Thursday , April 25 2024

De teama infectării cu Covid 19, opt medici de familie suceveni s-au pensionat în ultima perioadă

Peste 10.000 de pacienți asigurați au rămas fără asistență medicală. Lipsa medicilor de familie devine o problemă foarte serioasă. In județul nostru sunt patru comune care nu au medic de familie, de ani buni

Numărul medicilor de familie afectați de SARS-CoV-2 este în continuă creștere, iar foarte mulți se contaminează în relația directă cu pacienții care le ascund că au anumite simptome din teama de a nu fi internați în spital. În această fază a evoluției pandemice, medicii de familie se simt, la rândul lor, aruncați în prima linie a frontului anti-COVID, deși nu beneficiază de aceleași echipamente de protecție, de care beneficiază personalul medical din spitale. În sarcina lor cade acum și monitorizarea pacienților cu forme ușoare sau medii de boală, iar dacă se comunică bine, acești pacienți au, de cele mai multe ori, evoluții favorabile și se evită internarea în spital care pare să fie cea mai mare teamă a unui pacient cu test pozitiv pentru SARS-CoV-2. Pe de altă parte, acei pacienți care aleg să se trateze la domiciliu, dar ascund, din aceeași frică, medicului care îi monitorizează agravarea stării lor, își fac un rău imens. După cum reiese din datele statistice ale medicilor de familie sucevei, din aproximativ 20 de pacienți tratați la domiciliu, unul ajunge la spital. Pentru pacienții confirmați care se tratează la domiciliu, medicii de familie au făcut și o listă scurtă a simptomelor grave care necesită transferul la spital, și anume „persoane cu crize de tuse, inapetit neselectiv,  care obosesc și când merg la toaletă, și când mănâncă, și când vorbesc, deja, dacă ar avea un pulsoximetru, ceea ce ar fi de dorit, s-ar putea face o evaluare și să știe că atunci când saturația a scăzut undeva la 90-91 trebuie să meargă la spital“, a explicat un medic de familie sucevean.
Cu toate măsurile de protecție luate și respectate cu sfințenie, medicii de familie suceveni se simt expuși unor riscuri enorme și tocmai din acest motiv, cei aflați la vârsta de pensionare, aleg retragerea din profesie, iar mii de pacienți suceveni au rămas în ultima perioadă fără medic de familie. Se pare că cel mai afectat este cartierul Burdujeni, unde doi medici care aveau peste 2.000 de pacienți asigurați, fiecare, pe liste, au ales să se pensioneze. Sucevenii găsesc foarte greu locuri la alți medici, și chiar dacă legislația nu impune un număr maxim de pacienți asigurați pe liste, aceștia refuză noi persoane, deoarece volumul de muncă din ultima perioadă este mult peste puterile unui singur om.
Pe fondul acestei crize provocate de coronavirus, opt medici de familie suceveni au decis să se pensioneze, iar peste 10.000 de pacienți caută în aceste zile disperați, un medic, dispus să-i accepte pe liste. ”În ultimele patru luni ale acestui an, un număr de opt medici de familie, care s-au pensionat, au solicitat încetarea contractului cu CAS Suceava, din care: trei medici din municipiul Suceava – din care doi medici începând cu 1 decembrie, patru medici din zona Radauți, în lunile august și octombrie, și un medic din zona Câmpulung Moldovenesc, începand tot cu 1 decembrie”, a declarat directorul Anda Sălăgean, purtător de cuvânt în cadrul Casei de Asigurări de Sănătate Suceava. În mediul urban, numărul minim de pacienți, pentru ca medicul să poată încheia contract cu CAS este de 800 de pacienți, dar se pare că niciunul dintre cei proaspăt pensionați nu avea mai puțin de 1.500 de pacienți asigurați, înscriși pe liste. ”Medicii de familie nu au o limită în ceea ce privește numărul maxim de pacienți dar probabil că fiecare primește atâția cât știe că poate trata. În general, copiii, bătrânii și bolnavii cronici necesită mai multe consultații și fiecare își cunoaște propriile limite”, a completat Anda Sălăgean, purtător de cuvânt în cadrul CAS Suceava.

