Friday , February 3 2023

De la 1 ianuarie crește prețul total al energiei termice în Suceava. Populația va plăti în continuare tot 240 de lei/gigacalorie

Conform primarului Ion Lungu, operatorul de termoficare „Thermonet” solicitase majorarea încă din luna iulie, argumentele principale fiind legate de inflație, scumpirea energiei electrice și scăderea numărului de consumatori

Consilierii locali suceveni au aprobat în ședința extraordinară de luni, 30 decembrie, proiectul de hotărâre privind creșterea cu 15% a prețului pentru transportul și distribuția energiei termice, începând cu data de 1 ianuarie. S-au înregistrat 12 voturi pentru, ale consilierilor PNL, și 5 abțineri, ale aleșilor PSD și ALDE. Astfel, costul total al energiei termice furnizate în sistemul centralizat va fi de 480,18 lei cu TVA, dar populația va plăti tot 240 de lei/gigacalorie, ca și până acum. Diferența de preț va fi suportată din bugetul local.

Primarul Ion Lungu a spus că majorarea a fost solicitată încă din iulie de operatorul de termoficare „Thermonet” ca urmare a creșterii inflației și a prețului energiei electrice. Majorarea de tarif a fost justificată prin inflație, scumpirea energiei electrice și scăderea numărului de consumatori. Deși Thermonet a făcut demersuri de mai multă vreme pentru anul 2019 a se modifica prețul, ANRE a avizat abia în noiembrie majorarea de preț. De aceste demersuri nu s-a făcut referire în spațiul public, cum nici despre avizul ANRE. Târziu a fost postat proiectul de hotărâre într-un loc nu din cele mai vizibile de pe site-ul Primăriei Suceava. Pe de altă parte, Ion Lungu a adăugat că în discuțiile pe care le-a purtat la Guvern a primit asigurări că firmei „Bioenergy” – producătorul de energie termică și deținător al centralei pe biomasă – îi vor fi livrate, din nou, certificate verzi prin care statul sprijină companiile producătoare de energie din surse regenerabile, dar și că Sucevei îi vor fi alocate fonduri europene pentru noi investiții în rețelele de termoficare. (D.P.)

Vezi si

CSU Suceava și-a aflat adversara din primul tur al Cupei României

Echipa antrenată de Petru Ghervan va debuta în competiției pe terenul Universității Cluj, pe data …

8 comments

  1. Degeaba mimeaza autoritatile empatia ca nu e asa. E foarte greu sa te debransezi daca nu vrea nucleul dur. In fiecare bloc e cate un sef de scara si cativa latrai care raporteaza la administrator si presedinte de asociatie. Astia la randul lor au rude la Termonet, Acet si Primarie. E un fel de ecosistem de mare familie care are tot interesul sa huzureasca si sa traiasca bine din banii contribuabililor. La contribuabilii revoltati li se arunca funigene si dupa care li se spune, scuipati aici, astia care nu au centala sunt de vina ca ne infruptam noi cu subventia.

  2. Nu e nimic de spus la ce sfaturi da mister dragos v. Cum adica mai fratica sa ramana oamenii fara casa ? In privinta lui gigelbos pot sa il sfatuiesc asa. In primul rand debranseaza-te. Te costa doar 2000 lei. Mergi la eon sa iti dea cota de gaz. Intre timp platesti o firma specializata sa iti traga teava in casa. Dupa ce ai cota trebuie sa mai astepti pana iti vine ok pt. contor si gata. Cu procesul verbal de instalare de la eon te duci la asociatie si nu mai platesti ca prostul o caruta de bani pt. caldura. Daca ai persoane dificile in bloc si-ti cer bani pt. semnaturi nu trebuie sa te milogesti la ei. Daca faci o procura notariala ca o sa ii cauti in viitor ai scapat

  3. Inteleg ”revolta” cetateanului GICA zis BOSS privitor la pretul gigacaloriei ! Solutia este simpla si este aceea de a renunta la serviciile TERMONET ! Comunismul s-a dus iar POMANA cu subventia la incalzire din banii tuturor trebuie sa dispara ! A arunca vina pe cei ce cu efort financiar au reusit sa-si modifice sistemul de incalzire este profund incorect .In ceea ce priveste termenul de SMECHERASI atribuit celor ce si-au pus centrale se potriveste cetateanului revoltat GICABOSS care ar vrea sa nu-si plateasca cota parte la teava proprietate colectiva a celor ce si-au montat centrale ! Fiecare om cum isi asterne asa doarme, asa spune zicala !

  4. Pe bune ,noi astia fara centrala ne lasam calcati in picioare de baietii cu centrala. Ei au fost mai smecheri , au scapat de sistem , dar m-au cocosat pe mine ”taranu” de la centralizat. uite asa s-au debransat ”in draci” mii de apartamente dar care au pus presiune pe ”prostii ramasi” care au platit si platesc niste facturi la intretinere de te ia cu capul , pentru ca au plecat o gramada din sistem. sa mai prind pe vreo unul care are centrala si se scheauna ca mai vrea perversul sa ii dau 200 de lei taxa pe teava gaz daca vreau sa im pun centrala, ca o sa-i dau un sut in cur de nu se vede. Smecherasii cu centrala si-au aranjat treburile si au aruncat presiunea in spatele prostilor care trebuie sa plateasca dupa ei de 3 ori. Puneti voi vreo 5 ani de teapa din asta si o sa va dati seama cat sunt de ”muiti” pe nedrept cei fara centrala.

  5. Fugiti toti dupa fenta cu subventionarea asta. Astia care nu au centrala deja platesc de 2,5 ori mai mult, luna de luna fata de cei care au centrala. Eu nu vad unde este super avantajul celor fara centrala si se pune nedrept anatema pe ei. Daca nu ar avea subventie ar trebui sa plateasca de vreo 5 sau chiar 6 ori mai mult fata de ceilalti. Adevarata problema e ca acest sistem de incalzire e si foarte neperformat dar e si o vaca de muls foarte profitabila din care se pot scoate bani ”legal”.

  6. De ce cei cu centrale termice de apartament nu primesc o subventie pentru caldura produsa de centrale in contextul majorarii permanente a pretului gazului ? Oare bugetul primariei este facut doar pentru a cumpara voturi sau pentru a rezolva problemele urbei privind pe toti cetatenii ? O solutie pentru cei ce nu-si ”permit” sa plateasca caldura ”centralizata” ar fi sa treaca pe incalzirea pe energie electrica cu radiatoare sau primaria sa cumpere apartamentele acestora acestia urmand sa plateasca chiria si intretinerea din sumele incasate ! Oare cat o mai dura prosteala asta pe fata sub masca empatiei !

  7. Sunt de acord 100% ca trebuie sa existe un ajutor pentru cei cu venituri prea mici, dar sa fie reale. Cu salariul minim in acte si venituri de multe mii de EURO, nu e normal ca sa beneficiezi de reducerea la JUMATATE din contributiile FRAIERILOR.
    In plus reducerea ar trebui sa fie acordata nominal, nu la gramada. Dar se pare ca finantarea Thermonet e facuta din interese. Cine o fi in CA al lor? A cui rude? Sau poate fini?

  8. De ce sa platim toti asa ceva? Nu e discriminare pt cei cu centrale? De ce sa sustinem ceva fara randament?