Friday , April 19 2024

Debutul manifestărilor aniversare „Serbarea de la Putna – 150. Continuitatea unui ideal” are loc odată cu comemorarea lui Mihai Eminescu

Marți, 15 iunie, la Mănăstirea Putna va avea loc deschiderea manifestărilor aniversare „Serbarea de la Putna – 150. Continuitatea unui ideal”. Manifestările respective sunt organizate sub patronajul Academiei Române și al Patriarhiei Române și sunt dedicate aniversării a 150 de ani de la Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni și de la Primul Congres al Studenților Români de Pretutindeni, care au avut loc la Mănăstirea Putna, în 15 – 16 august 1871. Cele două evenimente din 1871 au fost organizate de către studenții români de la Viena, reuniți în asociația „România Jună”, cu sprijinul studenților români din alte centre universitare și al multor români cu râvnă pentru unitatea neamului.

Fiindcă un rol deosebit de important în organizarea evenimentelor de la 1871 l-a avut Mihai Eminescu iar data la care a încetat din viață poetul național al românilor și unul din cei mai mari publiciști pe care i-a avut țara noastră este 15 iunie, manifestările de la 150 de ani de la Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni vor debuta în mod simbolic la mijlocul lunii iunie.

Și cum era firesc, altminteri, Programul manifestărilor din acest an care debutează la ora 11:00-11:30 cu slujba de pomenire a poetului Mihai Eminescu urmată de depunere de jerbe de flori la statuia lui Mihai Eminescu. Facem precizarea că bustul lui Mihai Eminescu din curtea Mănăstirii Putna este opera unuia din marii sculptori pe care i-a dat țara noastră, Oscar Han și care în decursul vieții sale a realizat mai multe statui închinate poetului nepereche.

În acest an, după slujba de pomenire a lui Mihai Eminescu și depunerea de jerbe de flori la bustul acestuia va avea loc deschiderea manifestărilor „Serbarea de la Putna – 150. Continuitatea unui ideal” când în intervalul ora 11:30-11:45 va avea loc ceea ce organizatorii au numit „Responsabilitatea față de un ideal continuu – unitatea națională” și când scurte alocuțiuni vor fi rostite de Preasfințitul Damaschin Dorneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților urmat de Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava și apoi de Arhim. Melchisedec Velnic, starețul Mănăstirii Putna.

Reamintim însă că anul trecut, la 131 de ani de la trecerea la cele veșnice a lui Mihai Eminescu, Mănăstirea Putna a făcut un demers interesant de asociere a imaginii poetului național cu cel care până nu demult a fost „arhipăstorul Bucovinei”, ÎPS Pimen evocându-se – alături de o imagine sugestivă în care apare ÎPS Pimen cu starețul Melchisedec Velnic, mergând pe lângă biserica mănăstirii Putna, acesta din urmă ținând în brațe o carte pe care este imprimat chipul lui Mihai Eminescu – cum în perioada comunistă a avut de multe ori curajul de a rosti în fața pelerinilor, ca ghid al Mănăstirii Putna, poezia „Doina” iar mai târziu, ca Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, a fost prezent ani la rândul la pomenirea lui Mihai Eminescu de pe 15 iunie.

Revenind la manifestările aniversare „Serbarea de la Putna – 150. Continuitatea unui ideal”. Precizăm că în intervalul orar 11:45-12:15 va avea loc premierea câștigătorilor Concursului de recitare a liricii eminesciene „La Putna”, ediția a VII-a, urmat apoi de un recital al Grupului Școlii Gimnaziale „Mitropolit Iacob Putneanul” Putna, condus de profesor Mircea Aanei în următoarele zece minute 12:15-12:25.

Vernisajul expoziției „Serbarea de la Putna – 150. Continuitatea unui ideal”, va avea loc la Centrul Cultural „Mitropolit Iacob Putneanul” și va fi precedat, în intervalul 12:40-12:50, de un Recital vioară și pian susținut de Diana Păstru și Johannes Raimund Onesciuc urmat, în intervalul 12:50-13:10, de un recital al Coralei „Ciprian Porumbescu”, dirijor preot Lucian Tablan pentru ca prezentarea expoziției să fie între 13:10 și 13:40 la care vor lua cuvântul Niculai Barbă, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava și Prof. dr. Adrian Alui Gheorghe. Evenimentul de deschidere face parte din seria manifestărilor aniversare cuprinse în Acordul de asociere între Județul Suceava prin Consiliul Județean Suceava, Muzeul Național al Bucovinei, Centrul Cultural „Bucovina”, Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, Comuna Putna prin Consiliul local al comunei Putna și Mănăstirea Putna din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, pentru organizarea și desfășurarea activităților de aniversare a 150 de ani de la „Serbarea de la Putna”. De menționat că evenimentul va fi transmis video pe paginile de facebook ale Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și Mănăstirii Putna, cu sprijinul sectorului media al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. (D.P.)

 

 

Vezi si

Lemn confiscat în valoare de 585.000 lei și amenzi de 556.000 lei aplicate luna trecută de Garda Forestieră Suceava

În luna martie 2024 personalul Gărzii Forestiere Suceava a efectuat în total un număr de …