Cum va arăta Sala Polivalentă a Sucevei. Primarul Lungu cere CNI să demareze procedurile cât mai repede, pentru că “am pierdut timp prețios”

reportersite
02 iulie 2020, 7:30

Multiplele bâlbe ale autorităților centrale au făcut ca toate costurile cu Sala Polivalentă a Sucevei să crească cu aproape 14 milioane de euro în patru ani. In 2016, studiul de prefezabilitate comandat de Primărie prevedea o sumă necesară de aproape 18,5 milioane de euro, iar în 2020 studiul de fezabilitate comandat de Compania Națională de Investiții prevedea un necesar estimat de 32,4 milioane de euro. „Sper să aprobăm în această săptămână studiul de fezabilitate, iar CNI să demareze procedurile de licitație pentru proiectare și execuție”, a declarat, ieri, primarul  Ion Lungu. Sala va avea 5.000 de locuri, două terenuri din care unul pentru competiții și celălalt pentru antrenamente, spații pentru birouri, spații comerciale, restaurante, spații expoziționale, săli de conferințe, săli pentru recuperare medicală, de kinetoterapie și, foarte important,  715 locuri de parcare, din care 6 pentru autobuze  

Ion Lungu, Obiectiv, Sala Polivalenta

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a prezentat date din studiul de fezabilitate pentru viitoarea Sală Polivalentă – finalizat cu două săptămâni în urmă, după cum fusese informat edilul de către conducerea Companiei Naționale de Investiții – și care se va construi cu finanțare de la CNI. Cum, de altfel, anunțase în repetate rânduri, sala polivalentă va avea 5.000 de locuri fixe și mai multe locuri mobile pe laterale și va avea o suprafață utilă de 25.000 de mp.

Sala Polivalenta, schita, Obiectiv, Suceava

Sala polivalentă va dispune – conform studiului de fezabilitate (SF) al CNI care a avut ca bază de pornire un studiu de prefezabilitate (SpF) realizat în 2016 de Primărie – de două terenuri din care unul pentru competiții și celălalt pentru antrenamente, de spații pentru birouri, spații comerciale, restaurante, spații expoziționale, săli de conferințe, săli pentru recuperare medicală, de kinetoterapie, și foarte important de 715 locuri de parcare din care 6 pentru autobuze.

„Sper să aprobăm în această săptămână studiul de fezabilitate, iar CNI să demareze procedurile de licitație pentru proiectare și execuție. Sper ca lucrurile să meargă bine pentru că am pierdut timp prețios”, a mai spus Ion Lungu.

Valoarea investiției este de 32,416 milioane de euro, adică aproximativ 156.000.000 lei, calculat la nivelul anului 2020.

Sala Polivalenta, Suceava, Obiectiv

Primul scenariu analizat în SpF-ul comandat de Primăria Suceava și realizat de firma suceveană Arhitect ‘95 era o structură integral metalică în care suprafața la sol era de maxim 9.000 mp iar clădirea se desfășura pe trei niveluri, urmând să aibă circa 19.000 metri pătrați arie desfășurată și o capacitate de până la 7.000 de locuri iar activitățile sportive care se desfășurau erau sporturi cu mingea: handbal, baschet, volei iar totalul general al investiției, estimat la nivelul anului 2016, era de aproape 85 milioane lei fără TVA. Asta ar însemna – la un curs de circa 4,5 lei – o sumă de aproximativ 18,87 milioane euro

Al doilea scenariu (a doua variantă) era a unei structuri mixte din cadre de beton armat, dispuse longitudinal iar sala să fie acoperită de o structură metalică iar planșeele peste parter și etaje (cel de la parte și etajul 1 sunt prelungire peste pasarela de acces din corpul de clădire) urmau să fie din beton armat monolit și să aibă o grosime de 12 cm. Totalul general al investiției, estimat la nivelul anului 2016, era de aproape 83,2 milioane lei fără TVA. Asta ar însemna – la un curs de circa 4,5 lei – o sumă de aproximativ 18,5 milioane euro.

