Thursday , April 18 2024

De la începutul anului s-au înregistrat mai multe cazuri de scarlatină decât în primele șase luni ale anului trecut

62 de copii au fost diagnosticați cu această infecție în primele trei luni ale anului. În județul nostru, anual, se înregistrau aproximativ 100 de cazuri

Se pare că infecţia cu scarlatină ia amploare în unităţile de învăţământ, mai ales în zona municipiilor Suceava şi Rădăuţi. De la începutul anului, reprezentanţii DSP au confirmat că au fost 62 de copii, şcolari şi preşcolari, diagnosticaţi cu scarlatină, la nivelul judeţului, fără a fi însă declarat vreun focar de scarlatină. Rezultatele exsudatelor faringiene recoltate au arătat că pe lângă copiii bolnavi, mai sunt şi elevi sănătoşi din punct de vedere clinic, dar purtători ai acestui microb. Toţi aceşti copii au fost sub tratament cu antibiotice şi monitorizaţi de către personal medical specializat.

“Spitalizarea este obligatorie pentru o perioadă de cel puţin şapte zile. Se acceptă tratamentul la domiciliu doar cu avizul medicului epidemiolog, dacă minorul are o încăpere separată, iar în casă nu mai sunt alţi copii, care ar risca să se îmbolnăvească”, explică reprezentanţii DSP. Măsurile care se iau în astfel de situaţii pentru limitarea numărului de îmbolnăviri constau în recoltarea de exsudate faringiene de la toţi colegii de clasă ai copiilor bolnavi, precum şi de la contacţii familiali. Totodată, în colectivităţile frecventate de copiii cu scarlatină se face dezinfecţie. Aceasta nu se efectuează doar în spaţii, ci şi în cazul obiectelor posibil contaminate, inclusiv jucăriile.

Scarlatina este o boală frecventă, mai ales la copiii şcolari şi de grădiniţă. Este produsă de streptococul hemolitic, microbul găsindu-se în nasul şi în gâtul bolnavilor de scarlatină, convalescenţilor netrataţi cu penicilină, bolnavilor cu angine streptococice şi purtătorilor sănătoşi. De cele mai multe ori boala se ia direct de la un copil bolnav sau un purtător sănătos şi poate declanşa o epidemie ce poate cuprinde o mare parte dintre membrii unei colectivităţi. De aceea, orice bolnav de scarlatină se izolează la domiciliu, dacă sunt condiţii corespunzătoare, sau se internează într-o secţie de boli contagioase.

La nivelul judeţului Suceava, aproximativ 100 de copii au fost diagnosticaţi anual cu scarlatină, iar situația de anul acesta îngrijorează cadrele medicale deoarece în mai puțin de trei luni au fost înregistrate mai mult de jumătate din cazurile înregistrate în cele 12 luni din anul 2022. După cum au explicat reprezentanții DSP, medicul de familie are un rol major în urmărirea și dispensarizarea cazurilor izolate sau din focarele de angină streptococică sau scarlatină. ”Acestora le revine urmărirea evoluției simptomatologiei la 72 de ore după administrarea tratamentului dacă pacientul a fost izolat la domiciliu, urmărirea contacților familiali ai cazului de angină streptococică/scarlatină timp de zece zile de la izolarea ultimului bolnav. În cazul pacienților cu istoric personal, familial de reumatism articular acut și cu exsudat pozitiv, se va efectua exsudat faringian tuturor contacților familiali chiar dacă sunt simptomatici sau asimptomatici. Dacă un pacient are mai mult de trei episoade simptomatice de angină streptococică în ultimele trei luni, se va recolta exsudat faringian de la toți contacții din familie. Toate persoanele care prezintă streptococ de grup A în cultura vor fi tratate chiar dacă sunt sau nu simptomatice. Dacă într-o familie au fost mai mult de trei cazuri de angină streptococică/ scarlatină în ultimele trei luni, tuturor membrilor din familie li se va recolta exsudat faringian și orice purtător va fi tratat. Dispensarizarea cazului constă în examene clinice și de laborator (examen de urină) săptămânale (în săptămânile 2, 3, 4) și examene clinice lunare în lunile 2 și 3 de la debutul bolii. La 30 de zile de la debutul bolii se recomandă efectuarea ASLO, VSH si fibrinemiei. Dacă investigațiile de laborator sunt modificate, în vederea stabilirii conduitei terapeutice corecte, pacientul va fi trimis către secția de boli infecțioase”, a explicat Gabriela Budeanu, purtător de cuvânt în cadrul DSP Suceava. (Cristina RUȘTI)

Vezi si

Performanță în prag de centenar la Colegiul Național Militar ”Ștefan cel Mare”. 27 de elevi calificați la fazele naționale ale olimpiadelor școlare

”Anul acesta, în prag de centenar, mușatinii și-au depășit recordul la premiile obținute la fazele …