Wednesday , April 17 2024

Dărâmături pe bani publici la Biblioteca Judeţeană şi la Palatul Justiţiei

De pe fatada Bibliotecii Judetene au inceput sa cada
bucati de mortar si caramizi
In partea de nord a Palatului Justitiei, apa infiltrata de pe acoperis a distrus fatada
Mai multe instituţii publice, pentru refacerea imaginii cărora s-au plătit bani grei, din bugetul public ori din bani europeni, trebuie acum să găsească soluţii pentru a repara lucrările efectuate de firme care s-au grăbit să încaseze banii licitaţi şi după aceea să îşi vadă de treaba lor, mulţumite că au făcut ceva lucrări, au încasat banii şi mai apoi au dispărut în ceaţă.
Datul cu var al unei faţade de clădire şi reparaţiile aferente acesteia a costat Biblioteca Judeţeană “I. G. Sbierea” 300 de milioane de lei vechi, bani plătiţi în 2009 firmei INSCOM SRL Fălticeni, care a câştigat licitaţia electronică prin Bursa Română de Mărfuri şi a finalizat investiţia în 2009, încasând tot atunci şi banii. In iarna acestui an, tencuiala pusă pe zidul clădirii a început să se prăbuşească în capul pietonilor de pe strada Mitropoliei, astfel încât Biblioteca Judeţeană a trebuit să pună de-a curmezişul trotuarului benzi de avertizare legate între semaforul din intersecţie şi copacii de pe marginea trotuarului, cerând în acest fel trecătorilor să evite partea de trotuar din faţa clădirii Bibliotecii, pentru că riscă să se aleagă cu o cărămidă în cap.
Directorul Bibliotecii Judeţene, Gabriel Cărăbuş, a explicat că necazurile au plecat de la faptul că acoperişul, fiind în pantă şi în această iarnă fiind fenomene repetate de îngheţ şi dezgheţ, s-au produs scurgeri de apă care au afectat tencuiala clădirii. “Nu s-a putut interveni în această iarnă pentru a rezolva problema, de aceea am şi pus acea bandă semnalizatoare, pentru a preîntâmpina un eventual accident, dar imediat ce vremea se va încăzi vom interveni pentru remedierea problemei”, a declarat directorul Cărăbuş, care a mai explicat că, în urma licitaţiei prin Bursa Română de Mărfuri, lucrările de refacere a faţadei corpului de clădire de pe strada Mitropoliei au costat 37.106 lei, inclusiv TVA, cuprinzând reparaţii curente – consolidarea tencuielii şi datul cu var.
investiţia COMINCO de la Palatul Justiţiei, târâtă ani întregi a început să se dărâme la scurtă vreme după ce constructorii au părăsit şantierul
Un al doilea caz îl constituie Palatul Justiţiei. In partea dinspre nord a acestuia, tencuiala a început să cadă. Aici au lucrat meseriaşii de la COMINCO SA Bucureşti. Sucevenii de rând nu trebuie să se teamă că o să le pice bucăţi de tencuială în cap la Palatul de Justiţie, pentru că zona în care aceasta s-a dezlipit de zid este aferentă parcării instituţiei, din spatele clădirii.
Preşedintele Tribunalului Suceava, Gheorghe Codrean a explicat că atunci când a fost realizat proiectul de modernizare a Palatului Justiţiei, nu s-a putut realiza şi şarpanta pentru că este o clădire monument istoric. De pe ţigla de pe acoperiş s-a scurs umezeala pe dedesupt. “Oricât de bună ar fi fost tencuiala, tot ar fi fost afectată”, a explicat preşedintele Tribunalului Suceava. El a mai spus că există deja o aprobare pentru rezolvarea acestor probleme şi se aşteaptă o finanţare în acest sens.
Incă de la începutul anului 2007, şefii instanţelor sucevene au reclamat faptul că firma COMINCO SA Bucureşti nu şi-a îndeplinit obligaţiile stipulate în contractul privind lucrările de reparaţii capitale a clădirii Palatului Justiţiei din Suceava. Pe lângă faptul că lucrările executate au fost de slabă calitate, între ordonatorii de credite ale instanţelor sucevene şi firma Cominco a mai existat un diferend plecat de la faptul că societatea de construcţii nu a finalizat lucrările pe una dintre laturile Palatului Justiţiei în termenul cuprins în contract, respectiv 31 decembrie 2006.
Contractul de realizare a lucrărilor de reparaţii capitale pentru Palatul Justiţiei din municipiul reşedinţă de judeţ a fost semnat în data de 9 iulie 2002, între Ministerul Justiţiei şi firma Cominco SA Bucureşti. Valoarea totală a investiţiei adjudecate de constructor în urma licitaţiei din 2002 a fost de 72,83 miliarde lei vechi, iar termenul de finalizare stabilit era de 24 de luni. In anul 2004, printr-un act adiţional, s-a prelungit termenul cu încă 24 de luni, până la 9 iulie 2006. Nici acest termen nu a fost respectat, astfel încât s-a întocmit un al treilea act adiţional în acest sens, prin care s-a stabilit ca dată limită pentru finalizarea lucrărilor 31 decembrie 2006. Ultimii lucrători de la COMINCO au plecat din Palatul Justiţiei abia la sfârşitul anului 2007. (Neculai RO{CA)

Vezi si

Societate amendată cu 60.000 lei pentru abandonări de deșeuri reciclabile

Garda de Mediu Suceava a fost sesizată cu privire la abandonarea unei cantități foarte mari …