Monday , September 26 2022

Cum vrea să preia gruparea din Fălticeni conducerea PSD Suceava

In planurile țesute de mai mulți vechi lideri ai PSD Suceava încă dinainte de îmbolnăvirea lui Cătălin Nechifor, primul pas ar fi câștigarea de către deputatul Ioan Stan. Sefiei Consiliului Județean. Ulterior, primarul de Fălticeni, un apropiat fidel al deputatului Stan, ar fi propulsat la conducerea organizației județene a PSD. Tot mai mulți membri ai partidului acuză încă de la începutul acestui an electoral o gravă lipsă de preocupare la nivelul conducerii județene a PSD 

ioan stan
Deputatul Ioan Stan

Ieșirea oarecum neașteptată din spațiul public a președintelui PSD, Cătălin Nechifor, dezvăluie ceea ce pesediștii suceveni  au încercat cu toate puterile să țină ascuns de ochii propriilor alegători.

Incă afectați de stupoarea care i-a cuprins acum patru ani, când, duși de valul USL, au câștigat mai mult decât au sperat vreodată în județul Suceava, social-democrații locali s-au trezit, odată cu internarea în spital a lui Nechifor, în fața unei realități la care n-au vrut nicicând să se gândească: cineva trebuie să-și asume lipsa totală de eficiență a organizației județene.
In prag de campanie electorală, ei trebuie să accepte acum că, la Suceava, PSD nu înseamnă mare lucru. Găști sau gășculițe speră să pună mâna pe putere și nicio voce nu e ascultată în întreg județul, fiind acum, așa cum recunosc chiar unii lideri, în cea mai slabă poziție de la apariția partidului.  Lider șters, permanent uimit de victoria din 2012, Nechifor a reușit la perfecție un singur lucru: nu a lăsat pe nimeni “să crească” în interiorul organizației județene. Confruntați însă cu retragerea acestuia din cauza problemelor de sănătate, pesediștii suceveni încearcă să depășească blocajul în care au intrat taman înaintea alegerilor locale.
In general supuși, respectând disciplina de partid, pesediștii suceveni au mereu nevoie de un tătuc. Ultima dată, social-democrații suceveni s-au simțit bine în partid pe vremea când Gavril Mîrza le spunea clar și ferm ce să facă. “Mâna de fier” a lui Nechifor a fost o glumă de care pesediștii râdeau cel mai cu spor. Nu l-au contestat deschis pentru că ultimii ani au fost grei, criza economică și umbra DNA-ului dându-le multora dintre ei spaime care întreceau grijile privind organizarea partidului. E drept însă că și înainte de a interveni nefericita îmbolnăvire a lui  Nechifor, o parte dintre parlamentarii suceveni ai partidului începuseră să-și manifeste ceva mai vocal nemulțumirea față de slaba funcționare a organizației județene.

catalin coman
Catalin Coman

Acum însă “bătălia” în interiorul partidului se dă deschis. Cu experiență mai mare decât toți ceilalți șefi și șefuleți din PSD la un loc, deputații Ioan Stan și Gavril Mîrza impun de câteva săptămâni cadența în care merge partidul. Au de partea lor o bună parte din vechii membri de partid, șefi de organizații și primari din zonele lor de influență. Parlamentarii Neculai Bereanu și Eugen Uricec li s-au alăturat. Astfel s-a conturat aproape de la sine, ținând cont de experiența și influența sa, varianta candidaturii deputatului Ioan Stan la conducerea Consiliului Județean.

