Friday , March 29 2024

De la instalarea pandemiei, deplasările sucevenilor către restaurante și marile magazine au scăzut cu cel puțin 85%. Folosirea transportului în comun s-a redus cu 78%

Google publică începând de vineri statistici rezultate din datele de localizare a utilizatorilor acestei platforme din întreaga lume, inclusiv din România. Rapoartele arată cum au scăzut deplasările în parcuri, centre comerciale, la restaurante, cu transportul în comun, la locurile de muncă și a crescut în zonele rezidențiale. Statisticile sunt realizate pentru a ajuta autorităţile să evalueze eficacitatea distanţării sociale în faţa COVID-19.

FOTO: captura Facebook/Radu Baran

În România, față de statistica obișnuită, deplasările în zonele de retail și recreere au scăzut cu 81%, cele la farmacie, magazinele de alimente și cumpărături esențiale – cu 53%, în parcuri cu 60%, în gări și stații ale mijloacelor de transport cu 72%, iar la locurile de muncă cu 39%. În același timp, în zonele de reședință mobilitatea are un trend crescător cu 15%.

În cazul judetului Suceava, datele Google arată că deplasările către magazine, centre comerciale, restaurante, baruri sau alte locuri de recreere au scăzut de la începutul pandemiei (dată de referință fiind luată ziua de 26 februarie 2020) până săptămâna trecută (29 martie) cu 85%.

În același timp, deplasările către băcănii, magazinele din apropierea locuinței și farmacii au scăzut cu 65%, iar ieșirile în parcuri cu 45%.

De asemenea, Google arată că transportul în comun a fost folosit de suceveni într-o proporție mai mică cu 78%. Totodată, chiar și înainte de declararea carantinei totale, deplasările către locurile de muncă s-au redus în Suceava cu 48%. Singura cifră pozitivă în raportarea Google se referă la deplasările în zona de reședință, în cazul județului Suceava aceasta crescând cu 17%.

 

Trebuie precizat că între timp municipiul Suceava și comunele limitrofe au fost plasate în carantină totala, ceea ce presupune că această scădere este și mai puternică față de data de referință.

Rapoartele Google ar urma să arate „tendinţele generale ale deplasării persoanelor, în timp şi pe zone geografice în diferite locuri, cum sunt centre de divertisment, magazine alimentare, farmacii, parcuri, staţii de transport în comun, locuri de muncă şi locuinţe”, precizează pe un blog compania americană.

„Vom afişa tendinţele pe mai multe săptămâni” sub forma unei „creşteri sau diminuări a procentajului de deplasări” şi nu în cifre absolute, se precizează în articolul semnat de directoarea pentru produse geografice a Google, Jen Fitzpatrick, şi responsabila Google Health, dr. Karen deSalvo. Cele mai recente informaţii vor proveni din ultimele 48-72 de ore.

„Sperăm ca aceste rapoarte să-i ajute pe responsabilii sănătăţii publice să ia decizii privind modul de gestionare a pandemiei de COVID-19. De exemplu, aceste informaţii îi pot ajuta pe factorii de decizie să înţeleagă schimbările de tendinţe în deplasările esenţiale, ceea ce i-ar putea determina să facă noi recomandări privind programele de funcţionare sau oferirea de servicii de livrare”, explică Google.

La fel ca în cazul detectării blocajelor de trafic rutier sau al măsurării frecventării magazinelor pe Google Maps, aceste rapoarte folosesc „date agregate şi anonimizate” ale utilizatorilor Google care au activat „istoricul localizării”, care poate fi suprimat sau întrerupt. (O.S.)

Vezi si

 Bărbat din Dornișoara, amendat cu 5.000 de lei pentru că a fost prins transportând fără acte lemn de foc de  1.300 de lei

Miercuri, la ora 18:00, lucrătorii de poliție din cadrul SPR 15 Vatra Dornei, împreună cu …