Thursday , April 25 2024

De pe 1 septembrie, sucevenii vor plăti o gigacalorie mai scumpă cu 65 de lei

gigacalorie

Primarul Ion Lungu este de părere că noul tarif de 250 de lei pe gigacalorie la populaţie va putea fi menţinut, după ce noua centrală va fi dată în folosinţă. Tariful pe care populaţia îl plăteşte în prezent este de 185 de lei, cel aprobat fiind de 274 de lei iar Termica vrea, pe fondul creşterilor tarifului la gaz, să fie aprobat un preţ de peste 400 de lei. Diferenţa de la 250 de lei va fi suportată de la bugetul local urmând ca, de la 9 noiembrie, în cazul în care nu va fi dată în folosinţă noua centrală, o parte din cheltuieli să fie suportate de firma Bioenergy

Incepând din această toamnă, preţul gigacaloriei va fi de 250 de lei în municipiul Suceava. Anunţul a fost făcut, ieri, într-o conferinţă de presă, de primarul Ion Lungu conform căruia au avut loc discuţii pe această temă cu conducerea societăţii Termica – directorul Ovidiu Dumitrescu şi directorul economic Elisabeta Vlăgea, dar şi cu liderul sindical Iordănel Secrieru.
Primarul a precizat că solicitarea celor de la Termica are în spate o motivaţie corectă, bazată în primul rând pe creşterea mare a tarifului la gaze naturale, dar şi pornind de la faptul că tariful pe care populaţia în plăteşte pentru energia termică este artificial menţinut şi nu a mai fost mărit de mai mulţi ani.
In prezent gigacaloria este vândută populaţiei cu 185 de lei, inclusiv TVA, tarif în care sunt incluse producerea, transportul şi distribuţia energiei termice în sistem centralizat. La finele lunii în curs, în Consiliul Local Suceava va fi suspus adoptării un proiect de hotărâre conform căruia tariful respectiv va fi de 250 de lei pe o gigacalorie.
Primarul a precizat că acest tarif va fi menţinut şi după data de 9 noiembrie, când ar trebui să fie finalizată noua centrală a Sucevei. In caz contrar, primarul a spus că firmei Bioenergy i se vor aplica penalităţi cu scopul de a fi acoperită diferenţa dintre preţul real de producţie, transport şi distribuţie şi cel de 250 de lei cu care va fi vândută energia termică la populaţie.
De la 1 septembrie până pe 9 noiembrie, diferenţa de preţ va fi acoperită din bugetul municipalităţii. Menţionăm că Termica a solicitat o majorare cu 62% a preţului real de producţie, transport şi distribuţie al gigacaloriei care este în prezent de 274,73 şi care, dacă s-ar aplica majorarea respectivă, ar ajunge la 445,16 lei.
„Dacă nu se va pune în funcţiune centrala la termenul stabilit, de 9 noiembrie 2013, din acel moment vor trebui şi ei (Bioenergy – n.red.) să contribuie la subvenţionarea costurilor de asigurare a încălzirii populaţiei”, a mai declarat, ieri, primarul Ion Lungu. Conform afirmaţiilor făcute de Ion Lungu, sunt totuşi unele estimări care conduc la ideea că noua centrală va putea fi dată în folosinţă la termenul asumat. Preţul de producţie pe care Adrem şi, ulterior, firma Bioenergy şi-a asumat că va fi pentru o gigacalorie este de 116 lei fără TVA şi fără cheltuielile de transport şi distribuţie. Potrivit aprecierilor primarului, dacă se adaugă TVA-ul şi cheltuielile de transport şi distribuţie la energia termică, atunci tariful de 250 de lei care va fi stabilit populaţiei după 1 septembrie va putea fi menţinut şi după 9 noiembrie. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Lungu: „Suceava putea arde deșeurile la Bioenergy, dar s-a negociat prost aquis-ul comunitar. Ministerul Mediului să se grăbească”

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a reiterat proiectul său de a valorifica deșeurile menajere – …