Thursday , April 25 2024

De mai bine de șase luni, la Spitalul Județean nu s-a efectuat nicio prelevare de organe

Anul acesta a avut loc o singură intervenție de acest gen, în luna februarie

La nivelul județului nostru a scăzut dramatic numărul donatorilor de organe, care ar putea să salveze vieți. Din cauza numeroaselor controverse pe baza acestui subiect, familiile potențialilor donatori sunt încă reticente și refuză ca organele celor dragi să fie prelevate în scopul transplantării. Deși la Spitalul Județean de Urgență “Sfântul Ioan cel Nou” se derulează programul de transplant, de la începutul acestui an a avut loc o singură intervenție chirurgicală de acest gen, medicii suceveni menționând că nici numărul potențialilor donatori nu a fost foarte mare.

„De la începutul acestui an, s-a făcut o singură prelevare de organe, în luna februarie”, a menționat medicul urgentist Dan Teodorovici, purtător de cuvânt în cadrul Spitalului Județean. Atunci, două echipe de medici de la București au prelevat ficatul și corneea de la un pacient aflat în moarte cerebrală, în secția de ATI a Spitalului Judetean Suceava. Organele au fost trimise la București la Institutul Clinic Fundeni și la Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice. Echipele medicale s-au mobilizat maxim, având în vedere contextul epidemiologic, cu respectarea tuturor măsurilor de protecție împotriva infectării cu virusul SARS-CoV2, care au facut intervenția si mai dificilă, la acel moment.

Spitalul suportă pentru donatori, serviciul funerar, adică costul sicriului, estimat la 2.500-3.000 de lei, și asigurarea transportului la localitatea de domiciliu și până la cimitir, cu precizarea că banii vor fi virați direct către furnizori, și nu către rudele îndoliate.

Decizia de donare este a rudelor pacientului aflat în moarte cerebrală, dar există și posibilitatea ca potențialul doritor să își manifeste această intenție prin act notarial, urmând să fie înscris în bazele de date ale unității medicale. Donator poate fi orice persoană, dacă nu suferă de cancer, HIV sau alte infecții grave. Doar la donatorii de inimă există limită de vârstă, la bărbați de 45 de ani, iar la femei de 40 de ani), în timp ce ficatul poate fi prelevat și de la un donator în vârstă de 90 de ani. (C. R.)

Vezi si

Amenzi de peste 40.000 de lei aplicate de polițiști într-o acțiune BLOCADA organizată în Siret

Marți, 23 aprilie, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Siret  au organizat pe raza de competență …