Thursday , June 1 2023

Dan Ioan Cușnir și-a dat demisia din fruntea organizației municipale a PSD în favoarea lui Vasile Rîmbu, pe care îl va susține la alegerile pentru Primăria Suceava

Joi, la ora 11:00, a avut loc o conferință de presă organizată la sediul PSD Suceava și unde președintele organizației municipale Suceava a Partidului Social Democrat, consilierul local Dan Ioan Cușnir, a anunțat intenția sa de a demisiona, intenție condiționată însă de susținerea lui Vasile Rîmbu la alegerile pentru șefia organizației și, ulterior, ca perspectivă pentru anul viitor, la alegerile pentru funcția de primar.

Oficial, situația generată de demisie și de primirea în partid a lui Vasile Rîmbu în ideea de a prelua conducerea organizației municipale a PSD va fi discutată într-o ședință care va avea loc joi după-amiază, la ora 17:00. Neoficial însă nu mai este un secret pentru nimeni că acest gen de calcule au fost făcute de mai multă vreme.

De altfel, în preambulul anunțului de demisie „condiționată”, Dan Ioan Cușnir i-a adus un lung laudatio lui Vasile Rîmbu și a evocat inclusiv o înțelegere pe care a avut-o în anul 2020 la alegerile locale pentru funcția de primar al Sucevei în care i s-ar fi propus lui Vasile Râmbu o funcție de city-manager. Dan Ioan Cușnir a admis public că pentru a putea maximiza rezultatele electorale ale partidului din care face parte – amintind aici de faptul că la ultimele cicluri de alegeri locale de fiecare dată candidatul PSD la funcția de primar a avut un rezultat sub scorul politic al partidului – sunt necesari oameni noi sau oameni care au performat fără a avea în spate totdeauna un partid și a fi percepuți ca oameni ai acelui partid. În opinia lui Dan Ioan Cușnir, din cea de-a doua categorie face parte și Vasile Rîmbu, iar el nu a ezitat să își afirme deschis sprijinul pentru ca Vasile Râmbu să îi succeadă la șefia organizației municipale Suceava a PSD și, ulterior, să fie susținut la alegerile pentru funcția de primar. Dan Ioan Cușnir nu a uitat să aducă, spre finalul declarației sale, mulțumiri celor din echipa de la PSD pe care a condus-o și a ținut să specifice și faptul că a avut ce învăța de la toți.

 

Invitat să ia cuvântul, Vasile Rîmbu a mulțumit pentru lungul laudatio și a ținut să specifice că deocamdată se ferește să facă declarații din postura de președinte, deoarece vrea mai întâi să parcurgă pașii statutari. O abordare similară a avut-o și cu privire la o eventuală candidatură la funcția de primar, pe care nu a respins-o, dar față de care a manifestat o anumită prudență în ce privește declarațiile. Evident, din aceleași considerente politice și statutare.

De asemenea, Vasile Rîmbu a ținut să facă o trecere în revistă a mai multor date din cariera sa, îndeosebi ale celor legate de perioada cât a fost la conducerea Spitalului Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava. Așa cum elogiile aduse de Dan Ioan Cușnir nu au fost concise, ci dimpotrivă, tot așa nici referirile pe care Vasile Rîmbu le-a făcut la perioada cât a condus destinele Spitalului Județean nu au fost puține, ba dimpotrivă. Totuși, este remarcabilă atitudinea pe care a avut-o în declarații, amintind de susținerea de care a beneficiat din partea primarului Ion Lungu – pe care l-a menționat foarte clar, nu doar prin declarații aluzive – și a Consiliului Local Suceava în toată acea perioadă, dar nu a uitat să facă referire nici la susținerea din partea lui Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava. O serie de remarci cu tentă politică pot să fie însă identificate în discursul său, dar nimic spectaculos, el axându-se pe prudență și pe ideea că vine cu puterea exemplului unui om care a analizat diverse situații și toate proiectele pe care și le-a propus fie le-a realizat, fie au fost continuate.

În schimb, la partea de întrebări, Vasile Rîmbu a avut un răspuns care s-ar putea să nu fie foarte bine interpretat. Astfel, fiind întrebat de jurnaliști privitor la stilul său autoritar de lucru, atât la Spitalul Județean, cât și la Garda Financiară, Vasile Rîmbu a făcut o referire – spunând că este o glumă – la „dictatura controlată” ca fiind „cea mai eficientă formă a democrației”: „Când ai spus un cuvânt, să fie respectat!”. „Nu voi merge cu coasa! Dacă voi fi confirmat, vă asigur că domnul Dan Ioan Cușnir va fi mâna mea dreaptă în partid”, a spus Vasile Râmbu. Desigur, ulterior a nuanțat, spunând că se referă la o dictatură controlată de lege, de ordine și disciplină. (D.P.)

 

Vezi si

Minivacanța 1-5 iunie, ideală pentru drumeții în Bucovina

Vicepreședintele  Consiliului Județean Suceava,  Niculai Barbă, îndeamnă turiștii și sucevene să efectueze în minivacanța din …