Saturday , April 20 2024

Datorită dotărilor din ultimii ani, Spitalul Județean poate “școli” 70 de rezidenți

Aceasta este decizia ministrului Sănătății, care a anunțat ieri că pregătirea în rezidențiat se va defășura în mod descentralizat, regional, inclusiv în unități sanitare aflate în administrarea unităților publice locale. Cei mai mulți dintre rezidenții suceveni, cinci, vor urma stagiul de pregătire pe cardiologie u “Spitalul Județean de Urgență ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava are dotarea și logistica necesare pentru a asigura pregătirea rezidenților la cele mai înalte standarde. Resursa umană este vitală în sănătate, iar Spitalul Județean de Urgență ”Sfântul Ioan cel Nou” este pregătit să contribuie la dezvoltarea acesteia”, a declarat managerul Vasile Rîmbu  

Spitalul Județean Suceava poate instrui, datorită dotărilor din ultimii ani, aproximativ 70 de rezidenți, după cum a declarat ministrul Sănătății. Cei mai mulți dintre ei, cinci, vor urma stagiul de pregătire pe cardiologie. Spitalul mai vrea patru rezidenți pe diabet, nutriție și boli metabolice, respectiv UPU, câte trei pe medicină internă, urologie, pediatrie, chirurgie generală, pneumologie, neurologie, boli infecțioase, ATI și Laborator de Radiologie. Câte doi rezidenți ar urma să fie pregătiți pe nefrologie, ortopedie-traumatologie, psihiatrie, reumatologie, gastroenterologie, ORL, oncologie, chirurgie vasculară, oftalmologie, medicină de laborator, dermatologie și în laboratorul de anatomie patologică. În specialitățile neurochirurgie, chirurgie și ortopedie pediatrică ar urma să fie pregătit câte un rezident, după cum a declarat medicul Mircea Macovei, director medical și purtător de cuvânt al celei mai mari unități spitalicești din județ.

”Din perspectivă medicală, Spitalul Județean de Urgență ”Sfântul Ioan cel Nou” poate asigura pregătirea medicilor rezidenți. Consider această decizie oportună pentru dezvoltarea resursei umane în sănătate. Sperăm că un număr cât mai mare de rezidenți se va pregăti în spitalul nostru, un spital care, prin activitatea sa, s-a impus la nivel regional”, a explicat directorul medical Mircea Macovei, acesta fiind susținut și de managerul Vasile Rîmbu, care a declarat că “Spitalul Județean de Urgență ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava are dotarea și logistica necesare pentru a asigura pregătirea rezidenților la cele mai înalte standarde. Salutăm decizia ca și Spitalul Județean de Urgență ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava să se numere printre spitalele selectate pentru a pregăti rezidenți. Resursa umană este vitală în sănătate, iar Spitalul Județean de Urgență ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava este pregătit să contribuie la dezvoltarea acesteia”.

Spitalul Județean Suceava inclus în lista unităților spitalicești unde va putea avea loc rezidențiatul

Ministerul Sănătății a anunțat ieri dimineață că pregătirea în rezidențiat se va defășura în mod descentralizat, regional, la nivelul centrelor universitare cu facultăți de medicină, medicină dentară și farmacie acreditate, prin departamentele de învățământ postuniversitar medical, medico-dentar și farmaceutic, inclusiv în cabinete medicale individuale de medicină de familie, precum și în unități sanitare și unități medico-militare ale ministerelor cu rețea sanitară proprie, sau în unități sanitare aflate în administrarea unităților publice locale.

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a precizat că există o listă cu spitale județene unde se vor putea pregăti rezidenții, printre care cel din Suceava, Bacău sau Baia Mare. Potrivit acestuia, va exista un coordonator de rezidențiat în fiecare spital privat care să gestioneze, din punct de vedere academic, programul. El a oferit ca exemple spitalele Monza, Ponderas – Regina Maria, Medlife, Sanador. ”Sunt spitale de anvergură foarte mare, care au bază tehnologică ridicată, ce practică toate intervențiile chirugicale, până la cele mai complexe, comparabile cu cele mai mari spitale de stat, și care chiar au anumite facilități suplimentare. De exemplu spitalul Ponderas are posibilități de instrucție în laborator, pe chirurgie experimentală, unic în România și desfășoare programe de instrucție pentru medici din străinătate pe laparoscopie avansată și chirurgie robotică. și celelalte lanțuri de care v-am amintit au aceste capacități tehnologice avansate, iar parte dintre ele dețin și cadre didactice universitare care sunt experimentate și adecvate să conducă învățământ post-universitar la nivelul standard din România”, a spus secretarul de stat Horațiu Moldovan. (C.R.)

 

Vezi si

21 de elevi de la ”Hurmuzachi”, calificați la etapele naționale ale olimpiadelor școlare, de la aproape toate disciplinele din planurile-cadru

”Lotul olimpicilor naționali de la CNEH cuprinde, astfel, 21 de elevi calificați la 13 discipline …

5 comments

  1. Este rau intentionat! de la un medic bun inveti cu siguranta mai mult decat de la un prof care nu are timp de rezident!

  2. Cât de redus să fii ca să crezi că la cardiologie se fac doar EKG, Doppler și se pun holTere?
    Dacă tu ai încredere în asistenta de dispensar să te DIAGNOSTICHEZE corect și să îți dea TRATAMENTUL corect, du-te la tine în cătun băi Gigi. Mai suntem și care vrem să trăim pe-aici.

  3. ….vai de capul rezidentilor, pe ce miini au ajuns!

  4. Rezidenti ratati…

  5. Cardiologie? :))))))
    Haideti sa fim totusi seriosi.
    Cred ca nu stiti despre ce vorbiti sau nu aveti simtul realitatii. Un EKG, un ecograf sau ecodoppler, pana si un holder, il poti face si intr-un dispensar cu unul de pe medicala.
    Cel mai rău imi pare pentru saracii rezidenti care nu au sa învețe nimic sau ma rog, cum se completează fisele sau cum se incarca datele in SIUI.