Tuesday , April 23 2024

Demersuri ale consilierilor județeni pentru deblocarea lucrărilor de la groapa de gunoi de pe Mestecăniș

Cu trei abțineri, consilierii județeni au aprobat preluarea celor 9 hectare de teren pe care este construit depozitul din comuna Pojorâta în patrimoniul Consiliului Județean. 95% din investiție este finalizată, iar în cazul în care proiectul va fi blocat, județul Suceava va trebui să restituie banii dati de Uniunea Europeană 

groapa mestecanis [800x600]

Statutul depozitelor de deșeuri de la  Vorniceni – Moara și Pojorâta  – Mestecăniș au fost cele mai importante subiecte pe lista ședinței ordinare de Consiliu Județean de ieri.
Pentru investiția de la Moara s-a realizat în această lună recepția, dar pentru depozitul de deșeuri de la Mestecăniș, judecătorii Curții de Apel Cluj au dispus sistarea investiției, pentru că nu a existat o consultare populară a locuitorilor din comuna Pojorâta înainte de demararea lucrărilor. 34 de consilierii județeni au votat în unanimitate ieri un proiect de hotărâre privind punerea în funcțiune a depozitului de deșeuri de la Vorniceni  – Moara.
A fost pus în discuția consilierilor județeni și un proiect de hotărâre privind preluarea de către Consiliul Județean a suprafeței de 9 hectare de teren aferent depozitului  de gunoi de la Pojorâta – Mestecăniș.
Vicepreședintele Consiliului Județean, Alexandru Rădulescu, a arătat că au fost efectuate recepții pentru noile depozite de deșeuri, cel de la Pojorâta fiind terminat în proporție de 95%. Termenul de finalizare pentru acesta este data de 31 mai 2016, iar dacă până atunci nu va fi terminată recepția, banii veniți de la Uniunea Europeană vor trebui restituiți din bugetul Consiliului Județean.
Alexandru Rădulescu a prezentat și un istoric  al investiției, prin prisma acțiunilor în instanță formulate. Astfel, Tribunalul Suceava ca instanță de fond a dat dreptate Consiliului Județean. La recursul strămutat în Ardeal, Curtea de Apel Cluj a infirmat hotărârea instanței sucevene. Inalta Curte de Casație și Justiție a confirmat încă o dată sentința de la Cluj. Pe căi extraordinare de atac, au fost depuse noi contestații de către Consiliul Județean. “Cine își asumă public discuții, trebuie să țină cont că încă din 2008 au fost dezbateri publice. Toate structurile de mediu din România și din UE au fost chemate să își exprime puncte de vedere, care au fost respectate”, a explicat vicepreședintele Consiliului Județean, Alexandru Rădulescu.
El a reamintit faptul că, dacă proiectul eșuează, vor trebui restituite toate sumele avansate de Uniunea Europeană.
Un reprezentant al unei asociații civile și-a prezentat la rândul său punctul de vedere. Fiind supus la vot, proiectul de hotărâre privind preluarea suprafeței de 9 hectare de teren de către Consiliul Județean, pentru finalizarea lucrărilor la depozitul de deșeuri de la Mestecăniș, a fost votat cu 31 de voturi pentru și trei abțineri. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană organizează  o delegație de companii internaționale interesate să descopere potențialul de afaceri al orașului Siret și al Bucovinei

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România)  organizează în perioada 22-24 mai o delegație …