Monday , May 13 2024

Cum sunt cotate facultatile sucevene

Ministerul Educa]iei a publicat ieri o ierarhie a programelor de studii ale universit\]ilor din Rom=nia n Ingineria produselor alimentare, Finan]ele sau Rela]iile economice Interna]ionale din cadrul facult\]ilor sucevene au fost apreciate de Ministerul Educa]iei ca fiind dintre cele mai bune la nivel na]ional, `n aceste domenii  N `n schimb, de[i au str=ns mul]i absolven]i de liceu, Dreptul, {tiin]ele Comunic\rii sau Asisten]a Social\  din cadrul Universit\]ii sucevene sunt printre cele mai prost cotate de ministerul Educa]iei

 
Ministerul Educa]iei, Cercet\rii, Tineretului [i Sportului a publicat `n cursul zilei de ieri rezultatele ierarhiz\rii programelor de studii ale universit\]ilor acreditate din România. Aceste rezultate sunt valabile pentru anul universitar 2011-2012, ierarhizarea programelor de studii fiind o ac]iune ce se inten]ioneaz\ a fi realizat\ anual `ncep=nd din acest an academic.
Ministerul Educa]iei a împ\r]it în cinci categorii valorice programele de studiu oferite de universit\]ile din ]ar\ – de la A – cel mai bun la F – cel mai slab. Clasificarea universit\]ilor (`n trei categorii) [i ierarhizarea programelor de studii sunt dou\ activit\]i distincte
De[i clasificat\ ca fiind doar o universitate centrat\ pe educa]ie, decizie ce a fost contestat\ `n instan]\ de conducerea USV, institu]ia de `nv\]\m=nt superior din Suceava a ob]inut o serie de calificative notabile, patru domenii de studiu din cadrul acesteia fiind considerate de cinci stele.
Cele mai multe programe din cadrul USV – zece- sunt `nscrise `n clasa B, [apte sunt `n categoria C, [ase se reg\sesc `n clasa E, patru `n A [i dou\ `n D.
Programele USV apreciate de METCS ca fiind de top, nu au coincis cu specializ\rile cele mai c\utate de absolven]i `n sesiunile de admitere
~n mod paradoxal, specializ\rile universit\]ii din Suceava care au fost cele mai c\utate de absolve]ii de liceu de-a lungul celor dou\ sesiuni de admitere din vara aceasta, nu sunt tocmai bine cotate de c\tre minister.
Este vorba despre {tiin]e ale Educa]iei unde at=t locurile bugetate c=t [i cele la cu tax\ s-au ocupat `nc\ din prima sesiune, dar pe care ministerul a `nscris-o `n clasa C. Un scenariu similar `nt=lnim [i `n cazul programelor derulate de USV `n domeniul Dreptului sau {tiin]e ale comunic\rii- programe `ncluse `n categoria D [i `n cazul Asisten]ei Sociale- specializare la mare c\utare, `ns\ `nclus\ de METCS `n clasa E.
Totodat\, Educa]ie Fizic\ [i Sport, facultate `n cadrul c\reia nu au mai r\mas nici m\car locuri cu tax\ pentru sesiunea a II-a de admitere, a fost `nclus\ `n categoria C.
~n ceea ce prive[te Ingineria Alimentar\, METCS apreciaz\ programele furnizate `n acest domeniu de USV, ca fiind dintre cele mai bune la nivel na]ional. Ingineria Produselor Alimentare este `n grupa A al\turi de facult\]i apar]in=nd celor mai mari centre universitate din ]ar\ precum Cluj sau Bucure[ti. Ingineria Electric\ [i Energetic\ a ob]inut de asemenea unul din cele mai bune scoruri fiind `nscris\ `n clasa A, al\turi de Universitatea Politehnic\ din Bucure[ti [i Timi[oara, Universitatea Tehnic\ din Cluj sau Universitatea Tehnic\ „Gh. Asachi” din Ia[i.
Rela]ii Economice interna]ionale [i Finan]ele sunt alte dou\ programe de cel mai `nalt nivel oferite de USV, fiind incluse `n categoria de top-A.
Facultatea de Geografie din cadrul USV este `nscris\ `n clasa B, `n acest domeniu cele mai bune programe fiind oferite de Universitatea din Bucure[ti, Universitatea de Vest din Timi[oara, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Ia[i [i Universitatea „Babe[-Bolyai” din Cluj-Napoca, institu]ii care au fost clasificate ca fiind universit\]i de cercetare avansat\ [i educa]ie. ~n schimb, domeniul {tiin]e ale mediului din cadru USV a fost inclus `n clasa E, al\turi de universit\]i particulare cotate ca fiind institu]ii centrate doar pe educa]ie.
Domeniul Ingineria Electric\ [i Telecomunica]ii a ob]inut un calificativ bun din partea METCS fiind clasat\ `n categoria B al\turi de Universitatea Politehnic\ din Timi[oara sau Academia Tehnic\ Militar\ din Bucure[ti.
Domeniul Inginerie [i Management a fost inclus tot `n categoria B, o pozi]ie destul de rezonabil\ ]in=nd cont c\ mai toate institu]iilor de `nv\]\m=nt superior din ]ar\ au aceast\ specializare, majoritatea din acestea fiind ierarhizate `n clase inferioare precum C, D sau E.
{tiin]ele administrative [i cele Politice ale USV sunt incluse `n clasa B, la fel [i Silvicultura. Domeniul Ingineria sistemelor, calculatoare [i tehnologia informa]iei a fost `nscris `n clasa C, programele de top apar]in=nd universit\]ilor din Cluj, Ia[i sau Bucure[ti.
~n privin]a Ingineriei Mecanice, programul universit\]ii sucevene este `nscris `n clasa C, `n aceea[i clas\ reg\sindu-se [i specializari precum Inginerie Industrial\ sau Mecanic\ [i Robotic\. .
Cel mai slab calificativ- E- a fost ob]inut de Ingineria mediului, al\turi de universit\]i particulare precum „Ovidius” Constan]a sau  Ecologic\ din Bucure[ti.
Slab cotate de c\tre METCS au mai fost domeniile Filozofie, Cibernetic\, Statistic\ [i Informatic\ Economic\, specializ\ri care, de altfel, au atras `n cele dou\ sesiuni de admitere un num\r destul de mic de absolven]i.
Conform evalu\rii MECTS, doar o cincime dintre programele oferite pe pia]a educa]ional\ pot fi considerate de top. În categoria B se înscriu 22,1% din totalul de 1075 de programe, în timp ce categoria C strânge aproape un sfert dintre programele de studiu.
Clasificarea programelor de studiu vine în completarea clasific\rii universit\]ilor, proces care a st=rnit numerose intrigi la Suceava [i prin care ministerul a împ\r]it institu]iile de înv\]\mânt superior în trei categorii- universit\]i de cercetare avansat\ [i educa]ie, universit\]i de educa]ie [i cercetare [i universit\]i de educa]ie. Rectorul universit\]ii sucevene, prof. dr. ing. Adrian Graur a declarat c\ ordinul ministrului Educa]iei privind clasificarea Universit\]ii {tefan cel Mare” a fost atacat în instan]\, unde s-a cerut suspendarea acestui act administrativ. (Adelina TALPALARIU)

Vezi si

Azi începe evaluarea națională pentru elevii claselor a II-a, a IV-a și a VI-a

Începe evaluarea națională la finalul claselor a II-a, a IV-a și aVI-a în anul școlar …