Cuvânt despre pocăință rostit de ÎPS Pimen la slujba arhierească de la cea mai mare biserică din Burdujeni

15 ianuarie 2020, 5:13

Enoriașii Parohiei „Sfântul Andrei” din cartierul sucevean Burdujeni, împreună cu pr. paroh Ioan Duțuc, l-au avut oaspete duminica aceasta pe Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Pimen.  Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a slujit Sfânta Liturghie în Biserica „Sfântul Andrei” din cartierul Burdujeni în Duminica după Botezul Domnului, 12 ­ia­nuarie 2020. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie, a împărtășit credincioșii cu Sfintele Taine și a rostit la final un cuvânt de învățătură. „Pocăința înseamnă întoarcerea de la păcat la virtute, deci oprirea de a mai păcătui și strădania duhovnicească ca în locul păcatului să punem virtutea. Pocăința este acea stare sufletească de deschidere a omului către Dumnezeu, prin care el recunoaște că a greșit, simte și înțelege ce trebuie să facă. Aceste cuvinte, îndemnul la pocăință, sunt mântuitoare. Sfântul Ioan Scărarul spune așa: «Cel care își cunoaște păcatul și recunoaște că a greșit și se căiește este mai mare decât cel care înviază morții»”, a spus ierarhul în cuvântul de învățătură, citat de Ziarul Lumina.

Slujba arhierească a fost un prilej de apropiere între credincioșii din parohie și cei din localitățile limitrofe ale Sucevei. Răspunsurile liturgice au fost date alternativ de corala parohiei care activează în biserica suceveană de peste 30 de ani și de corul de copii al parohiei, format din elevi de la toate școlile gimnaziale ale cartierului. La finalul slujbei, închinătorii au luat parte la o agapă.

„Am avut bucuria împreună-slujirii cu Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, într-o rânduială ce devine deja tradiție pentru comunitatea noastră, ca la început de an să-l avem în mijlocul credincioșilor noștri pe Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților. I-am mulțumit astfel Bunului Dumnezeu pentru tot ceea ce suntem și pentru tot ceea ce avem atât de frumos aici, la Biserica «Sfântul Andrei» din Suceava, comunitatea. A fost o Sfântă Liturghie în care am cerut binecuvântarea lui Dumnezeu pentru noul an și am adus mulțumire lui Dumnezeu pentru tot ceea ce am primit în anii trecuți”, a adăugat pr. paroh Ioan Duțuc.

Biserica de parohie din cartierul Burdujeni are un singur hram, sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei. Piatra de temelie a locașului de cult a fost așezată în 1992, iar în 1997 s-a sfințit Sfânta Masă – slujba fiind oficiată tot de Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților – pentru a se putea sluji în interior. Lucrările de construcție au durat până în anul 2002, când, la 18 august, s-a săvârșit târnosirea sfântului locaș. Parohul Bisericii „Sfântul Andrei” din cartierul sucevean Burdujeni este pr. dr. Ioan Duțuc, consilier asistență socială în cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. (D.P.)

reportersite