Thursday , December 1 2022

Curtea de Apel i-a refuzat lui Nelu Fediuc strămutarea dosarului în care este judecat

Fostul şef al Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret a vrut ca procesul în care este judecat la Tribunalul Suceava pentru mai multe infraţiuni de corupţie sau asimilate corupţiei să fie strămutat în altă parte a ţării. Comisarul şef Nelu Fediuc a stat în arest aproape patru luni anul trecut, în octombrie,  procurorii anticorupţie l-au trimis în judecată, iar de atunci numele său a mai fost vehiculat şi în alte anchete privind fenomenul de contrabandă la graniţa româno-ucraineană 

 FEDIUC [800x600]


Curtea de Apel Suceava a respins ieri cererea de strămutare formulată de Curtea de Apel i-a refuzat lui Nelu Fediuc strămutarea dosarului în care este judecat, fostul şef al Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret, a dosarului în care acesta a fost trimis în judecată anul trecut pentru mai multe infraţiuni de corupţie sau asimilate corupţiei. Atitudinea pe care judecătorii de al Tribunalul Suceava o au în acest caz, cea a procurorilor dar şi, nu în ultimul rând, mediatizarea puternică a procesului în care este inculpat, l-au determinat pe poliţistul de frontieră siretean să ceară strămutarea cauzei la o altă instanţă din ţară. Doar că magistraţii de la Curtea de Apel Suceava nu s-au arătat convinşi astfel încât au respins cererea de strămutare a judecării cauzei având ca obiect dosarul penal nr. 7028/86/2014 al Tribunalului Suceava, formulată de petentul Nelu Fediuc, ca nefondată. În plus acesta a fost obligat la plata către stat a sumei de 150 lei cu titlu de cheltuieli judiciare. Decizia este fără cale de atac.
Fediuc, trimis în judecată anul trecut în stare de arest preventiv, pentru luare de mită, infuenţare a declaraţiilor şi tentativă de abuz în serviciu
In luna octombrie a anului trecut, procurorii DNA Suceava au finalizat rechizitoriul şi au dispus trimiterea în judecată a lui Nelu Fediuc, comisar şef de poliţie de frontieră, fost şef al Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret, aflat atunci în stare de arest preventiv după ce a fost cercetat pentru 4 infracţiuni de “luare de mită”, 4 infracţiuni de “influenţare a declaraţiilor” şi o infracţiune de “tentativă la abuz în serviciu”.
Procurorii DNA au stabilit că în perioada februarie 2008 – iunie 2008, Nelu Fediuc a pretins şi primit de la martora denunţătoare P. A. suma totală de 1.200 de dolari (câte 200 de dolari pe lună timp de 6 luni) precum şi favoruri sexuale în scopul de a-i asigura denunţătoarei şi celor care o însoţeau protecţie în Vama Siret la tranzitarea unor mărfuri printre care şi cantităţi de ţigări peste limita admisă de lege şi cu încălcarea regimului vamal. De asemenea, în perioada ianuarie 2008 – decembrie 2009, Nelu Fediuc a pretins şi primit de la martorul denunţător O.C.A. suma totală de 4.200 dolari (câte 100 dolari/lună timp de 6 luni în 2008, câte 200 dolari/lună timp de 6 luni în a doua jumătate a anului 2008 şi respectiv câte 200 dolari timp de 12 luni în anul 2009) în scopul de a-i asigura denunţătorului protecţie în Vama Siret la tranzitarea unor mărfuri cu încălcarea regimului vamal. De asemenea, în perioada septembrie 2007 – mai 2008, Fediuc a pretins şi primit de la martorul denunţător A.C.M. suma totală de 1.600 de dolari (câte 200 dolari/lună timp de 8 luni) precum şi băuturi alcoolice achiziţionate din magazine duty – free pentru a-i asigura denunţătorului protecţie în Vama Siret la tranzitarea unor mărfuri, astfel încât acesta să nu fie controlat de organele vamale şi să nu rişte confiscarea bunurilor sau aplicarea vreunei amenzi.
De asemenea, în acelaşi interval, comisarul Nelu Fediuc a pretins şi primit de la martorul denunţător V.A. bunuri constând în preparate şi carne de vânat achiziţionate de la un abator din localitatea Gulioaia, judeţul Botoşani bunuri remise de un preot pe nume Horga Dumitru în numele grupului infracţional coordonat de acesta la care denunţătorul a contribuit cu suma de 700 de lei, flori ornamentale în valoare de 200 de lei, 300 – 400 kilograme de peşte (somn şi crap), cantităţi de motorină în recipiente de 20 de litri, parfumuri, sticle de votcă şi whisky achiziţionate de la magazinul duty – free administrat de soţia inculpatului Nelu Fediuc, F.L.B., în valoare de 300 – 400 de dolari, pentru a-i asigura denunţătorului protecţie în Vama Siret la tranzitarea unor cantităţi de ţigări peste limita legală şi cu sustragerea de la plata taxelor vamale.
Pus în libertate după trimiterea în judecată, numele comisarului Nelu Fediuc a mai fost invocat şi în alte dosare de contrabandă
Imediat după trimiterea dosarului în judecată de către procurorii DNA, în 20 octombrie 2014, Curtea de Apel Suceava a admis contestaţia formulată de inculpatul Nelu Fediuc împotriva încheierii din data de 14 octombrie 2014, pronunţată de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Suceava. Astfel, judecătorii suceveni au înlocuit măsura arestării preventive luată faţă de inculpatul Nelu Fediuc cu măsura preventivă a controlului judiciar. Comisarul şef Nelu Fediuc, fostul şef al Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret, a rămas atunci doar cu interdicţia de a depăşi limita teritorială a judeţului Suceava, după aproape patru luni după gratii. In luna martie a acestui an, Curtea de Apel Suceava a extins posibilitatea de deplasare a poliţiştului de frontieră inculpat, pe tot teritoriul României. De remarcat că în suita de termene care au urmat după intrarea în judecată a dosarului Fediuc, multe au avut ca obiect chestiuni de procedură – abţinere a unor judecători, recuzări de martori, etc, care au îngreunat desfăşurarea procesului. Cererea de strămutare a dosarului la o altă instanţă din ţară vine astfel în continuarea unei suite de demersuri care să amâne o judecare reală pe fond a infracţiunilor de care comisarul şef Nelu Fediuc este acuzat. In plus, în primăvara acestui an au fost demarate alte anchete de către procurorii DIICOT de această dată, numele celui care acum este inculpat dar care cu câţiva ani în urmă conducea Sectorul Poliţiei de Frontieră Siret a fost din nou vehiculat. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Filtre rutiere și controale făcute de polițiști în pub-uri și săli de jocuri din Vicovu de Sus

Având în vedere evoluţia situaţiei operative  la nivelul zonei de competență a Poliției Orașului Vicovu …