De la 1 ianuarie, sucevenii vor plăti cu 10% mai mult pentru apa potabilă și cu 15% mai mult pentru canalizare
Conform noilor tarife stabilite de ACET, consumatorii vor plăti 6,01 lei pentru fiecare metru cub de apă potabilă consumat (față de 5,45 lei/mc până acum) și 4,69 lei mc în cazul serviciilor de canalizare-epurare ( față de 3,99 lei – tariful actual). Prețurile includ și TVA-ul de 9% perceput pentru aceste servicii de utilități publice, consumatorii casnici plătind apa și canalizarea la aceste tarife, neputând deduce TVA-ul. Tarifele crescute nu îi afectează doar pe consumatorii de pe raza municipiului Suceava, ci și pe cei de pe raza celorlalte unități administrativ teritoriale care nu au unități proprii – servicii/direcții/societăți/regii – de apă-canal, ci la nivelul acestora sunt organizate agenții locale ale ACET SA Suceava.
Data de 1 ianuarie 2022 vine cu noi scumpiri la tarifele pentru serviciile de apă potabilă și canalizare-epurare de pe raza județului Suceava. Autoritatea Națională pentru Reglementarea Serviciilor Comunitare de Utilități Publice (ANRSC) a aprobat noile tarife pentru operatorul regional al serviciilor de apă și canalizare, tarife care vor intra în vigoare de la data de 01.01.2022. Astfel, consumatorii finali vor plăti 6,01 lei pentru fiecare metru cub de apă potabilă consumat și 4,69 lei mc în cazul serviciilor de canalizare-epurare. Prețurile includ și TVA-ul de 9% perceput pentru aceste servicii de utilități publice, consumatorii casnici plătind apa și canalizarea la aceste tarife, neputând deduce TVA-ul.
Menționăm că tarifele crescute nu îi afectează doar pe consumatorii de pe raza municipiului Suceava, ci și pe cei de pe raza celorlalte unități administrativ teritoriale care nu au unități proprii – servicii/direcții/societăți/regii – de apă-canal, ci la nivelul acestora sunt organizate agenții locale ale ACET SA Suceava. Actualmente, consumatorii casnici plătesc 5,45 lei/mc apă potabilă iar pentru serviciile de canalizare-epurare tariful perceput la ACET este de 3,99 lei, în ambele cazuri fiind vorba de prețul cu tot cu TVA. Ar însemna creșteri de circa 10% în cazul tarifului la apă potabilă și de circa 15% în cazul celor de canalizare-epurare.
Pentru o imagine completă, precizăm că an de an prețul la apă potabilă a crescut. Spre exemplu, în 2018 sucevenii plăteau 4,82 lei mc (atunci TVA-ul era de 19%) iar în 2019 tariful a crescut la 4,99 lei mc (asta în condițiile în care din vară TVA-ul scăzuse la 9%) iar în 2020 tariful la apă potabilă a crescut la 5,18 lei.
Nici serviciile de canalizare-epurare nu au fost ieftinite. În 2018 prețul era de 3,63 lei (TVA-ul fiind de 19%) iar în 2019 prețul a ajuns la 3,44 lei mc abia după ce la jumătatea anului a fost aprobată diminuarea TVA la 9% pentru serviciile de apă și canalizare. În primul an pandemic, creșterea tarifului la canalizare a fost de peste 10%, de la 3,44 lei ajungând la 3,83 lei iar în anul 2021 prețul a ajuns la 3,99 lei mc. Creșterea pe 2022 la 4,69 lei înseamnă, practic, o creștere de 15%.
Cât privește operatorul regional al serviciilor de apă și canalizare, menționăm că – potrivit datelor din 2020 pentru că cele pe 2021 nu vor fi centralizate mai devreme de jumătatea lui 2022 – este cel mai mare angajator dintre toate firmele care au sediul înregistrat în județul nostru cu 816 de salariați; în acest bilanț nu figurează instituții mari precum Spitalul Județean, inspectoratele de poliție sau cel școlar ori Universitatea „Ştefan cel Mare” deoarece nu sunt agenți economici, ci instituții, iar Direcția Silvică nu este considerat agent economic în sine, ci totul se raportează la nivel național, respectiv Romsillva. Profitul societății ACET este, la nivel de 2020, situat la suma de 5,17 milioane de lei, valoare care o situează pe locul 38 într-un clasament al tuturor agenților economici la nivel de județ, 12 la nivel de municipiu și, între societățile de profil din țară, ocupă locul 17. Asta în condițiile unei cifre de afaceri de 83,14 milioane lei, valoare care o situează doar pe locul 27 într-un clasament al tuturor firmelor la nivel de județ, 5 în clasamentul op-operatorilor economici la nivel de municipiu și 14 în clasamentul național al societăților de profil. Deși cifra de afaceri a operatorului regional de apă-canalizare sucevean este cea mai mare din ultimii 15 ani, profitul din 2020 nu îl depășește pe cel din anii 2014 – 2017. (D.P.)
Wā da ce lucrāri de anvergurā ati mai fācut in ultimii 32 de ani de tot ati scumpit apa asta datā de Dumnezeu ???!! Stava -r banii-n gât !!!