Thursday , April 25 2024

Cursurile oferite de ANOFM nu mai prezintă interes pentru şomeri

In acest an, la nivel naţional, agenţiile judeţene de ocupare a forţei de muncă nu au reuşit să formeze numărul de şomeri prevăzut în Programul de ocupare a forţei de muncă al ANOFM. Numitorul comun pentru nerealizarea planului la nivel naţional îl reprezintă lipsa de interes a şomerilor pentru cursurile de formare profesională  

mirela adomnicai

Deşi AJOFM Suceava a ocupat constant, în anul 2016, primul loc la nivel naţional în ceea ce priveşte ocuparea prin intermediul instituţiei, reprezentanţii  Agenţiei regretă faptul că nu au reuşit să atingă numărul de 1.000 de şomeri care ar fi trebuit să urmeze cursurile de formare profesională ale Agenţiei, conform Programului de ocupare a forţei de muncă al ANOFM. Mirela Adomnicăi, directorul AJOFM Suceava, a arătat ieri că aceasta se datorează, în mare parte, faptului că şomerii nu sunt interesaţi să urmeze cursurile pe care le oferă AJOFM Suceava.
“Ceea ce regretăm este că, dacă planul nostru de formare profesională pentru 2016 era de 1000 şomeri care trebuiau să urmeze şi să absolve cursurile de formare profesională, am reuşit să cursăm doar în jur de 700 de şomeri până în acest moment. Din dis­cuţiile pe care le-am purtat cu omologii din ţară, principalul motiv pentru care nu am reuşit să ne realizăm planul, care este numitorul comun pentru nerealizarea planului la nivel naţional, îl reprezintă lipsa de interes a şomerilor pentru cursurile de formare profesională. Este şi o consecinţă a faptului că, în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor U­ma­ne s-au organizat cursuri de formare pro­fe­sională subvenţionate din fonduri europene şi care presupuneau, pe lângă gratuitatea cursurilor, şi o subvenţie, care avea destinaţia să înlocuiască venitul pe care nu l-au realizat şomerii care au urmat cursurile de formare profesională. Acea subvenţie, bine intenţionată iniţial, determina şi creştea interesului şomerilor pentru cur­surile de formare profesională, dar iată că atunci când  trebuie să organizăm astfel de cursuri dintr-un buget al asigurărilor sociale care permite doar asigurarea gratuităţii cursului de formare, eventual decont de navetă şi analize medicale, dar fără subvenţie, se pare că nu mai există acelaşi interes. Din acest motiv aceasta este o problemă care trebuie abordată şi pentru care trebuie găsită o soluţie printr-o strategie la nivel naţional, pentru că până la urmă aceste cursuri au ca principal scop creşterea şanselor de ocupare pentru persoanele care nu au un loc de muncă şi la care lipsa unui loc de muncă se explică prin faptul că specializarea pe care au absolvit-o nu le oferă şanse să îşi găsească un loc de muncă, pe piaţa suceveană”, a arătat ieri directorul AJOFM Suceava, Mirela Adomnicăi.
Aceasta a mai spus că o altă problemă care ar trebui abordată în cadrul programelor naţionale de ocupare a forţei de muncă o reprezintă creşterea gradului de ocupabilitate al femeilor întrucât, cel puţin la nivelul judeţului nostru, numărul femeilor angajate reprezintă jumătate din numărul total al bărbaţilor care şi-au găsit un loc de muncă în anul 2016.
“In ceea ce priveşte angajările, la sfârşitul lunii noiembrie, ultima lună pe care o putem raporta deocamdată, avem un număr de peste 21.000 de persoane angajate. La nivelul judeţului Suceava, din aceste peste 20.000 de persoane angajate, numai în jur de 6.700 sunt femei, ceea ce  înseamnă aproape jumătate din numărul persoanelor de gen masculin care s-au angajat. Acesta este un aspect ce trebuie avut în vedere ca strategie în ceea ce priveşte locurile de muncă care sunt disponibile la nivelul judeţului Suceava. De asemenea, ar trebui regândite şi cursurile de formare profesională care sunt destinate femeilor şi pe care agenţia noastră le pune la dispoziţie, astfel încât să creştem şansele de ocupare, pentru că este îngrijorător acest procent de 50% din numărul total al persoanelor de gen masculin angajate, în rândul femeilor”, a mai declarat directorul AJOFM Suceava.
Mirela Adomnicăi a mai arătat că se bucură de faptul că “AJOFM Suceava a reuşit să câştige atât încrederea persoanelor care sunt în căutarea unui loc de muncă, cât şi a angajatorilor, care apelează la serviciile noastre şi ne permit în acest mod să realizăm una dintre menirile instituţiei, aceea de a fi mediator pe piaţa muncii”. (Alexandra IONICA)
 

Vezi si

O nouă sesiune de admitere la Şcoala Militară de Subofițeri Jandarmi ”Petru Rareș” Fălticeni, care a scos la concurs 350 de locuri

Data limită de înscriere a candidaților este 14 mai a.c., iar dosarele pot fi depuse …