Friday , December 9 2022

Departe de familii la Paști, pentru a sta cu copiii instituționalizați

O parte din angajații de la Așezământul de copii „Sf. Ierarh Leontie” Rădăuți au intrat în izolare la locul de muncă. Pe data de 25 aprilie, alți angajați vor intra în izolare la locul de muncă întrucât într-o ordonanță militară se interzice suspendarea sau încetarea activității în astfel de centre sociale, indiferent că sunt pentru copii sau vârstnici

O parte dintre angajații de la Așezământul de copii „Sf. Ierarh Leontie”, Rădăuți, a intrat în izolare, începând de sâmbătă, 11 aprilie, măsurii de izolare preventivă la locul de muncă pe o perioadă de 14 zile, urmând ca apoi sarcinile de muncă ale acestora să fie preluate de cealaltă parte dintre angajați. „Mulțumim personalului pentru deschidere și adaptare la noile cerințe, precum și bunăvoința de a se plia conform normelor legislative, având în vedere faptul că vor fi nevoiți să-și petreacă sărbătorile departe de familie! Ne rugăm Bunului Dumnezeu să ne aibă în paza Sa și să ne ajute să depășim încercarea aceasta cu bine!”, se arată într-un comunicat pe contul de facebook al respectivului așezământ. Potrivit art. 9 al Ordonanței Militare nr. 8 se interzice, pe perioada stării de urgenţă, încetarea sau suspendarea activităţii serviciilor sociale de tipul centrelor rezidenţiale de îngrijire şi asistenţă a persoanelor vârstnice, centrelor rezidenţiale pentru copii şi adulţi, cu şi fără dizabilităţi, precum şi pentru alte categorii vulnerabile, publice şi private. Astfel, cei de la Așezământul de copii „Sf. Ierarh Leontie” Rădăuți s-au conformat și o parte a salariaților pentru a efectua activitățile specifice, urmând ca cealaltă să procedeze de aceeași manieră spre finele lunii aprilie, la încheierea intervalului de 14 zile.

Pe lângă suplinirea îndeplinirii responsabilităţilor părinteşti, Aşezământul de Copii „Sf. Ierarh Leontie”, Rădăuţi pune la dispoziţia beneficiarilor săi activități educaționale, de comunicare – socializare, de stimulare a creativităţii şi descoperire a talentului, de autoîngrijire și autogospodărire – necesare dezvoltării optime și pregătirii pentru viața de adult – precum și cursuri extrașcolare, în vederea facilitării reintegrării socio-profesionale.

Activitățile de recreere și socializare, precum și implicarea în viața comunității, sunt asigurate copiilor asistaţi prin posibilități multiple de petrecere a timpului liber – prin intermediul atelierelor de lucru puse la dispoziția acestora (pictură şi lucru manual, croitorie, sală de muzică, cabinet de informatică, sală de lectură, teren de sport, săli de joacă și pentru întâlniri de grup), excursiilor și taberelor din perioada vacanțelor – și organizarea de evenimente în care sunt implicați, cu prioritate, beneficiarii (serbări, concerte de colinde, expoziții de pictură, etc.) și la care sunt invitați membrii comunității.

De regulă, Aşezământul de Copii ,,Sf. Ierarh Leontie”, Rădăuţi, găzduieşte un număr peste 120 de copii şi tineri – orfani, lipsiţi de mijloace de existenţă sau proveniţi din familii dezorganizate – majoritatea cu vârsta cuprinsă între 3 şi 18 ani, însă sunt și câteva cazuri de studenți de pe raza judeţului Suceava. Toți minorii sunt acolo cu hotărâre de plasament din partea Comisiei de Protecţie a Copilului Suceava sau sentinţă judecătorească a Tribunalului Suceava. Aşezământul înglobează un număr de 11 case de tip familial, alte 66 de locuri pentru studenţi şi tineri (de-a lungul vremii numărul acestora a fluctuat), sală de mese, ateliere educaţionale şi teren de sport. Respectivele investiţii au fost realizate din fondurile atrase de Mănăstirea Bogdana Rădăuţi cu un aport de 15% primit de la Consiliul Judeţean Suceava.

Construit pe parcursul a mai bine de un deceniu – demararea proiectului construcţiei instituţiei luând fiinţă în toamna anului 2001 şi fiind finalizat în prima jumătate a anului 2015 – care beneficiază de un mediu stabil şi servicii integrate de calitate, în vederea reintegrării în familie sau, după caz, reintegrării socio-profesionale şi pregătirii pentru viaţă. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Flutur: Sper ca în 2023 să putem trimite la finanțare tronsonul dintre Pașcani și Suceava al A7. Avem nevoie de această autostradă ca de aer

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur a mers, joi, personal în zona unde urmează a …