Thursday , April 18 2024

Deputatul Băișanu încearcă să-și repare imaginea șifonată cu o păcăleală

La începutul lunii mai, deputatul ALDE Stefan Alexandru Băișanu a fost surprins conducând cu 142 km/h pe o șosea din Bacău, deși avea permisul suspendat de pe 28 ianuarie 2017, tot pentru exces de viteză, de polițiștii din Vrancea. Deputatul a făcut ieri publică o plângere contravențională împotriva polițiștilor vrânceni care i-au suspendat permisul, dorind să arate că ar fi avut voie să conducă în momentul în care polițiștii băcăuani l-au surprins gonind cu 142 km/h. Ceea ce nu a spus deputatul ALDE e că plângerea a fost depusă la judecătoria greșită, adică la Judecătoria Suceava, deși legea spune clar că trebuia depusă la o instanța din județul Vrancea, acolo unde a comis fapta. In orice situație, până pe 23 mai, când ar fi avut loc primul termen la Judecătoria Suceava, el nu avea voie să conducă o mașină pe drumurile publice . In acest interval, doar procurorul de caz ar fi putut să-i ofere lui Băișanu o dovadă înlocuitoare a permisului de conducere, care însă trebuie înregistrată în baza de date a poliției. Acest lucru nu a avut loc deoarece polițiștii băcăuani care l-au depistat în trafic gonind cu 142 km/h au descoperit că deputatul sucevean avea dreptul de a conduce suspendat

 

baisanu12

Deputatul Stefan Alexandru Băișanu a prezentat, ieri, într-un cotidian local o plângere contravențională împotriva procesului verbal de sancționare întocmit de polițiștii vrânceni, care l-au surprins, la sfârșitul lunii ianuarie, pe radar cu o viteză peste limita legală, astfel încât l-au amendat și i-au suspendat permisul pentru o perioadă de trei luni.

El a încercat să arate că, potrivit prevederilor articolului 118, alianiat 2, din OUG 195/2002, „plângerea contravențională suspendă executarea amenzilor și a sancțiunilor contravenționale complementare de la data înregistrării acesteia până la data pronunțării hotărârii judecătorești”, vrând să demonstreze că ar fi avut voie să conducă în momentul în care a fost prins, la începutul lunii mai 2017, gonind cu 142 km/h, de această dată pe o șosea din Bacău.

Trebuie menționat că aliniatul 1 al aceluiași articol spune că „împotriva procesului-verbal de constatare a contravențiilor se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competență a fost constatată fapta”. Băișanu a depus plângerea la Judecătoria Suceava, și nu la judecătoria din județul Vrancea pe a cărei rază de competență a comis fapta.

Mai mult, primul termen în acest proces va avea loc la data de 23 mai 2017. Cert este că, până la această dată, judecătorii suceveni nu pot să-i permită deputatului sucevean să își recupereze dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice. In acest interval, doar procurorul de caz ar fi putut să-i ofere lui Băișanu o dovadă înlocuitoare a permisului de conducere, care însă trebuie înregistrată în baza de date a poliției. Acest lucru nu a avut loc deoarece polițiștii băcăuani care l-au depistat în trafic gonind cu 142 km/h au descoperit că deputatul sucevean avea dreptul de a conduce suspendat.

In vara anului trecut, Stefan Alexandru Băișanu a mai depus o astfel de plângere contravențională la Judecătoria Suceava, deși comisese fapta pe raza județului Bacău. Magistrații suceveni au admis excepția de necompetență teritorială a Judecătoriei Suceava, excepție invocată prin întâmpinare, și au declinat competența de soluționare a cauzei în favoarea Judecătoriei Bacău.

La primul termen în noul proces, cauza va fi declinată  din nou către instanța de judecată din Vrancea, pe raza căreia Stefan Alexandru Băișanu a comis infracțiunea.

Amintim că președintele ALDE Suceava, deputatul Stefan Alexandru Băișanu, s-a ales cu un dosar penal după ce la începutul acestei luni a fost surprins în timp ce gonea pe șoselele din Bacău, deși avea permisul de conducere suspendat. Băișanu conducea cu viteza de 142 km/h când a fost surprins de aparatul radar. Acesta avea permisul de conducere suspendat pentru contravenții de același gen. Deputatul sucevean a rămas fără permis după ce la sfârșitul lui ianuarie 2017 a depășit limita legală pe DN2, în zona Vrancea – Buzău. Atunci, polițiștii i-au reținut permisul pentru 90 de zile. Trebuie menționat faptul că agenții rutieri din Bacău l-au depistat cu aparatul radar cu doar cinci zile înainte ca parlamentarul sucevean să-și poată recupera permisul de conducere. Stefan Alexandru Băișanu va fi anchetat de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

„Persoana la care faceți referire a fost depistată în trafic rulând cu viteza de 142 km/h, încălcând regimul legal de viteză în localitate. În urma verificărilor efectuate de polițiști, s-a stabilit că persoana depistată în trafic avea dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice suspendat. Având în vedere aspectele constatate, precum și calitatea conducătorului auto depistat, conform art. 40 din Codul de Procedură Penală, a fost declinată competența în favoarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Bacău, Cătălina Crețu.

Pentru aceste fapte, deputatul Stefan Alexandru Băișanu riscă o pedeapsă cuprinsă între șase luni și trei ani de închisoare. (Dănuț ZUZEAC)

Vezi si

18 percheziții la Hânțești și Vârfu Câmpului, într-un dosar de braconaj piscicol

Poliţiştii din Botoşani efectuează, miercuri dimineaţă, 18 percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Botoşani şi Suceava, …

One comment

  1. Luati exemplu si va minunati! Astia sunt cei care ne conduc..