Tuesday , July 23 2024

De unde provin cei mai buni candidați pentru admiterea la liceu din acest an

 45 de școli au mediile generale de la Evaluarea Națională peste 7,00, fiind primele clasate, dintr-un total de 232 de unități de învățământ din județul Suceava care au clase de gimnaziu, în topul realizat de Bacplus.ro. Media de admitere, pe baza căreia se realizează repartizarea în clasa a IX-a, o reprezintă media generală la Evaluarea Națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire. În ierarhia județeană pentru admiterea la liceu sunt 1.562 de absolvenți de gimnaziu cu medii bune și foarte bune, între 8,00 și 9,97, având mari șanse să fie admiși la cele mai bune licee din județ, în funcție de opțiunea fiecăruia.

Repartizarea computerizată în învățământul liceal a absolvenților clasei a VIII-a va avea loc în data de 24 iulie a.c. Începând de joi, 11 iulie, vor putea fi completate opțiunile elevilor în fișele de înscriere. Părinții au marea responsabilitate, alături de diriginți, să aleagă cele mai realiste șanse de admitere pentru absolvenții de gimnaziu. Criteriul principal trebuie să fie poziția în ierarhia județeană, coroborată cu ultimele medii de admitere de anul trecut, iar numărul opțiunilor exprimate să fie cât mai mare.

Ministerul Educației a publicat miercuri ierarhia absolvenților de clasa a VIII-a, care conține poziția elevului între candidații din județ care vor participa la admiterea la liceu, codul candidatului, Şcoala de proveniență, media de admitere, media la Evaluarea Națională, notele la probele de la Limba română și Matematică. În județul Suceava sunt 6.175 de candidați, cu medii de admitere între 9,97 și 1,50, dintre care 1.463 au medii sub 5. În ierarhie sunt 1.562 de absolvenți de gimnaziu cu medii bune și foarte bune, între 8,00 și 9,97, având mari șanse să fie admiși la cele mai bune licee din județ, în funcție de opțiunea fiecăruia.

Cei mai buni candidați pentru admiterea la liceu din acest an provin de la Colegiul Național ”Ştefan cel Mare” Suceava, Colegiul Național ”Nicu Gane” Fălticeni, Colegiul Național ”Petru Rareș” Suceava, Şcoala Gimnazială Nr. 3 Suceava, Şcoala Gimnazială ”Teodor Balan” Gura Humorului, Şcoala Gimnazială nr. 4 Vatra Dornei, Colegiul Național ”Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți, Şcoala Gimnazială ”Bogdan Vodă” Rădăuți, Şcoala Gimnazială Ulma, Şcoala Gimnazială ”Bogdan Vodă” Câmpulung Moldovenesc, Liceul Natanael Suceava, Şcoala Gimnazială nr. 1 Gura Humorului, Liceul Tehnologic ”Nicanor Moroșan” Pârteștii de Jos, Liceul Teoretic ”Filadelfia” Suceava, Şcoala Gimnazială ”Ion Creangă” Suceava, Liceul Tehnologic Special Bivolărie, Şcoala Gimnazială nr. 1 Suceava, Şcoala Gimnazială Dănila, Şcoala Gimnazială ”Petru Comărnescu” Gura Humorului, Colegiul Național ”Mihai Eminescu” Suceava, Şcoala Gimnazială ”Mihai Eminescu” Rădăuți, Şcoala Gimnazială nr. 4 Suceava, Şcoala Gimnazială ”Ioan Ciurea” Fălticeni, Şcoala Gimnazială Măriței, Şcoala Gimnazială Bivolărie, Şcoala Gimnazială ”Traian Popovici” Colacu, Şcoala Gimnazială ”Aurelian Stanciu” Salcea, Şcoala Gimnazială nr. 10 Suceava, Şcoala Gimnazială ”Regina Elisabeta” Rădăuți, Şcoala Gimnazială ”Ion Lovinescu” Rădășeni, Şcoala Gimnazială Breaza, Şcoala Gimnazială nr. 3 Vicovu de Sus, Şcoala Gimnazială ”Artur Gorovei” Bunești, Şcoala Gimnazială ”Miron Costin” Suceava, Colegiul Tehnic ”Lațcu Vodă” Siret, Şcoala Gimnazială ”Ion Irimescu” Fălticeni, Şcoala Gimnazială nr. 1 Vatra Dornei, Şcoala Gimnazială Dorna Arini, Şcoala Gimnazială Ipotești, Şcoala Gimnazială ”Ştefan cel Mare” Cârlibaba, Şcoala Gimnazială Lupcina, Liceul Tehnoligic ”Ion Nistor” Vicovu de Sus, Şcoala Gimnazială Ciocănești, Şcoala Gimnazială ”Vasile Tomegea” Boroaia și Colegiul de Artă ”Ciprian Porumbescu” Suceava. Potrivit clasamentului realizat de Bacplus.ro, aceste școli au mediile generale de la Evaluarea Națională peste 7,00, fiind clasate pe primele 45 de poziții, dintr-un total de 232 de unități de învățământ din județul Suceava care au clase de gimnaziu.

Media de admitere, pe baza căreia se realizează repartizarea în clasa a IX-a, o reprezintă media generală la Evaluarea Națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire. Potrivit metodologiei, anul acesta criteriul de departajare între elevii cu medii egale de admitere este media de gimnaziu.

Oferta de școlarizare în învățământul liceal de zi, clasa a IX-a, cuprinde 215 clase, pentru un total de 5.348 de elevi. Sunt alocate 144 locuri elevilor cu CES și 143 pentru elevii de etnie romă. Pentru învățământul profesional și dual de stat sunt disponibile 1.585 de locuri, în 66 de clase, dintre care 85 de locuri sunt prevăzute la învățământul dual.

La nivelul județului Suceava rata de promovare a Evaluării Naționale 2024 este 76,3%. Mai exact, 4.712 candidați din cei 6.175 de prezenți la ambele probe au reușit să obțină medii peste 5,00. (Oana NUȚU)

Vezi si

LUME, LUME… HAI LA TÂRG! Peste 100 de meșteri populari vor fi prezenți în weekend la Muzeul Satului Bucovinean 

Muzeul Național al Bucovinei organizează și în acest an manifestarea de tradiție LUME, LUME… HAI …