Thursday , April 25 2024

DECADEREA USV: Candidati cu media 5,46 – admisi pe locuri fara taxa. Indivizi mediocri cu media 5,89 au devenit la Suceava masteranzi in Stiintele Comunicarii

N dac\ anii trecu]i cei cu medii mici nu reu[eau s\ ob]in\ nici m\car un loc cu tax\ la una din cele nou\ facult\]i ale USV, `n acest an candida]i cu medii de 6 au fost admi[i chiar [i pe locuri f\r\ tax\ la studiile de licen]\ n [i la studiile de masterat mediile de admitere sunt mici, pentru domeniile care au mai pu]in\ c\utare `n r=ndul absolven]ilor de licen]\ n cea mai mic\ medie de admitere la studii de masterat, loc cu tax\, `n cadrul Facult\]ii de {tiin]e Economice este 6,03, iar la Facultatea de Litere [i {tiin]e ale Comunic\rii au fost admi[i pentru studii de masterat candida]i cu medii de 5,89 [i 5,96
Num\rul mic de candida]i `nscri[i at=t `n var\, c=t [i `n aceast\ a doua sesiune pentru admiterea la Universitatea “{tefan cel Mare” Suceava (USV) s-a dovedit a fi o real\ [ans\ pentru absolven]ii de liceu cu medii mici. Acest fenomen caracterizeaz\ `ntr-o oarecare m\sur\ situa]ia `nscrierilor `n toate universit\]ile din ]ar\, explica]iile av=nd la baz\ mediile mici de la examenul na]ional de Bacalaureat din acest an, dar [i procentele mici de promovare, situa]ia financiar\ a candida]ilor, care a dus la o sc\dere semnificativ\ a `nscrierilor, fiind astfel eliminat\ [i concuren]a [.a. Situa]ia Universit\]ii sucevene poate fi considerat\ `ns\ un “prag de jos” al calit\]ii admiterii `n universit\]ile rom=ne[ti `n acest an. Cu toate c\, de ani buni, semnalele de pe pia]a muncii ar\tau c\ multe dintre specializ\rile promovate de USV nu mai au c\utare `n r=ndul tinerilor sau c\ absolven]ii nu-[i g\sesc un loc de munc\ `n domeniul respectiv, conducerea institu]iei s-a `nc\p\]=nat s\ men]in\ `n ofert\ aceste fabrici de [omeri. Pentru a-[i conserva fotoliile [i lefurile, [efimea de la Universitate a continuat s\ scoat\ an de an la concurs locuri pentru specializ\rile care nu-[i mai au rostul, am\gindu-se c\ ve[nic vor fi tineri care s\ pl\teasc\ uria[ele taxe stabilite de USV pentru studii inutile.
Dac\ anii trecu]i cei cu medii mici nu reu[eau s\ ob]in\ nici m\car un loc cu tax\ la una din cele nou\ facult\]i ale USV, dup\ instalarea crizei generalizate, tinerii [i familiile lor au devenit mai aten]i pe ce dau banii [i s-au orientat spre specializ\ri [i centre universitare care le ofer\ [anse mai mari de reu[it\ `n via]\ sau au renun]at pur [i simplu s\ mai pl\teasc\ ni[te studii care nu le aduceau dec=t o h=rtie nefolositoare. A[a se face c\ `n acest an candida]i cu medii de 6 au fost admi[i chiar [i pe locuri f\r\ tax\ (sus]inute din bani publici) la studiile de licen]\.
Amintim c\ `n sesiunea din var\ au ocupat locuri f\r\ tax\ candida]i cu medii mici [i foarte mici la facult\]ile de Inginerie Mecanic\, Inginerie Electric\ [i Istorie [i Geografie, la care se adaug\ specializarea Limba Ucrainean\-O limb\ modern\/Limba rom=n\, unde ultimul candidat admis avea media 5,79. Cea mai mic\ medie cu care s-a ocupat un loc f\r\ tax\ a fost 5,46, la specializarea Muzeologie din cadrul Facult\]ii de Istorie [i Geografie, unde s-a mai `nregistrat o medie de 6,43 admis\ la f\r\ tax\, la specializarea {tiin]e politice. La Facultatea de Inginerie Electric\ cea mai mic\ ultim\ medie de admitere pe locurile f\r\ tax\ a fost 5,84, la specializarea Energetic\ industrial\, urmat\ de cea de 6,15, la Sisteme electrice.
~n aceast\ a doua sesiune au fost admi[i candida]i cu medii pu]in peste 6,00 pe locuri f\r\ tax\ de la facult\]ile de Inginerie Mecanic\ [i Inginerie Electric\ [i pe cele cu tax\ de la mai toate facult\]ile. Cea mai mic\ ultim\ medie de admitere pe un loc cu tax\ pentru studiile de licen]\, zi, este 5,93, la Facultatea de {tiin]e ale Educa]iei.
N Cu media 5,89 – admis la studii de masterat la Facultatea de Litere [i {tiin]e ale Comunic\rii
Dup\ cum se [tie, `nscrierile pentru studiile de masterat se fac `n sesiunea de toamn\, pentru c\ examenele de licen]\ sunt stabilite, de regul\, `n luna iulie, c=nd are loc prima sesiune de admitere la USV. {i `n acest caz mediile de admitere sunt destul de mici, pentru domeniile de masterat care au mai pu]in\ c\utare `n r=ndul absolven]ilor de licen]\. Spre exemplu, cea mai mic\ medie de admitere la studii de masterat `n cadrul Facult\]ii de {tiin]e Economice este 6,03, loc cu tax\. ~n cadrul Facult\]ii de Litere [i {tiin]e ale Comunic\rii au fost admi[i pentru studii de masterat candida]i cu medii de 5,89 [i 5,96, tot cu tax\. Ce-i drept, num\rul celor cu medii de 6 este mic comparativ cu cel al candida]ilor cu medii de 8 [i 9 – unii au chiar media de admitere 10 – `ns\, raportat\ la anii anteriori, aceasta este o noutate, dat fiind faptul c\ nu a existat concuren]\ pentru a-i “`nl\tura” pe ace[tia din viitoarele grupe de masteranzi. Preciz\m c\ pentru absolven]ii de studii Bologna continuarea studiilor cu un masterat este obligatorie, studiile de licen]\ fiind considerate de scurt\ durat\.
~nmatricularea candida]ilor declara]i admi[i `n a doua sesiune are loc `n aceast\ s\pt\m=n\, perioada `nscrierilor fiind prelungit\ p=n\ pe 24 septembrie. (Oana PAULIUC)

