Tuesday , January 31 2023

Cumplit accident aviatic pe Aerodromul de la Frătăuții Vechi. Un pilot a murit, altul e în stare gravă

Doi piloți cu mii de ore de zbor la activ s-au acroșat cu aripile avioanelor în timpul unui „zbor în oglindă” pe Aerodromul din Frătăuții Vechi, prăbușindu-se de la o înălțime de 300 de metri. Unul dintre ei a murit pe loc, în timp ce celălalt este în stare critică la spital, iar medicii spun că e posibil să fie operat peste câteva zile Cornel Marinescu, pilotul mort în gravul accident aviatic, avea mii de ore de zbor la activ și a făcut parte din echipele tehnice care au antrenat loturile naționale de acrobație. Sorin Bochiș este pilot și instructor de zbor u el are în spate o carieră importantă în aviația militară, fiind pilot de avioane de vânătoare supersonice, inclusiv Mig 21 și Mig 23. In urma tragediei, mitingul aviatic de sambata a fost anulatavioane cazute 2-min

Un grav accident aviatic s-a produs în cursul zilei de sâmbătă, 4 august 2018, în apropiere de Aerodromul Aviatic Frătăuții Vechi. Apelul care anunța nefericitul eveniment a fost dat la ora 11.12. La fața locului s-au deplasat polițiștii din cadrul Serviciului Investigații Criminale și Serviciul Criminalistic de la IPJ Suceava, care sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava au făcut cercetări la fața locului.

Anchetatorii au stabilit că Sorin Mihail Bochiș, de 53 de ani, din comuna Giroc, județul Timiș, și Cornel Marinescu, de 60 de ani, din localitatea Tâncăbești, județul Ilfov pilotau câte un avion ușor, marca SkyBold, unul fiind înmatriculat în Germania și celălalt în Statele Unite ale Americii. Cei doi piloți au decolat, în jurul orei 11.00 de pe Aerodromul din comuna Frătăuții Vechi.

moment ciocnire-min
Momentul impactului dintre cele doua avioane a fost surprins de un martor

 În timp ce efectuau un zbor de antrenament și acrobație pentru show-ul aviatic ce trebuia să aibă loc la Aeroportul Suceava în aceeași zi, respectiv o manevră de „zbor în oglindă”, cele două aeronave s-au acroșat cu aripile, piloții au pierdut controlul asupra aparatelor de zbor, acestea intrând în picaj și prăbușindu-se de la o înălțime de aproximativ 300 de metri. În urma acestui accident aviatic, pilotul Cornel Marinescu a decedat, în timp ce Sorin Mihail Bochiș a suferit mai multe leziuni grave. El a fost preluat de un elicopter SMURD și transportat la Spitalul de Neurochirurgie din Iași.

 Polițiștii suceveni au luat legătura cu Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS). La fața locului s-au deplasat specialiști din cadrul acestei instituții, care au făcut cercetări împreună cu procurorul de caz pentru a stabili cu exactitate cauzele producerii accidentului aviatic. Până la sosirea echipei de specialiști CIAS la locul nefericitului eveniment, paza a fost asigurată de polițiștii suceveni.

„În cauză s-a întocmit un dosar penal privind infracțiunea de încălcare de către personalul aeronautic civil a îndatoririlor de serviciu sau neîndeplinirea lor dacă fapta e de natură sa pună în pericol siguranța zborului, dosarul urmând a fi soluționat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, comisarul – șef Ionuț Epureanu.avioane cazute 3-min

Cei doi piloți efectuau un zbor de antrenament în vederea pregătirii pentru show-ul aerian „Suceava Air Show 2018”. În urma producerii tragediei, conducerea Aeroportului Internațional „Ştefan cel Mare” din Suceava a luat decizia de a anula mitingul aviatic și de a organiza o simplă expoziție de avioane, la sol.

