Sunday , March 3 2024

De la începutul acestui an, 19 sucevence au murit din cauza cancerului de col uterin

Numărul deceselor este foarte mare, raportat la faptul că 28 de femei diagnosticate cu această formă de cancer au murit în tot cursul anului trecut

După cum reiese din informarea Direcției de Sănătate Publică Suceava, de la începutul acestui an, 19 sucevence care au fost diagnosticate cu cancer de col uterin, au murit, numărul deceselor fiind foarte mare comparativ cu anul trecut, când în județul nostru au fost 28 de femei care și-au pierdut viața din cauza acestei maladii. Tot de la începutul acestui an, s-au înregistrat și 27 de cazuri noi de cancer de col uterin, din care 4 în mediul urban și 23 în mediul rural. La sfîrșitul anului în evidențele oncologice erau 1.231 de sucevence cu acest diagnostic. Anul trecut, 1.020 de femei din județ au fost testate în cadrul Programului Național de depistare precoce a cancerului de col uterin, iar 112 au avut rezultat pozitiv. Pentru derularea acestui program, DSP Suceava a primit o finanțare de 79.000.

Medicii suceveni specialiști precizează că acest tip de cancer poate fi prevenit prin vaccinare anti-HPV și testare periodică. Aplicate împreună, vaccinarea împotriva virusului papilloma uman și screeningul reprezintă strategia optimă de protecție împotriva cancerului de col uterin. Programul de depistare precoce activă a cancerului de col uterin prin efectuarea testării Babeș-Papanicolau la populația feminină eligibilă în regim de screening are ca beneficiare femeile cu vîrsta între 25 și 64 de ani, indiferent dacă sunt sau nu asigurate. Acestea se pot adresa medicilor de familie, medicilor ginecologi sau celor de planificare familială. La nivelul județului nostru există două rețele de screening, una organizată de Spitalul Județean Suceava și cealaltă de Spitalul Municipal Fălticeni. Din rețelele de screening fac parte medici din diverse zone ale județului, inclusiv din zonele Cîmpulung Moldovensc și Vatra Dornei.

Încă din anul 2019, Institutul Regional de Oncologie din Iași, prin unitățile sale mobile și specialiștii de care dispune a venit în sprijinul rețelelor de screening organizate la Suceava, iar DSP, prin compartimentul Evaluare și promovare a sănătății și asistenții medicali comunitari, în colaborare cu Institutul Regional de Oncologie Iași și Spitalul Județean, derulează o campanie de screening în mediul rural pentru depistarea activă precoce a cancerului de col uterin prin efectuarea testării Babeș Papanicolau la populația feminină eligibilă. Cu acest prilej au avut loc sesiuni de informare despre prevenția cancerului de col uterin, despre virusul HPV și despre importanța vaccinării. Autospecialele pentru depistarea cancerului de col uterin, complet utilate și dotate  de comunități rur, continuă să se deplaseze în comunitățile rurale.

Ministerul Sănătății a inițiat la începutul acestui an, Campania de vaccinare anti-HPV. Imunizarea este inclusă în Programul Național de Vaccinare – Vaccinarea grupelor populaționale la risc. Vaccinarea gratuită se realizează la solicitarea părinților sau reprezentanților legali care vor formula o cerere la medicul de familie. Vaccinarea gratuită este disponibilă numai pentru fetele din grupa de vîrstă 11-18 ani. Părinții vor decide individual cînd anume în acest interval se va face vaccinarea. Vaccinarea se poate face la orice vîrstă, indiferent dacă s-a început sau nu viața sexuală. Se recomandă ca vaccinul să fie administrat în intervalul de vîrstă nouă – 26 de ani, deoarece s-a demonstrat că răspunsul imun al organismului la administrarea vaccinului este mai crescut în intervalul nouă – 15 ani, iar persoanele din intervalul 15 – 26 de ani sunt cele mai expuse contactării HPV prin activitate sexuală. (Cristina RUŞTI)

Vezi si

S-a stins din viață fostul mare hocheist sucevean Constantin Curelar

Fostul jucător și antrenor de hochei, Constantin Curelar, a murit subit în noaptea vineri spre …