Thursday , October 6 2022

Demonstrații de robotică la Iulius Mall ale liceenilor din Suceava calificați în competiția națională BRD FIRST Tech Challenge

Sâmbătă, 2 martie, la Iulius Mall – zona Food Court, are loc începând cu ora 14:00 un eveniment la care vor participa cele trei echipe de liceeni suceveni pasionați de robotică, toate echipele fiind calificate în finala națională a competiției BRD FIRST Tech Challenge și echipa „North East Dynamics” de la Liceul „Regina Maria” din Dorohoi. „Întreaga experiență de la Iași a fost o ­ne­bunie. Atâtea emoții și atâția oameni frumoși”, au precizat, pe pa­gina lor de facebook, cei de la echipa „North East Dyna­mics” a Liceului „Regina Maria”. Pe lângă meciurile demonstrative dintre echipe, organizatorii evenimentului – chiar una din echipele finalist de liceeni, respectiv Filatronics – au precizat că sucevenii vor putea dona fundației Steaua Speranței, achiziționând stickere, insigne și alte produse aduse de echipe.

Echipa „Circuit Dealerz” de la Colegiul Național „Petru Rareș”
Echipa „Circuit Dealerz” de la Colegiul Național „Petru Rareș”
Echipa „North East Dynamics” a Liceului „Regina Maria” Dorohoi
Echipa „North East Dynamics” a Liceului „Regina Maria” Dorohoi

În competiția națională respectivă s-au ­ca­lificat 145 de echipe de liceeni pasionați de robotică de la diferite licee din țară. Pe lângă echipa Filatronics de la Liceul Teoretic „Filadelfia”, din județul nostru mai participă echipa „ŞtefTech” de la Colegiul Național Militar „Ştefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, echipa „Circuit Dealerz” de la Colegiul Național „Petru Rareș” (echipă care a primit o sponsorizare din partea primarului comunei Bosanci, Neculai Miron) și „Future Tech” de la Liceul Ion Luca din Vatra Dornei.

Echipa Filatronics de la Liceul Teoretic „Filadelfia”
Echipa Filatronics de la Liceul Teoretic „Filadelfia”

Echipa de robotică a Colegiului Militar Ştefan cel Mare Câmpulung Moldovenesc s-a calificat la etapa națională a competiției BRD FIRST Tech Challenge. În etapa regională de la Iași, elevii coordonați de profesorii de informatică ­Ma­rius Măgurean și Florin Mariuc au reușit, după 3 zile de competiție, să treacă peste toate probele, câștigând 5 meciuri din 6. Tot în cadrul acestui concurs, elevii au obținut locul al doilea la secțiunea „Control Award”. Competiția BRD FIRST Tech Challenge face parte dintr-un proiect mai amplu „Nație prin Educație”.

Adolescenții militari au realizat un stand de prezentare a echipei „ŞtefTech” și a robotului creat, care a avut originalitate datorită componentelor cu tematică specific militară : ținută de camuflaj. Scenariul meciurilor a fost aterizarea roboților pe Lună și colectarea mineralelor într-un depozit. Concursul BRD FIRST Tech Challenge este implementat de Asociația „Nație prin educație”, iar echipa Colegiului Militar Ştefan cel Mare se numără printre finaliști care vor participa la etapa națională ce va avea loc la București în perioada 22 – 24 martie.

Echipa Colegiului Național „Petru Rareș” din Suceava, a participat la regionala de la Iași în formație completă, 15 membri titulari, un mentor și un mentor tehnic – Cezar Mironescu, Matei Barbă, Georgel Hlosciuc, Samuel Blîndu, Emanuel Muntean, Teodor Moroșan, Dragoș Sălăgean, Albert Tănase, Antonia Barbă, Victor Macovei, Mihai Mocanu, Matei Spoială, Alexandru Rusu, Tudor Carp, Miruna Drelciuc, mentor – profesor Anca Greculeac, mentor tehnic – ing. Silviu Macovei, angajat Assist Software. De altfel, susținători și colaboratori ai Circuit Dealerz sunt Universitatea „ștefan cel Mare” din Suceava și SC Assist Software iar sponsori sunt firmele Egger, Damiena, Ursa Mare și Assist Software. (D.P.)

Vezi si

CSU din Suceava a pierdut fără drept de apel la Constanța

CSU din Suceava a pierdut la scor, 25-37 (9-20), meciul disputat miercuri seară, pe terenul …