Tuesday , January 31 2023

Curtea de Apel Suceava i-a achitat pe toți cei 13 inculpați din dosarul fostului rector al UMF Iasi, Vasile Astărăstoae, dupa ce CCR a anulat probele făcute de DNA cu SRI

Dupa aproape 8 ani de procese, medicul Vasile Astarastoae, fost presedinte al Colegiului Medicilor din Romania si fost rector al Universitatii de Medicina si Farmacie din Iasi, scapa de acuzatiile DNA: judecatorii au decis ca o parte din acuzatii sunt prescrise, in cazul altor acuzatii ca nu sunt probe pentru a dovedi vinovatia sau ca fapta nu a fost savarsita cu forma de vinovatie.

Medicul Astarastoae fusese condamnat in faza de fond la 2 ani de inchisoare cu suspendare si primise interdictia de a ocupa o functie publica pe durata maxima, respectiv 10 ani.
Decizii de achitare au fost date si in cazul altor 10 persoane si 3 societati comerciale. Sentinta definitiva a fost data de Curtea de Apel Suceava.
In faza de fond, majoritatea celor inculpati primisera condamnari mici, intre 1 an si 3 ani cu suspendare, sau achitari. Sechestrele puse pe imobilele celor judecati au fost ridicate.
Intreaga minuta a Curtii de Apel Suceava, pe portalul instantelor.

Interceptarile, anulate

Curtea de Apel Suceava a anulat toate probele stranse cu ajutorul serviciilor secrete, SRI sau DIPI, in acest dosar, in perioada 2010-2011, interceptari telefonice si filaje, in baza unor decizii CCR din 2017 si 2019.
Admite cererile de constatare a nulitatii absolute a actelor procedurale prin care s-a pus in aplicare, in cauza, procedeul probatoriu al supravegherii tehnice“, se arata in minuta instantei.

Probele, distruse

Potrivit minutei, printre probele excluse din dosar se numara si: 102 note de redare, procese verbale de redare si certificare a inregistrarilor convorbirilor telefonice, efectuate de catre SRI ori de catre organele de politie judiciara din cadrul DNA – Serviciul Teritorial Iasi.
In aplicarea Deciziilor Curtii Constitutionale nr. 22/2018 si nr. 26/2019, dispune distrugerea unui numar total de 31 suporturi optice continand inregistrarea convorbirilor telefonice (26 suporturi, create de catre SRI) si in mediul ambiental (5 suporturi, create de catre SIPI), indepartarea de la dosarul cauzei a inscrisurilor (in copie ori in original, dupa caz) aratate la literele a-d din paragraful precedent si inlaturarea lor ca mijloace de proba, cu eliminarea redarii continutului convorbirilor si a referirilor concrete la acestea din rechizitoriul intocmit in dosarul nr. 114/P/2010 al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie – Serviciul Teritorial Iasi si din continutul sentintei penale apelate“.

Judecatori: “Nu exista probe”
Curtea de Apel Suceava a explicat ca in cazul infractiunii de abuz in serviciu, retinuta in sarcina lui Astarastoae, medicul a fost achitat in baza articolului potrivit caruia nu exista probe ca a savarsit infractiunea.

In cazul acuzatiei DNA de tentativa la fraude europene instanta a decis ca fapta nu a fost savarsita cu forma de vinovatie prevazuta de lege.
Curtea de Apel Suceava a constatat ca infractiunea de conflict de interese de care era acuzat Astarastoae s-a prescris.
Medicul Vasile Astarastoa a declarat ca acest proces le-a distrus carierele unor colegi mai tineri care au fost implicati in dosar.
“Ma bucur ca s-a terminat, dupa ce am fost atatia ani balacariti. Timp de 9 ani nu mi-a fost usor. Datorita acestui dosar am facut infarct. Ma bucur ca s-a terminat. Vreau sa uit”, a spus fostul rector.

Acuzatiile DNA

In decembrie 2011, Vasile Astarastoae a fost trimis in judecata de DNA pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, tentativa la folosirea de documente ori declaratii false, care are ca rezultat obtinerea de fonduri europene si acuzatia de conflict de interese.
Conform DNA, in perioada 2009 – 2011, la UMF Iasi era in derulare proiectul finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala si intitulat “Platforma de e-learning la Universitatea de Medicina si Farmacie ‘Gr.T.Popa’ Iasi”. Vasile Astarastoae, in calitate de rector al UMF Iasi si manager de proiect, impreuna cu Daniela Drugus si Ioan-Adrian Ciureanu, a dispus atribuirea ilegala a contractului de achizitie publica catre SC Maguay Impex SRL Bucuresti.
“In aceasta modalitate, UMF Iasi si Ministerul Economiei si Finantelor au fost prejudiciate cu suma totala de 6.126.481,98 lei.
In cursul lunii noiembrie 2010, Vasile Astarastoae, impreuna cu Daniela Drugus, in calitate de manager de proiect, respectiv responsabil financiar, a aprobat in mod nelegal plata catre SC Maguay Impex SRL a sumei de 160.000 lei cu titlu de cheltuieli instruire in conditiile in care aceasta activitate nu a fost realizata.
La randul sau, Ioan Adrian Ciureanu, in calitate de responsabil tehnic al proiectului, a confirmat in fals efectuarea serviciilor de instruire”, arata DNA. (Ziare.com)

 

 

Vezi si

Februarie începe cu o oprire de apă la Rădăuți

În data de 1 februarie începând cu ora 08.00 în zona Şcolii gimnaziale „Ion Pintilie” …