Wednesday , February 1 2023

De ziua Bucovinei, site-ul Societății pentru Cultura și Literatura Româână din Bucovina – refăcut la inițiativa Asociației „Rădăuțiul Civic”

In această zi cu o încărcătură istorică deosebită, Asociația Rădăuțiul Civic a lansat  site-ul refăcut al Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina. Site-ul poate fi accesat la adresa www.sclrb.ro și conține atât informații despre activitatea Societății, cât și reviste culturale în format electronic.  Într-o eră în care accesul la informație este mai aproape ca niciodată, asociația Rădăuțiul Civic vine în sprijinul cetățenilor care sunt interesați de trecutul și prezentul Bucovinei. Timp de aproape un an, voluntari din cadrul asociației Rădăuțiul Civic au lucrat în colectarea și republicarea informațiilor despre activitatea Societății pentru Cultura și Literatura Română din Bucovina. Cu toate acestea, munca asociației este departe de a fi terminată.

Societatea pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina a luat ființă în 1862 la inițiativa fraților Gheorghe și Alexandru Hurmuzachi și a altor elite intelectuale bucovinene. Într-o perioadă în care politica de deznaționalizare implementată de austrieci avea implicații serioase asupra identității românilor bucovineni, Societatea pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina a reprezentat contraponderea la această acțiune. Poate cel mai interesant aspect îl constituie faptul că statutul Academiei Române a fost inspirat de cel al societății bucovinene. În perioada comunistă, societatea a funcționat în exil, ca în anul 1990 să fie reactivată de către un grup de intelectuali rădăuțeni.

Site-ul reunește toate activitățile desfășurate de către socie­tate în ultimii ani, iar activitățile vor fi actualizate constant. O noutate pentru ceea ce există acum o reprezintă digitalizarea unor reviste dedicate istoriei și culturii române din Bucovina. Reviste precum Glasul Bucovinei sau Mesager Bucovinean sunt puse la dispoziția publicului. Asociația va încerca să ­di­gitalizeze cât mai multe dintre aceste publicații, pentru a le face mai accesibile generațiilor de astăzi.

Asociația „Rădăuțiul Civic” este o asociație neguvernamentală, independentă și non-partizană, înființată în anul 2018 pentru a promova cetățenia activă și spiritul civic în comunitatea rădăuțeană și în județul Suceava.

Vezi si

Un tânăr de 18 ani din Bunești, prins de jandarmii din Fălticeni după ce a lovit un bărbat cu o bâtă

În data de 30 ianuarie a.c., pe timpul executării serviciului de patrulare, jandarmii din municipiul …

One comment

  1. Radautiul Civic sunteti extraordinari!