Vezi si

Trei elevi de la Școala Gimnazială nr. 4 Suceava, premiați la etapa națională a Olimpiadei de Limba și Literatura Română pentru ciclul gimnazial

Olimpiada Națională de Limba și Literatura Română pentru ciclul gimnazial a avut loc în perioada …

No comments

  1. Care medie este mai mare 9,50 sau 6,68? Raspuns: 6,68! Eh, asa s-a intamplat si in cazul meu. Dupa decesul mamei mi-am depus cerere pt camin, nu am primit loc din cauza distantei mici , cica! Mi-au spus ca daca renunta cv, voi primi loc; sa-mi depun o alta cerere. Am depus si cand sun la secretariat, imi spun ca locurile au fost date unor colegi cu medie mai mare decat a mea, adica 7,15 si 6,68! De abia astept sa termin facultatea de la usv si sa fac masterul in alta parte!!!!!!

  2. Nu ma pot abtine sa nu scriu si eu ceva aici. Acum sunt in strainatate. emigrat legal si am si studiat aici precum si la usv. Diferenta este enorma, si nu la inteligenta oamenilor, studenti sau profesori, dar la atitudine, profesionalism, onestitate, volum de munca, este incomparabil, seamana mai mult cu se era invatamantul in Ro acum vre-o 30 ani pt ca l-am prins si pe atunci. E clar ca nu va continua asa, altfel Ro se duce dracului. Oricum cei mai buni pleaca si cei care raman vedeti si voi ce fac. Plecand din Ro am facut cel mai bun lucru din viata mea, m-am salvat si eu si familia.

  3. In primul rand acest ziarist (as vrea sa-l casific de mana a doua sau a treia dupa locul de munca pe care il are, pentru ca vorba lui daca era bun lucra la The Guardian. tot asa si USV daca nu este Oxford nu inseamna ca nu este o universitate buna. deci va rog nu mai clasificati asa de usor oamenii si institutiile) nu stie sa fac distinctia dintre o fabrica de someri si o universitate. Rolul universitatilor moderne actuale nu este a asigura loc de munca si paine ci de a forma oameni. Functie de performantelor individuale si cu ajutorul profesorilor si infrastucturii actuale fiecare isi va gasi un loc sau nu dupa terminara studiilor. Inca o data stimate ziarist, universitatile actuale nu mai sunt universitati comunise, nu da de mancare muncitorimii ci formeaza oameni indiferent de domeniu. Ca sa intelegi si mai bine, studentii de astazi se folosesc de un domeniu (economie, geografie, sport, istorie etc.) pentru a se forma, pentru asi ascute inteligenta dupa care pot lucra oriunde isi doresc ei si in functie de ceea ce a acumulat, datorita domeniului, in anii de facultate. Faptul ca notele sunt mici nu este nimic rau. In Marea Britanie majoritatea notelor sunt in tre 40 si 60% (grila de notare incepe de la 10 si se termina la 100% ca si la noi, insa modul de notare difera, adica obtii foarte greu un 70%). Cand se pun note mari nu e bine cand se pun note mici tot nu e bine. Nu ar trebuie sa va faceti Dvs profesor, D-le ziarist, si sa vedem cat de bine va puteti descurca. O zi buna!

