Wednesday , February 1 2023

De Ziua Bucovinei, apel la unitate. Gheorghe Flutur: “Să facem orice pentru întoarcerea tinerilor și a forței de muncă acasă!”

„Cred că provocarea următorilor ani este, și mă bucur că asta este și prioritatea guvernamentală și a președintelui României, să facem orice pentru întoarcerea tinerilor și a forței de muncă acasă. La asta va trebui să răspundem noi prin semnalul de unitate”, a declarat Gheorghe Flutur în cadrul ședinței solemne cu primarii, care a avut loc ieri, cu ocazia Zilei Bucovinei. Primarul Ion Lungu: „Să lăsăm orgoliile deoparte, așa cum le-a lăsat Iancu Flondor acum 101 ani, să lucrăm pentru binele națiunii”   

image description

Manifestările dedicate Zilei Buco­vinei au început ieri, la Consiliul Ju­dețean (CJ) Suceava, cu întâlnirea solemnă a primarilor, la care au participat președintele Gheorghe Flutur, ÎPS Pimen, primarul Ion Lungu, mi­nistrul Culturii, suceveanul Bogdan Gheorghiu, prefectul demisionar Mirela Adomnicăi, vicepreședinții CJ, Viorel Seredenciuc și Gheorghe Niță, rectorul Universității ”Ştefan cel Mare”, Valentin Popa, deputatul Ioan Balan, consilierii județeni, edilii șefi ai localităților sucevene și reprezentanți ai instituțiilor locale.

Președintele CJ Suceava, Gheor­ghe Flutur, și-a început discursul fă­când o trecere în revistă a celor mai importante momente din cursul istoriei poporului nostru care au dus la Unirea Bucovinei cu Țara, ca mai apoi să dea o veste bună, mult așteptată, pri­marilor prezenți la ședința solemnă, spunându-le că la mijlocul lunii decembrie va fi semnat la București cel mai mare proiect pe fonduri europene, cel de Apă și Canal, de care vor beneficia 220.000 de locuitori. ”Un cadou, o veste foarte bună pentru Suceava, din partea Guvernului României, este că, pe 16 decembrie, vom semna la București, la ora 12.00, cel mai mare proiect pe fonduri europene, e vorba despre proiectul pe care l-au așteptat 14 primării pe Programul Operațional de Infrastrucură mare. Ştiți bine că de vreo 3 ani de zile ne străduim să dăm drumul la proiectul mare de apă și canal. Cred că este cel mai mare proiect pe fonduri europene, de 240 milioane de euro, o sumă destul de mare pentru județul Suceava, circa 220.000 de locuitori vor beneficia de acest proiect”, a declarat președintele Flutur.

image description

Mesajul de bază, la aniversarea a 101 ani de la Unirea Bucovinei cu România, al președintelui Flutur a fost pentru unitate, în încercarea de a-i aduce acasă pe tinerii plecați la muncă peste hotare. „Apelul meu de la această tribună este de unitate și nu vreau să vorbesc vorbe mari, trebuie să o dovedim, și primii pași să-i facem cei care o cer sau planează în unitate. CJ Suceava a dat dovadă în acești ani de unitate, dincolo de dezbaterile contradictorii, aprinse, dar democratice, cred că am fost și rămânem un model pentru ceea ce înseamnă viața democratică post revoluționară. Bucovina noastră dragă este locul în care cultul muncii este în genă, munca este o virtute. A fi gospodar aici nu este o excepție, ci este ceva normal. Noi trebuie să răspundem oamenilor noștri care, atât de harnici sunt încât, negăsind de lucru acasă, au plecat și foarte mulți în străinătate. Cred că provocarea următorilor ani, și mă bucur că asta este și prioritatea guvernamentală și a președintelui României, să facem orice pentru întoarcerea tinerilor și a forței de muncă acasă. La asta va trebui să răspundem noi prin semnalul de unitate”.

