Wednesday , February 1 2023

De la începutul acestei luni, pompierii au fost nevoiți să intervină pentru stingerea a aproape 80 de incendii de vegetație uscată

Acestea au izbucnit în 47 de localități, afectând terenuri cu o suprafață totală de peste 155 de hectare. S-au înregistrat și două victime cu arsuri grave, doi bărbați în vârstă de 70 și 69 de ani, din localitățile Fălticeni, respectiv Românești 

Săptămâna aceasta a debutat cu 11 incendii de vegetație uscată, pompierii militari și cei voluntari intervenind pentru lichidarea acestora. Au ars mii de metri pătrați de vegetație uscată, dar au existat și pagube materiale însemnate, respectiv un adăpost de animale, un depozit de furaje, un stâlp de susți­nere pentru cablurile de telefonie și mai mulți metri liniari de garduri din lemn.

Conform ISU Suceava, de la începutul acestei luni, în județul nostru s-au înregistrat aproape 80 de astfel de incendii, care au izbucnit în 47 de localități, afectând terenuri cu o suprafață totală de peste 155 de hectare. Cele mai multe incendii s-au înregistrat în localitățile Suceava și Fălticeni (câte 6 incendii), Solca și Horodniceni (câte 4 incendii), Grănicești, Vicovu de Jos și Dolhasca (câte 3 incendii). Incendiile cu cele mai mari suprafețe afectate s-au înregistrat în localitățile Dolhești și Arbore (câte 20 de hectare), Soloneț (15 hectare), Horodniceni (12 hectare), Pătrăuți și Preutești (câte 10 hectare).

Pe lângă pagubele materiale înregistrate în urma incendiilor de vegetație uscată, s-au înregistrat și două victime cu arsuri grave, doi bărbați în vârstă de 70 și 69 de ani, din localitățile Fălticeni, respectiv Românești.

Numărul amenzilor aplicate de către inspectorii de prevenire ai pompierilor militari au ajuns la 20, în cuantum total de 50.000 de lei, iar aceste acțiuni vor continua, urmând ca după identificarea și a altor autori de incendii, aceștia să fie sancționați conform legislației în vigoare.

Pentru stingerea acestor incendii s-au depus eforturi supraomenești, misiunile fiind îngreunate de vântul puternic care a favorizat dezvoltarea și propagarea flăcărilor, pompierii salvând zeci de gospodării, plantații de arbori, dar și fonduri forestiere, care au fost puse în pericol prin arderile necontrolate.

Deoarece legislația interzice arderea la întâmplare a vegetației uscate, iar cei care o fac pun în pericol fie fondul forestier, bunuri materiale importante sau chiar vieți omenești, pompierii suceveni transmit din nou un apel către populație și către factorii de răspundere din administrațiile locale, să respecte interdicțiile privind focul deschis, mai ales în această perioadă când flăcările sunt favorizate de condițiile meteorologice (vânt puternic).

“Un rol important în prevenirea incendiilor în profil teritorial îl au autoritățile administrației publice locale care, prin toate pârghiile legale de care dispun, trebuie să conștientizeze și să determine populația să se comporte și să acționeze în spirit civic”, arată purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, Purtător de cuvânt – slt. Alin Găleată.

De asemenea, ISU Suceava reamintește faptul că arderea miriștilor, a vegetației uscate, a resturilor vegetale și a altor materiale combustibile, fără obținerea permisului de lucru cu foc și fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți, precum și amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiții și la distanțe care favorizează propagarea focului la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți, constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, conform HGR nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor.

Vezi si

Un tânăr de 18 ani din Bunești, prins de jandarmii din Fălticeni după ce a lovit un bărbat cu o bâtă

În data de 30 ianuarie a.c., pe timpul executării serviciului de patrulare, jandarmii din municipiul …