  4. Daca profii de la USV sunt atat de prost pregatiti , de ce nu sunteti voi-astia de va dati destepti, profi acolo? Ciocu’ mic, complexatilor! E clar ca aici si-au spus parerea doar cei care au reusit sa treaca de facultate doar cu spaga, altfel nu ar fi vorbit asa. Sunt absolventa USV si nu mi s-a cerut spaga, doar daca dna aia cu cozi la ochi de la catedra de engleza ne cerea sa ii cumparam cartea ca sa ne puna un punct in plus. Atat, dar spaga nu!

  5. Am citit comentariile de mai sus. Trei sferturi dintre voi ati calca cu brio pe urmele domnului presedinte Basescu . . . la hahaiala, golaneala, minciuna si prostie, doar nu la carte! Nu stiti nici macar sa deosebiti copacul de padure si graul de neghina! E pacat ca si unii dintre profesori, foarte putini cei drept, ii calca pe urme!

  6. Pt. Smaranditza – intelegem ca tu esti foarte inteleapta (ai tinut sa ne precizezi si mediile tale “fabuloase”). Poti sa ne mai spui cati de 10 ai avut la matematica in clasa a IV-a, cate coronite ai luat in clasele V-VIII sau de cate ori ai ridicat doua degete sa raspunzi la interebarile profesorilor. Bravo tie! Dar problema nu era asta – ce tare esti tu si ce prosti sunt altii. Si nu le platesti tu studiile “incapabililor” ci si le platesc ei singuri. Doar cei mai buni reusesc pe locurile bugetate. Din cate stiu notele sunt de la 1 la 10, asa ca nu pot fi doar note de 9.33 si 9.81. Unii mai au si probleme (job, familie) sau poate nu sunt motivati/interesati sa obtina doar note peste 9. De asta e si sistemul de notare de la 1 la 10. Detest nu “incapabilii” din universitatile noastre ci pe cei care au trecut prin universitate si denigreaza acum nu doar universitatile (poate chiar de ei absolvite) ci si pleabea care doreste sa fie educata. Au asa un sentiment de superioritate – noi suntem cei destepti (pe vremea noastra ce facultate se facea! muream pe bancile scolii!), iar cei de azi sunt niste zevzeci needucati si incapabili. Treziti-va fratilor! Nu e chiar asa! Unde a ajuns tara cu acei destepti incurabili? Ce chestii deosebite fac cei ce au terminat facultatea acum nu stiu cata vreme si cei din ziua de azi nu mai sunt capabili sa le faca? O fi sistemul de invatamant romanesc schimbat, dar nu e doar cazul universitatilor. 20 de ani in care un sistem si-a batut joc de educatie in general si de profesori in special unde credeti ca ne duc? Spre cresterea calitatii? Si atunci ce mai bombaniti atat? Statul a platit studiile voastre, golanilor. Asa ca treceti la munca si nu va mai scarpinati in f..nd si va plangeti ca sunteti prea destepti. Si nu mai muriti de grija prostilor.

    • Proasta mai esti Gogonceo! Proasta cu spume si bat pariu ca porti coc si taior negru. Bai, creier atrofiat ce esti, ia citeste tu cu atentie ce scrie in articol: subdotatii carora le iei tu apararea au intrat cu medii sub 6 (sase) pe locuri platite de la buget, **** neghioaba si increzuta ce esti! Ba, la cat esti de stupida trebuie musai sa-ti explic ca astea sunt platite din bani publici, adica si ai mei si ai tuturor celor care platesc taxe. Cu siguranta ai tai nu. Ca la cat esti de ****, sigur nu ai sau nu vei mai avea niciodata vreun job. Doamne. multa prostie increzuta in tara asta!
      PS. bai Obiectiv, am si eu o rugaminte. stergeti naibii comentariile in care toate *** bat campii doar ca sa se afle in treaba. Daca li s-ar pune pumnul in gura analfabetilor si redusilor, s-ar trai mai bine in tara asta chinuita de toti cretinii si hotii.

    • Din pacate, Claudia este exemplul clasic. Q.E.D.

