Sunday , October 2 2022

Deputatul Dumitru Mihalescul cere ministrului Sănătății situația investițiilor în secțiile de neonatologie din unitățile publice de sănătate

Deputatul PNL de Suceava Dumitru Mihalescul a adresat o interpelare ministrului Sănătății, Sorina Pintea, prin care și-a manifestat îngrijorarea că situații precum cea de la Maternitatea Giulești, unde aproape toți nou-născuții s-au îmbolnăvit din cauza condițiilor improprii din spital, s-ar putea întâmpla și în alte secții de neonatologie din țară.

„România nu a coborât nici astăzi de pe nefericitul loc I din Uniunea Europeană, în ceea ce privește mortalitatea infantilă, în special pentru copiii cu vârste sub 2 ani. O cauză principală a mortalității infantile o reprezintă dotarea precară a secțiilor de neonatologie din aproape toată țara, care nu dispun nici de incubatoare, nici de aparatură modernă de bază. Este rușinos ca într-o perioadă de creștere economică, în care bugetul dispune de resurse suplimentare, Guvernul să aștepte ca organizații non-guvernamentale de tipul „Salvați copiii” să doteze maternitățile cu aparatură de bază. Mai mult decât atât, pe lângă faptul că investiții în aparatură nu s-au realizat, nici investiții pentru reabilitarea spațiilor nu s-au finanțat, tocmai în vederea eliminării infecțiilor nosocomiale. Cazul halucinant al maternității Giulești, unde aproape toți nou-născuții s-au îmbolnăvit din cauza condițiilor improprii din spital, a ajuns în spațiul public pentru că a fost depistat de mass-media. Îmi manifest, însă, serioase îngrijorări, că asemenea situații s-ar putea întâmpla și în alte secții de neonatologie din țară.

Chiar dacă domniei voastre nu vă putem reproșa direct calitatea managementului dintr-o unitate spitalicească, putem însă să vă punem serioase întrebări în legătură cu programul investițional susținut de Ministerul Sănătății. În acest sens, vă solicit, doamnă ministru, următoarele informații:

– Câte maternități sau secții de neonatologie din sistemul de stat au fost modernizate în România în ultimii 2 ani? Care este valoarea totală a investițiilor realizate în anii 2017-2018. Solicit o situație detaliată la nivel național.

– Câte echipamente specifice (incubatoare, aparate ecograf) au fost achiziționate de Ministerul Sănătății pentru dotarea maternităților și câte echipamente au fost donate de ONG-uri?

– Câte secții au fost reabilitate de la zero, astfel încât să se poată elimina infecțiile intraspitalicești?

– Vă solicit să precizați care este intervalul de timp la care personalul medical din secțiile de neonatologie este testat pentru a nu fi purtător de diverși viruși sau stafilococi?”, a arătat în interpelarea sa deputatul PNL de Suceava Dumitru Mihalescul.

 

Vezi si

Săptămâna Europeană a Sportului la Grădinița ”Țăndărică” Suceava

Grădinița cu Program Normal ”Țăndărică” Suceava a derulat  în perioada 23-30 septembrie a.c. Săptămâna Europeană …