Declaraţie-simbol de unire a Sucevei cu Republica Moldova

22/03/18 ora:8:26am

Pe 29 martie, în şedinţa Consiliului Local va fi supusă aprobării declaraţia de unire simbolică cu Republica Moldova, la exact 100 de ani de când Sfatul Tării de la Chişinău a aprobat Unirea cu România u primarul Ion Lungu a explicat că declaraţia nu are niciun efect juridic  Lungu conf de presa 31 ian 2018 (3)

În şedinţa din data de 29 martie a Consiliului Local Suceava va fi supusă aprobării o Declaraţie de Unire a municipiului Suceava cu Republica Moldova, ca un gest simbolic la 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Anunţul a fost făcut ieri de primarul Ion Lungu, în conferinţă de presă, edilul precizând că s-a avut în vedere acest moment deoarece pe 27 martie se împlinesc 100 de ani de la decizia luată de Sfatul Tării de la Chişinău de a accepta Unirea cu România. Precizăm că la acea dată – în contextul în care Puterile Centrale implicate în prima conflagraţie mondială având ca principal oponent Antanta nu dădeau semne că vor fi înfrânte şi ajunseseră la un acord cu nou înfiinţatul stat ucrainean – din micul Regat al României mai rămăsese doar porţiunea din Moldova care nu a fost cedată niciunuia din imperiile vecine. Practic, România rămăsese fără Tara Românească (Oltenia, Muntenia şi Dobrogea) şi, implicit, fără acces la Marea Neagră şi cu un acces limitat la Dunăre, în zona Galaţi. Prin actul de unire cu Basarabia, Regatul României semăna tot mai mult cu Moldova lui Stefan cel Mare, singura excepţie fiind zona Bucovinei, încă ne(re)unită la acea dată cu Tara.

„Am pregătit o declaraţie de unire care va fi supusă aprobării Consiliului Local. Este simbolică şi nu se votează”, a spus Ion Lungu despre Declaraţia de Unire a municipiului Suceava cu Republica Moldova şi despre care a precizat că a fost pregătită, în prealabil, cu partenerii din oraşul Soroca (acordul în acest sens fiind oficializat/parafat în februarie, la aniversarea a 630 de ani de atestare documentară, când primarul acelei localităţi de pe malul Nistrului a făcut o declaraţie de presă scurtă în ideea/direcţia unirii). „Eu zic că e oportun să dăm şi noi o declaraţie de unire cu Republica Moldova”, a conchis Ion Lungu.

În ceea ce priveşte declaraţia de unire a municipiului Suceava cu Republica Moldova, Ion Lungu a precizat că în conţinutul acesteia se arată că „în numele cetăţenilor municipiului Suceava, noi, consilierii locali şi primarul municipiului Suceava, proclamăm unirea simbolică a Sucevei cu Republica Moldova”. De asemenea, la 100 de ani de la evenimentul de Unire a Basarabiei cu România „considerăm oportun să reluăm acest demers”. „Este un act simbolic ce nu are niciun efect juridic”, a explicat Ion Lungu. (Dan PRICOPE)

2 Comentarii pe acest subiect. Spune-ti parerea!

 1. dumitru 22/03/2018 la ora 22:29 -

  Anca sint multi ca tine care sint nemultumiti
  Dar mai iesi in lume si ai sa vezi ,ca toate tarile sint la fel
  barem in suceava se mai face cite ceva ca avem oameni capabili dar doar un exemplu in galati nu s-a facut nimic de 40de ani
  a ajuns un oras vai de capul lui.vaslui…si altele
  asa ca fi pozitiva ca incetul cu incetul se face ceva ….nu criticind

 2. Anca 22/03/2018 la ora 16:10 -

  Asta e treaba Primarului? Ati intrebat sucevenii daca asta e prioritatea lor? Ati intrebat sucevenii daca isi doresc ca banii lor sa se duca pe prostii de genul: cheltuieli inutile cu centenarul, catedrala prostirii neamului de pe Marasesti, biciclete electrice, parc inutil in intersectia cu clopot in Obcini, etc… Nu intelegeti ca noua ne trebuie drumuri fara gropi, autostrazi care sa lege judetul de vest si Bucuresti, parcari subterane si supraetajate? Ati marit taxele cu 20%, v-ati marit voua salariile in Primarii, ati asmutit ciobanii angajati ca si politisti locali sa ne amendeze peste tot in oras, inclusiv in jurul Primariei, cand venim sa platim taxele si impozitele. Orasul e plin de gropi, si mizerie, iar noua ne arde de parcuri industriale si centenar??