  7. Nu am spus-o eu, ci Tudor Chirila, pe blogul lui, in “Scrisoare pentru liceeni”…
    “….Nu va dusmaniti profesorii. Sunt oameni amarati, din ale caror drame puteti invata. Isi dau priceperea pe un salariu de nimic si va invata carte. Nu va bateti joc de ei. Au muncit, si nu e vina lor ca parintii vostri s-au descurcat mai bine. N-aveti nici un drept sa-i dispretuiti. Nu le sunteti superiori. Banii parintilor vostri nu va reprezinta. Va reprezinta doar ceea ce puteti scoate pe gura. Aveti grija ce scoateti pe gura. Vremea pumnului si a bodiguarzilor a trecut. O sa calatoriti, iar copiii francezi invata carte, englezii la fel. Va confruntati cu o lume care acum e mai deschisa decat oricand. Hotii de la putere nu sunt in stare sa va spuna cine este Delacroix sau Chagall. Nici Duchamp. Nu va pot spune care e influenta lui Schopenhauer in Sarmanul Dionis si nici de ce este Eminescu un romantic intarziat. Foarte putini o sa va spuna cine a pictat Cina cea de taina si de ce Visconti a ales romanul lui Thomas Mann ca sa faca un mare film. Ei vor sti doar sa va invete sa furati. Iar calea asta, mai devreme sau mai tarziu, se va infunda si ne va asfixia copiii.
    Nu va mai luati dupa ziare. Nu dau doi bani pe generatia voastra, nu va dati seama? Pentru ei, cu cat sunteti mai prosti, cu atat le va fi mai usor sa va vanda orice cacat. Iar cacatul pe care il veti cumpara va fi obtinut de la prosti, platiti pe masura. Adica prost. “

  8. Media mica de anul acesta la Bac daca a fost luata pe drept nu e usor lucru.Subiectele au fost destul de dificile si pentru elevii liceelor tehnice carora li s-a schimbat cu un an inainte programa si disciplinele de Bac nu a fost usor.Medii mari nu vor mai fi ,pentru cei care nu stiu s-a scos proba la SPORT unde in fiecare an elevii luau note de 10 si s-au scos si probele orale la Romana si Lb.STRAINE UBDE STIM CUM SE LUAU NOTELE MARI.ASA ca lucrurile incep sa mearga pe adevarata realitate si nu vor mai fi note exagerat de mari si daca sunt mai mici nu e nimic.

  9. Nu e de mirare, asta este invatamantul romanesc. Accentul s-a pus numai pe salarii si nu pe calitate. Universitatile au devenit un fel de scoli generale cu cat mai multi candidati, numai sa aiba profesorii norma. Se pregatesc absolventi pentru profesii care nu mai au cautare nici unde(Inginerie mecanica, profesori de tot felul care nu vor putea profesa, specializari pentru nimic etc.)numai pentru a ramane profesorii in schema. Lantul nepregatirii este mare, incepand dela gimnaziu, continuand cu liceul si finalizat cu doctoratul , niste tineri absolut nepregatiti dar cu pretentii. Fabricanti de diplome care se imbogatesc, dar urla ca au slarii mici. Care va fi viitorul tarii? Ne indreptam vertiginos spre lumea a patra.

  10. Pt. Vladut 91: Nenorocit esti tu, cum poti sa te exprimi asa vis-a vis de profesori. Daca ai avea in cap macar 1% din cat stie domnul profesor Diaconescu, ar fi bine !!! Dar am constatat cu stupoare si mare rusine, ca unii din voi, la varsta studentiei fiind, care acum “mananca” calculator pe paine, nu cunosc regula de trei simpla sau cele mai elementare cunostinte de gramatica limbii romane. Asta se invata in scoala generala, nu la USV !!! Crezi ca e greseala profesorilor sau a voastra ?!

  11. Misto. Acusi o sa-i inmatriculeze si pe copchii de gradinita, numa sa aiba ei normele asigurate, sa-si ia lefurile. Ce jenant. Imi e rusine mie, dar bineinteles ca pe ei ii doare-n ***

  12. Ce va mai mirati atat? asta e Universitatea suceava: SPAGA SPAGA SPAGA! Cum sa aiba rezultate?! Toti nenorocitii au ajuns mari profi universitari la Sv, doar pt ca sunt rude sau amante ale cate unei fosile de pe la o catedra de la USV. Mi-e scarba

    • Stimati comentatori,
      La orice universitate din tara noastra draga exista si studenti slabi, dar si foarte buni, profesori slab pregatiti, corupti, dar si corecti, buni si foarte buni. Eu am absolvit la Suceava si am avut profesori minunati, am invatat si am reusit prin propriile mele forte, nu am dat spaga, nu am avut rude sau cunostinte…Sunt in invatamant acum si mi-e bine, fiindca ma limitez la ceea ce pot face si imi place. Datorita pregatirii la Universitatea din Suceava am si un al doilea job, tot in invatamant si nu mor de foame. Muncesc mult, insa am satisfactii reale!
      Blamati in zadar munca unor dascali exceptionali!

  13. Ce va mai mirati atat?

  14. penibil. am intrat la faculta cu 9.33. Am facut master, admisa fiind cu media 9.81. DE CE SA PLATESC EU PT. TOTI ACESTI INCAPABILI?