Au luat mai apoi cuvântul invitații prezenți la eveniment, primul fiind ÎPS Pi­men, care a vorbit despre confiscarea averilor Bisericii de către regimul comunist, despre etapele prin care a trecut Fondul Bisericesc Ortodox Român din Bu­­­­covina de-a lungul anilor pentru a-și recupera bunurile, încheind cu urări de bine și aprecieri pentru președintele ­Gheor­­­­­­ghe Flutur și pentru primarul Sucevei, Ion Lungu, pe care îi consideră ”cu ade­vă­­rat bucovineni, buni gospodari pentru mai binele sfintei noastre Bucovina”.

Deputatul Ioan Balan a transmis un cald “La mulți ani!” din partea Parlamentului României, luând cuvântul în cadrul întâlnirii solemne cu primarii. “Bucovina nu mai este doar un eveniment istoric, nu mai este doar în hotare istorice, Bucovina este o stare de spirit, pe care o simțim de la intrarea în județul Suceava, unde ne întâmpină mesajul <Hai în Bucovina>. Lucrul acesta a fost posibil datorită președintelui Gheorghe Flutur, care a făcut posibil ca Bucovina să fie centrul evenimentelor culturale”, a spus Ioan Balan.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a punctat importanța Unirii Bucovinei cu Țara, vorbind mai ales despre politicianul care a făcut posibil acest lucru, Iancu Flondor, și îndemnându-i pe toți cei prezenți la evenimentul de ieri să lase deoparte orgoliile pentru binele națiunii. ”Este o zi specială, un simbol sub deviza Dreptate și Frăție. Este o binecuvântare pe care ne-au lăsat-o înaintașii noștri și noi avem obligația să o prețuim, să o dăm mai departe urmașilor noștri. Ctitorul principal al Unirii Bucovinei cu România este Iancu Flondor. Un politician de excepție, cel care a reușit să unească toată clasa politică de atunci, și cred că avem cu toții, politicienii din ziua de azi, de învățat de la el. Să lăsăm orgoliile deoparte, așa cum le-a lăsat Iancu Flondor acum 101 ani, să lucrăm pentru binele națiunii”.

image description

După încheierea discursurilor participanților la întâlnirea solemnă a primarilor, a avut loc depunerea de jerbe la bustul lui Iancu Flondor din fața Palatului Administrativ. Slujba de pomenire a fost oficiată de ÎPS Pimen, apoi reprezentanții autorităților județene și locale și ai instituțiilor publice au depus, rând pe rând, coroane de flori în culorile tricolorului, prezentându-și omagiile pentru politicianul care a făcut posibilă Unirea Bucovinei cu România. (Oana NUȚU)

 

Vezi si

Un tânăr de 18 ani din Bunești, prins de jandarmii din Fălticeni după ce a lovit un bărbat cu o bâtă

În data de 30 ianuarie a.c., pe timpul executării serviciului de patrulare, jandarmii din municipiul …

2 comments

  1. Știu cel puțin 10 prieteni plecați care s-ar întoarce acasă dacă nu ar mai vedea moaca lui flutur, lungu, harsovschi balan prin ziare…da cum și ei au acces la presa online…

  2. Imi pare rau sa va spun, dar cred ca fie nu vreti sa intelegeti fie sunteti dusi de acasa. Nimeni nu o sa se intoarca, chiar daca mai exista exceptii, gen unii doctori, care vin doar fiindca salariile si conditiile de munca sunt aceleasi, dar aici freaca menta si mai iau si spagi.
    De ce? Simplu. La 30 ani de la revoutie sa fie la conducere fosti comunisti/nomenclaturisti si chiar turnatori sirguinciosi CU ACTE sau indivizi a caror orientare sexuala e indoielnica, dar si traseisti ce se catara in functii plimband-se de la un partid la atul, nu poate decat sa indemne orice parinte cu scaun la cap sa-si indemne copii sa plece oricunde.