Sala Polivalenta, Obiectiv, Suceava

Diferența de aproape 14 milioane de euro dintre SF-ul realizat în prima jumătate a lui 2020 și SpF-ul realizat în prima parte a lui 2016 poate fi explicată prin mai mulți factori cumulați, în primul rând creșterea cheltuielilor cu forța de muncă și cu o serie de utilități, carburanți, materii prime, la care se adaugă și diferențe de curs valutar. De asemenea, este foarte probabil ca în SF-ul comandat de CNI să fie prevăzute anumite lucrări și dotări care nu au fost incluse în SpF, poate și fiindcă acesta din urmă nu are un grad de precizie atât de mare. Asta mai ales că prin caietul de sarcini al licitației pentru SF-ul sălii polivalente s-a impus și realizarea unei străzi de acces din bulevardul Sofia Vicoveanca, stradă care va trebui să aibă câte două benzi carosabile pe fiecare sens de ciculație iar acest gen de lucrări nu face excepție de la creșterea costurilor care s-a produs în ultimii ani.

Reamintim că scenariul ales din cadrul SpF-ului Primărie a fost cel de-al doilea – prin urmare de la acesta s-a pornit în realizarea SF-ului de către CNI – iar printre avantaje/considerentele luate în calcul au fost: valoarea ceva mai scăzută, durata mai redusă a proiectării părții de rezistență și costurile optimizate pentru realizarea acesteia, costuri mai reduse ca întreținere și exploatare, asigurarea cu minime precauții a condițiilor de protecție la foc normate și posibilitatea lucrului etapizat pentru unele faze de proiectare și execuție „in situ” date fiind caracteristicile lucrului cu betonul armat. Deschiderea pentru sala principală a clădirii este de 82,9 metri iar accesul pe verticală a fost conceput în varianta adoptată prin SpF de scări în două rampe.

Clădirea va avea regim de înălțime S+P+E și trei tronsoane. Este de menționat că pe tronsonul 1 (suprafața de joc și tribunele) și la tronsonul 3 (sala de bowling, vestiare, servicii tehnice etc.) vor fi două niveluri peste cota 0, la cel de-al doilea etaj pasarele de acces și pasarele tehnice pentru regie, comentatori, translatori. La tronsonul 2 (sala de antrenament și spații tehnice) vor fi atât gradelele, cât și expoziție și un restaurant. Foyerul va fi la tronsonul 3 iar săli de conferință au fost concepute atât la tronsonul 2 (doar presă), cât și la trosnosnul 3.

Sala polivalentă cu 5.000 de locuri – încă de la SpF erau prevăzute tribune pe toate cele patru laturi ale sălii – are incluse în cadrul investiției căi de acces, circulație, foyer, garderobă, grupuri sanitare, vestiare pentru sportivi și pentru antrenori, o sală de antrenament cu 276 de locuri pentru public, sală de bowling, săli de kinetoterapie și fizioterapie precum și gimnastică de întreținere cu vestiarele și cabinetele aferente, dotările pentru încălzirea și recuperarea sportivilor. Spre interioirul sălii de antrenament se are în vedere și amenajarea unor spații de alimentație publică. Desigur, nu au fost omise serviciile tehnice, vitale pentru funcționarea în siguranță și la

Pentru a nu permite deranjarea vecinătăților, terenul obiectivului de investiții realizat prin CNI trebuie să fie suficient de mare, ceea ce a făcut ca din cele 12 hectare de teren primite de Primărie de la ADS în perioada Guvernlui Boc, prin Planul de Urbanism Zonal „Complex Sportiv 120.000 mp Munisipiul Suceava” să se stabilească o suprafață de aproape 5 hectare, difrerența urmând a fi pentru stadion de 15 mii de locuri și bazinul olimpic.

în cazul unei construcții cum este sala polivalentă de 5.000 de locuri suprafața spațiilor verzi trebuie să fie de minim 35% din suprafața terenului aferent întregului obiectiv de investiții. La acestea se adaugă parcări, cel mai probabil la nivelul terenului – după cum rezultă din caietul de sarcini, însă în PUZ-ul pentru întregul complex sportiv care mai cuprinde și un stadion, un bazin olimpic și terenuri mutifuncționale de sport în aer liber a fost prevăzută și posibilitatea realizării de parcări subterane. (D.P.)