Se pare că lipsa medicilor de familie începe să afecteze tot mai mult județul nostru, dacă facem referire și la faptul că patru comune din Suceava nu au medic de familie, de ani buni. Este vorba despre Cârlibaba, Poieni Solca, Pleșești – Vulturești și Crucea.

Societatea Națională de Medicină a Familiei a anunțat, că în următorii cinci ani, un sfert dintre români nu va mai avea medic de familiem iar acest lucru va conduce la blocarea programelor naționale de sănătate. (Cristina RUŞTI)

Vezi si

Cum a devenit o groapă de gunoi cea mai bună afacere a Primăriei Suceava. Economii de zece milioane de euro printr-o investiție de nici 2,5 milioane de euro

Un proiect de succes al Primăriei Suceava a fost dus la capăt u și nu …

No comments

  1. Dezastrul din asistenta medicala primara este doar la inceput, in cel mult doi ani de zile, apreciez ca va veni un val masiv de plecari din sistemul de prevenitie din Romania ca urmare a imbatranirii / epuizarii fizice si psihice la care sunt supusi zilnic medicii de familie.
    Un alt motiv pentru care medicina de familie va fi desfiintata, este faptul ca activitatea acestui domeniu este de domeniul preventiie medicale, adica al acordarii de consultatii de specialitate pentru ca cetateanul roman sa nu ajunga la mana sau la cheremul unitiatilor spitalicesti si al BiG FARMA.
    Insa de facto BIG FARMA si-a plasat reprezentaintii bine platiti aflati pe fotoliile conforatibile de la Ministerului Sanatatii unde cei in cauza vor depune toate eforturile pentru a desfiinta institutionalizat asistenta medicala primara.
    O dovada in acest sens a fost un interviu televizat acordat de presedintele Casei Nationale de Sanatate – medic militar de medcina muncii in perioada mandatului de prim ministru al lui Victor Ponta, care a afirmat ca citez medicina de familie va disparea ca asa vor investitorii de afara, inchei citatul adica pentru cunoscatori este vorba de BIG FARMA.
    Deci ce avem in Romania anului 2020, mai concret veti identifica pe langa jocurile de noroc din fiecare oras ca mai sunt si multe farmacii, de parca romanii sunt loviti de o maladie institutionalizata care necesita automedicatie douazeci si patru de ore din douizeci si patru.
    Din pacate decidentii nostri politici au predat sanatatea Romanie la dispozitia firmelor din Big Farma, pentru care tara noastra este un adevarat Eldorado. Poti sa comanzi orice medicament, poti sa ai sau nu recomandate de la medic, oricum cand ai intrat in frmacie esti incurajat sa cumperi.
    Nu vi se pare interesant ca farmaciile independente din Romanie au disparut iar locul lor este luat de lanturi farmaceutice care sunt interfete ale firmelor din Big Farma iar Consiliul Concurentei din Romania taca malc, ca sa nu zic ca este sub pres.
    Ca sa incheiem optimist, ar trebui sa vedeti ca in marele Imperiu Celest se continua traditia a peste 5 000 de ani,
    adica China zilelor noastre, conform careia medicul de familie este platit de care cetatean atata timp cat cel in cauza nu se imbolnavea.
    In realitatea mioritica actuala, un medic de familie primar cu 1700 de pacienti din care 1100 sunt asigurati, daca are norocul ca SIUI – programul informatic al Ministerului Sanantaii sa functioneze va primi colosala suma de aproximativ 12 000 de lei pe luna, impozabila din care va trebui sa achite asistenta, constabile, etc. Apropo, impozitele pe aceste venituri sunt de 50 %,.
    Dar mai intereseaza pe cineva in Romania daca mai avem nevoie de medici de familie calificati ..