Tuesday , March 5 2024

“Cumătra” Tamara s-a predat, s-a prezentat la poarta închisorii, dar a greșit penitenciarul

Condamnată la 3 ani și patru luni de închisoare în “dosarul fursecurilor” de la Primăria Suceava din perioada mandatului lui Marian Ionescu, Tamara Achiței, fostă Chiribucă, s-a prezentat ieri la Penitenciarul Botoșani pentru executarea pedepsei. Cu acest prilej a aflat că instituția penitenciară din județul vecin este doar pentru bărbați. De la Botoșani a fost condusă către un alt penitenciar din zona Moldovei, rezervat deținutelor femei. Statul român trebuie să recupereze peste 1,5 milioane de euro de la inculpații din dosar, plus majorări și penalități de întârziere  

 tamara chiribuca [800x600]

Tamara Achiței, fostă Chiribucă, este, precum se știe deja, singura persoană condamnată cu executare în lungul dosar de devalizare a Primăriei Suceava pe filiera Neculai Bujor, Constantin Bâtă, Tamara Chiribucă. Curtea de Apel Cluj s-a  pronunțat joi, 20 aprilie a.c. în unul dintre cele mai vechi dosare de corupție din municipiul Suceava. Este vorba despre dosarul care a  vizat prejudicierea Primăriei municipiului Suceava cu zeci de miliarde de lei vechi în perioada în care șef al administrației municipale era Marian Ionescu, director economic Neculai Bujor, șef la achiziții Constantin Bâtă, iar principal furnizor Tamara Chiribucă – Achiței, prin firmele sale. Tamara Chiribucă, acum Achiței, după divorț, a fost singura persoană condamnată cu executare în acest dosar. Nu și-a închipuit niciun moment că va ajunge la pușcărie, pentru că acum 15 ani avea oferite garanții de la la cei mai importanți suceveni la vremea respectivă. Ca atare, când a aflat că a fost condamnată la pedeapsa cu închisoarea, femeia și-a făcut repede bagajul, în cursul dimineții de ieri și s-a prezentat la poarta Penitenciarului din Botoșani, pentru a-și ispăși pedeapsa. A aflat abia acolo că la Botoșani, instituția penitenciară este doar pentru bărbați. Apreciind onestitatea femeii venită să își ispășească pedeapsa, lucrătorii de la Penitenciarul Botoșani au însoțit-o pe Tamara Achiței, fostă Chiribucă către un penitenciar destinat femeilor, dintr-un alt județ al Moldovei.

Am arătat acum o zi că la Curtea de Apel Cluj, unde a fost transferat dosarul întocmit de procurorii DNA suceveni  acum 11 ani, privind afacerea “fursecurilor” de la Primăria Suceava, a fost identificat principalul vinovat în persoana Tamarei Achiței, fostă Chiribucă, dar au fost lăsați în libertate toți ceilalți inculpați, unii fiind achitați ori cu procese închise datorită prescripției.

Singura persoană condamnată cu executare în acest dosar este Tamara Chiribucă, acum Tamara Achiței, care va trebui să își petreacă 3 ani și patru luni în spatele gratiilor pentru înșelăciune, fiind însă achitată pentru alte infracțiuni.

Fostul director economic al Primăriei, Neculai Bujor, a fost lăsat în libertate, dar obligat să plătească prejudiciul și să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunității. Constantin Bâtă, fost director în cadrul Primăriei Suceava în perioada în care aceasta a fost condusă de Marian Ionescu, a rămas cu o condamnare cu suspendare, fiind însă de asemenea obligat să presteze o muncă neremunerată timp de 60 de zile în folosul comunității.

Milioane de lei de recuperat de la Neculai Bujor, Tamara Achiței, Constantin Bâtă și compania

Sunt însă prejudicii de recuperat de la majoritatea părților implicate, inclusiv de la cei care au primit pedepse cu suspendare. Astfel, instanța clujeană a obligat-o pe Tamara Achiței – fostă Chiribucă, în solidar cu S.C. Rigola Serv. Com. S.R.L. Suceava și cu inculpata Violeta Spătaru  la plata către Statul Român a sumei de  255.108, 9 lei (RON), din care 144.948,24 lei impozit pe profit și 110.160, 66 lei TVA, sumă la care se adaugă dobânzile și penalitățile de întârziere calculate până la 31.12.2005 și majorărilor de întârziere, calculate începând cu 1.01.2006, potrivit OG 92/2003, până la achitarea integrală. Tamara Chiribucă, în solidar cu S.C. Prodman Service S.R.L. Suceava și cu Violeta Spătaru a fost de asemenea obligată la plata către Statul Român a sumei de 71.606 lei, din care 38.129,05 lei impozit pe profit și 33.477,02 lei TVA, sumă la care se adaugă dobânzile și penalitățile de întârziere calculate până la 31.12.2005 și majorările de întârziere, calculate începând cu 1.01.2006. Curtea de Apel Cluj o mai obligă pe Tamara Chiribucă în solidar cu SC Alexa PSC SRL Suceava la plata către Statul Român a sumei de 56.535 lei reprezentând TVA, sumă la care se adaugă dobânzile și penalitățile de întârziere calculate până la 31.12.2005 și majorările de întârziere, calculate începând cu 1.01.2006 potrivit OG 92/2003, până la achitarea integrală. Aceeași instanță a dispus confiscarea specială în favoarea statului a sumelor de câte 604.457,33 lei de la inculpații Tamara Achiței – fostă Chiribucă,  ­Ne­culai Bujor, Constantin Bâtă, Emilia Sveică, Violeta Spătaru și Ioana Ungureanu (suma totală fiind  de 3.626.744 lei, reprezentând adaosuri, sume necuvenite, plăți nelegale, valoarea lucrărilor de reparații achitate către S.C. Alexa PSC SRL Suceava și neefectuate). Se dispune de asemenea confiscarea specială în favoarea statului de la fostul director economic al Primăriei Suceava, Neculai Bujor, a sumei de 2.832.174 lei (reprezentând facturi fiscale pentru care nu a existat contract sau cu privire la care s-a depășit valoarea contractată, din care suma de 1.451.808 lei reprezintă contravaloare marfă achitată, dar nelivrată către Primăria Suceava). De asemenea, s-a dispus confiscarea specială în favoarea statului de la Constantin Bâtă a sumei de  414.061, 5 lei, reprezentând cheltuieli de protocol nejustificate. In total este vorba despre o sumă de peste 6,94 milioane de lei –  mult peste 1,5 milioane de euro, la sumele ce trebuie recuperate urmând să se adauge dobânzile și penalitățile de întârziere calculate de la data de 1.01.2006 și până în prezent. (Neculai ROSCA)

Vezi si

 Amenzi de 30.000 de lei și lemn de peste 126.000 de lei confiscat de la doi gateriști care au raportat 6 transporturi fictive de lemn

 Urmare a unei petiții adresate Gărzii Forestiere Suceava de către o persoană fizică, cu privire …

One comment

  1. Cei de acum când vor da socoteală??????