Thursday , March 28 2024

Curățenie şi dezinfecție pe coduri de culori la Maternitatea Suceava

Pentru a reduce numărul infecțiilor intraspitaliceşti, conducerea Spitalului Județean a implementat un nou sistem de curățenie pentru secțiile de Neonatologie şi Obstetrică-Ginecologie. Personalul a fost instruit în utilizarea unor cărucioare de curățenie echipate cu lavete şi mopuri sortate pe coduri de culori. La fiecare pat a fost instalat un sistem de dozare a dezinfectantului care poate fi folosit atât de personalul medical, cât şi de pacienți 

spital coduri de culori 1


Conducerea Spitalului Județean Suceava urmăreşte limitarea infecțiilor intraspitaliceşti şi în acest sens a implementat un nou sistem de curățenie în secțiile de Neonatologie şi Obstetrică-Ginecologie, după cum reiese din declarațiile medicului Doina Ganea, directorul medical interimar al unității spitaliceşti sucevene. “In vederea prevenirii şi limitării infecțiilor asociate asistenței medicale, în urma auditării de către o firmă de specialitate a nivelului de rigurozitate al curățeniei şi dezinfecției obiectelor atinse frecvent în secțiile de risc, conducerea spitalului a hotărât testarea în cadrul unui proiect a unui alt sistem de curățenie – dezinfecție, bazat pe instruirea personalului în utilizarea unor cărucioare de curățenie echipate cu lavete şi mopuri preimpregnate cu soluție detergent dezinfectant, sortate pe coduri de culori, şi anume albastru pentru suprafețe salon, roşu pentru grup sanitar, galben pentru toaletă şi chiuvetă şi verde pentru oficii, deli­mitarea clară şi sigură a zonei curate de cea murdară, uşor de folosit şi uşor de dezinfectat”, a explicat directorul medical Doina Ganea.

La fiecare pat a fost instalat un sistem de dozare a ­de­zinfectantului care poate fi folosit atât de personalul medical, cât şi de paci­enți. După cum susțin reprezentanții spitalului sucevean, acest sistem re­pre­zintă un instrument eficient şi de siguranță pentru asigurarea conformității cu prevederile Ordinului 1101/2016 privind prevenirea şi limitarea infecțiilor asociate asistenței medicale. Costurile acestora sunt reduse prin utilizarea unor sisteme de dozare şi se reduce astfel şi riscul de apariție şi transmitere încrucişată a infecțiilor, crescând siguranța pentru pacienți. “Proiectul este în derulare în secțiile de Obstetrică-Ginecologie şi Neonatologie şi pentru că a dat rezultate, s-a decis implementarea acestui sistem de curățenie inițial în secțiile chirurgicale, pediatrie, terapie intensivă, boli infecțioase şi oncologie, după care va fi aplicat în fiecare secție”, a continuat directorul medical.

In paralel, urmărind acelaşi obiectiv, conducerea spitalului a hotărât ca fiecare chiuvetă să fie dotată cu dispenser de hârtie prosop, dispenser de săpun lichid, iar la intrarea în fiecare secție va fi instalat un sistem vizibil de aplicare a dezinfectantului pentru tegumente cu instrucțiuni de folosire a acestuia, care să fie utilizat de personalul medical, pacienți şi aparținători. O atenție deosebită se va acorda şi Blocului Operator, care la jumătatea lunii viitoare va fi subiectul unui control al unei echipe de specialişti din Germania. “Menționăm că toate aceste activități se derulează ca o completare a programului anual de prevenire şi limitare a infecțiilor asociate asistenței medicale, stabilit prin lege”, a încheiat doctorul Doina Ganea, director medical interimar al Spitalului Județean. (Cristina RUSTI)

Vezi si

Un bărbat de 28 de ani și tatăl său au terorizat luni în șir o familie din Vama pentru o bucată de pământ. Tânărul a fost reținut

Polițiștii din Vama au în lucru un dosar dosarul penal privind comiterea infracțiunilor de tulburare …