„Cu profund regret, vă aducem la cunoștință că în urma tragicului accident aviatic care a avut loc astăzi (n.r. – sâmbătă, 4 august 2018) la Aerodromul Frătăuții Vechi, în timpul antrenamentelor pentru pregătirea show-ului aviatic programat pentru astăzi, ne aflăm în situația de a suspenda demonstrațiile aeriene din cadrul evenimentului. Cu toate acestea, vă informăm că va avea loc o expoziție de avioane la sol”, au transmis reprezentanții Aeroportului Internațional „Ştefan cel Mare” din Suceava.

Pe Aeroport, într-o atmosferă încărcată, portretul pilotului mort a fost pus pe avioanele ținute la sol, iar la ora la care trebuia să înceapă mitingul s-a ținut un moment de reculegere în memoria lui Cornel Marinescu. La Salcea au fost totuși sâmbătă câteva mii de oameni, unii dintre ei neaflând de accident, alții dorind să admire de aproape aeronavele care ar fi trebuit să execute demonstrații.

 Cine sunt piloții implicați în cumplitul accident aviatic

Cornel Marinescu (foto stanga), pilotul mort în gravul accident aviatic produs la Frătăuții Vechi, avea foarte mare experiență de zbor. Acesta a urmat cursurile de specialitate ale Şcolii Militare de Ofițeri de Aviație „Aurel Vlaicu“. În ultima vreme a zburat pe mai multe tipuri de avioane de acrobație. Pilotul ilfovean, poreclit „Q” de prieteni, avea mii de ore de zbor la activ și a făcut parte din echipele tehnice care au antrenat loturile naționale de acrobație.pilotiii-min

Practic, Cornel Marinescu era îndrăgostit de zbor și nu uita ca atunci când i se oferea ocazia să aducă un omagiu colegilor care și-au frânt aripile. Contul său de Facebook este plin de fotografii ale plăcilor prin care sunt comemorați predecesorii săi.

La un moment dat, Cornel Marinescu a făcut parte din, cel mai probabil, cea mai spectaculoasă formație de acrobație aeriană, Hawks of Romania.

Sorin Bochiș (foto dreapta), cel care a reușit să scape cu viață în urma accidentului aviatic, este pilot și instructor de zbor. El are în spate o carieră importantă în aviația militară, fiind pilot de avioane de vânătoare supersonice, inclusiv Mig 21 și Mig 23.

Sorin Bochiș se numără printre piloții timișoreni care își țin avioanele în hangarul Aeroportului Utilitar „Cioca” din Timișoara. A făcut senzație în 2016, după ce a adus în România primul avion de acrobație biplan Skeen Skybolt.

Ieri după-amiază, la aproape 24 de ore de la accidentul aviatic de la Suceava, medicii ieșeni erau rezervați cu privire la starea pilotului Sorin Bochiș. „Pacientul este într-o stare gravă, iar evoluția este staționară“, a declarat doctorul Florin Grămadă, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Neurochirurgie Iași. Totodată, doctorul Tudor Ciuhodaru, u­nul dintre cei opt medici care monitorizează permanent sta­rea pacientului, a afirmat că pronosticul este unul rezervat. “Pacientul este internat la Secția de Terapie Intensivă, beneficiază de tratament maximal în astfel de situații, este monitorizat în permanență de o echipă alcătuită din opt doctori.

Starea se menține gravă, dar este stabilizat. Este dificil de spus dacă se va interveni chirurgical, mai clar va fi peste câteva zile. În momentul de față nu sunt modificări majore. Colegii mei ortopezi și ORL-iști au rezolvat o parte dintre leziunile suferite de către pacient. Urmărim cu mare atenție evolutia acestuia”, a declarat dr. Tudor Ciuhodaru.

Potrivit medicului ieșean, nu se știe nici acum dacă pacientul va fi sau nu operat, acest lucru urmând a fi stabilit în funcție de evoluția stării de sănătate a pilotu­lui. (Dănuț ZUZEAC)

 

Vezi si

Un tânăr de 18 ani din Bunești, prins de jandarmii din Fălticeni după ce a lovit un bărbat cu o bâtă

În data de 30 ianuarie a.c., pe timpul executării serviciului de patrulare, jandarmii din municipiul …