Un grupuscul încearcă să se coaguleze în jurul lui Ovidiu Donțu, senator de Fălticeni și liderul organizației municipale Suceava. Donțu, pe lângă faptul că se află în relații nu tocmai cordiale cu vechii lideri ai PSD – Stan și Mîrza -, are de înfruntat și un vocal lider din linia a doua a organizației pe care o conduce. Vechi pesedist, respectivul contestă tot mai puternic modul în care Donțu a conceput campania pentru Primăria Suceava, considerându-l chiar și pe candidatul partidului un fel de iepure pus de actualul edil să alerge în cursa din iunie. Forțat de mersul evenimentelor și de faptul că “Obiectiv” a dezvăluit zilele trecute faptul că deputatul Stan este cel mai probabil candidatul partidului pentru șefia Consiliului Județean, Donțu a mai făcut o greșeală de strategie care l-a discreditat și mai tare în ochii colegilor, emițând un comunicat în care afirma că întreg partidul îl susține în continuare pe Nechifor la CJ. Printre zâmbete înțelegătoare, lui Donțu i s-a comunicat, a doua zi, că e depășit de evenimente și că deputatul Stan candidează pentru un loc de consilier județean. Cum, după noua lege, președintele de Consiliu Județean este ales de consilieri din rândul lor, dorința bruscă a lui Ioan Stan de a renunța la Parlament după 16 ani de activitate continuă în favoarea unui umil loc de consilier județean nu poate decât să confirme intenția acestuia de a ajunge în fotoliul nr. 1 de la CJ.
De altfel, e public și asumat de partid faptul că întreaga campanie a PSD în județul Suceava va fi condusă de deputatul Ioan Stan, care a acceptat totuși să fie secondat în această misiune de Lorand Ercze, secretar al organizației județene, și de Florin Sinescu, fostul prefect plin de probleme penale, oameni cunoscuți ca apropiați ai lui Cătălin Nechifor.
Planul prin care gruparea din jurul lui Ioan Stan vrea să preia conducerea partidului prevede ca, după un eventual succes al acestuia în cursa pentru șefia Consiliului Județean, apropiatul său, Cătălin Coman, primarul de Fălticeni, ar urma să ajungă președintele organizației județene a PSD Suceava.  Luarea în calcul a lui Coman pentru conducerea PSD Suceava ar fi îndreptățită de faptul că acesta este singurul candidat viabil al partidului pentru primăria unui oraș/municipiu din județ, fiind creditat cu 60% din voturi la nivelul municipiului Fălticeni.
Până când toate astea se vor înfăptui, în vechiul stil al partidului creat de Ion Iliescu, toți șefii de instituții descentralizate, membri PSD sau numiți de partid, au fost puși să alerge prin județ, fiecare păstorind electoral câteva comune, având sarcini clare, de mobilizare a alegătorilor.  (O.S.)

Vezi si

DSP a primit 31.100 de doze de vaccin antigripal

Medicii de familie din județ se pot prezenta la sediul Direcției de Sănătate Publică pentru …

2 comments

  1. Mi-am șters o lacrima din coltil ochiului dupa ce am citit comentariul lui nea Alecu. Nu, domnule Alecu, in perioada 2012-2016 Suceava nu a beneficiat de bani din cauza lentorii si lipsei de implicare atat a președintelui Nechifor cat si marilor parlamentari psd de Suceava. Da, asta se numește lene, neimplicare , caterinca cu budinca. In ceea ce priveste marele fost prefect …..vorbim de același domn Sinescu implicat in diverse forme de trafic de influenta cu primari arestati de dna? Asta e marele profesionist scos in fata de psd? Si va mirati ca psd-ul pierde alegerile…..

  2. Felicitări pentru articol! Totuși, nu cred că președintele CJ este „Lider șters, permanent uimit de victoria din 2012”. Cine îl știe mai bine, știe și faptul că mulți din PDL intuiau că Flutur o să piardă mai ales dacă USL ajunge la guvernare înaintea localelor din 2012; de aceea planul de rezervă a lui Flutur a fost să ajungă senator în zona de munte (nu întâmplător i s-a spus dlui Fodoreanu să facă pasul în spate), a urmat planul C – Flutur deputat ba pe la Rădăuți, ba pe la Cajvana – Botoșana iar abia la final s-a hotărât pentru un scaun de senator de Suceava. Cât despre Nechifor, el știa că va merge târâș pe burtă cu banii în 2012 și 2013, nu s-a așteptat la ruperea USL în 2014 și la greutățile financiare (ale CJ, nu ale sale) din 2014 și 2015.
    Observ că ați făcut o referire la Cușnir jr. ca fiind „un vocal lider din linia a doua a organizației” și critic al lui Donțu. Nu știu cum de Cușnir jr. a ajuns în opinia dvs. un lider, el este doar vocal 100%, poate chiar 110%.
    Faptul că este secondat Ioan Stan de Florin Sinescu, sincer nu îl văd ca pe o mare problemă. Degeaba l-ați caracterizat pe Florin Sinescu ca fiind „fostul prefect plin de probleme penale” pentru că, în realitate, a fost cel mai profesionist dintre prefecții Sucevei iar faptele care îi sunt imputate sunt niște mici glumițe față de alte fapte care le-au fost acoperite altora, nu doar din PSD.