Demersurile pentru proiectul parcării supraetajate dintre Primăria Suceava și stadionul Areni continuă

03 august 2020, 7:15

Conform primarului Ion Lungu, pentru parcarea supraetajată de lângă Primărie va fi alocată în bugetul local din acest an suma de 4 milioane de lei, dar vor fi necesare modificări la Planul Urbanistic Zonal 

Ion Lungu prezinta parcarea de langa Primarie Obiectiv

Primăria Suceava continuă demersurile pentru realizarea proiectul privind construirea pe locul actualei parcări de suprafață a primăriei Suceava a unei parcări supraetajate care să facă legătura între sediul municipalității și stadionul Areni.

Dincolo de unele discuții cu privire la soluția de trafic ce va trebui abordată și asta mai cu seamă legat circulația către și dinspre sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Bucovina” al județului Suceava, continuă și preocuparea pentru soluționarea, pe cale administrativă, a eventualelor chestiuni de proprietate care ar putea apărea.

În sensul acesta, Primăria a încheiat un contract cu o firmă de specialitate care va trebui să realizeze documentații topo-cadastrale în intravilanul Municipiului reședință de județ pentru 21 obiective, din care o parte sunt legate în mod direct de documentația pentru viitoarea parcare supraetajată.

Este vorba despre actualizarea geometriei străzii Universității, dezmembrare strada Universității, precum și dezmembrare strada Alexandru cel Bun, apoi alipirea unei părți din strada Alexandru cel Bun și a unei părți din str. Universității în vederea concretizării exacte a terenului unde se va edifica acea parcare supraterană etajată. Suma pentru acestea este de 3.800 lei, fără TVA și fără taxele aferente percepute la OCPI. Demersul a fost concretizat vineri, 31 iulie.

Precizăm că într-o mai veche conferință de presă, primarul Ion Lungu a reiterat opinia sa că este mai bun sistemul clasic de parcări supraetajate în locul celui pe structură metalică întrucât primul are avantajul că proprietarul mașinii nu mai depinde de un operator care să asigure urcarea și/sau coborârea mașinii. Ion Lungu a anunțat că pentru parcarea supraetajată de lângă Primărie va fi alocată în bugetul local din acest an suma de 4 milioane de lei, dar vor fi necesare modificări la Planul Urbanistic Zonal. „Lucrăm la documentația pe linie urba­nistică și va trebui actualizat Planul Urbanistic Zonal”, a spus primarul.

PARCARE Supraterana Stadion Obiectiv

Reamintim că planul de urbanism zonal pentru aria cuprinsă între Primărie, Stadion, Universitate și până la Prefectură a fost aprobat de Consiliul Local Suceava în 2008 și în baza acestuia au fost lansate variante a șapte parcări subterane cu peste o mie de locuri de parcare: Areni (382); Parcul Simion Florea Marian (126); Magazin Bucovina (106); Hotel Bucovina (190), esplanada Casei de Cultură (100 – 197); Autogară (164); parcarea de la Piața Mare (105) și potrivit aceluiași PUZ urmau să se facă parcări supraterane pe străzile Alexandru cel Bun, Lecca Morariu, Tipografiei, Stefan cel Mare, iar circulația pe sens unic urma să fie măcar pe niște tronsoane din străzile Mărășești și Mihai Viteazul. Tot atunci se dorea să fie realizată o zonă pietonală de la Casa de Cultură la Prefectură.

Fiindcă în 2019 nu s-a concretizat varianta relocării de fonduri între axele programelor europene pentru obiective precum parcările, Primăria nu a putut face decât parcările subterane din centru iar întrucât în exercițiul financiar 2014 – 2020 nu s-au mai finanțat cu fonduri europene parcări supraterane și nici subterane și nici nu s-au făcut relocări între axe în acest sens, primarul Ion Lungu a anunțat de la finele anului trecut că va opta pentru soluția unei prime parcări supraterane între stadion și Primărie, cu finanțare de la bugetul local. În funcție de cele ce vor fi prevăzute în exercițiul financiar multianual 2021 – 2027, va fi analizat dacă vor fi realizate parcări supraterane cu fonduri europene sau va trebui să găsească alte soluții de finanțare. (Dan PRICOPE)

 

reportersite

1 Comentariu pe acest subiect. Spune-ti parerea!

  1. MARCU92 03/08/2020 la ora 8:30 -

    Si uite asa sucevenii sunt prostiti iarasi! Unde sunt parcarile supraetajate din zonele rezidentiale? Unde sunt promisiunile din campania trecuta? Vor sa faca parcari cu taxa …doar n-or fi prosti sa faca parcari pentru fraierii platitori de taxe si impozite care traiesc in cartierele supraglomerate.