Thursday , April 25 2024

Cum operează mafia lemnului la Suceava, sub privirile protectoare ale unor polițiști și pădurari, în epoca activiștilor de mediu

Un caz aparent mărunt, cu două camioane depistate transportând ilegal un surplus de 11 mc de lemn, semnalat de activiști de mediu, devine relevant ca metodă prin care unii lucrători de poliție și unii silvicultori, în loc să prindă hoții de lemne, devin parte a unui mecanism mafiot 

Pe 24 martie 2021, în jurul orei 19.00, polițiștii din Vama au fost sesizați prin 112 de activiștii de mediu Tiberius Vatamaniuc și Gheorghe  Oblezniuc cu privire la faptul că pe raza comunei Moldovița, pe DJ 176, circulă două camioane cu material lemnos, acestea fiind supraîncărcate.

Polițiștii au identificat pe DN 17A în comuna Vatra Moldoviței, satul Ciumârna, ansamblul format din cap tractor marca Mercedes-Benz și remorcă, conduse de către L. Costel, din comuna Sucevița.

Celălalt camion încărcat cu lemn a depășit zona Palma, fiind oprit de un echipaj de poliție din cadrul Postului de Poliție Sucevița. Ambele camioane au fost duse de Poliție la Marginea, la Atelierul pentru împletituri al Ocolului Silvic Marginea.

Cu ocazia verificărilor efectuate în aplicația SUMAL CONTROL, polițiștii au stabilit faptul că pentru camionul oprit la Ciumârna figurează Cod aviz emis de SC FORESTLIV SRL. la ora 18:40:27, data 24.03.2021,  având 31 bucăți cu un volum total de 12,58 mc lemn rotund rășinoase, specia molid. Pentru remorcă a fost emis codul aviz de către SC FORESTLIV SRL. la ora 18:46:06, data 24.03.2021, număr bucăți 27, volum total 20,18 mc lemn rotund rășinoase, specia molid, nefiind constatate nereguli. De asemenea, și la cel de-al doilea camion, aparținând tot SC FORESTLIV SRL – o firmă din Sucevița controlată de omul de afaceri Liviu Bodnărescu -, cei doi polițiști din Marginea și doi pădurari au considerat că transportul corespunde avizului SUMAL și că încărcătura, în general, corespunde cantitativ fără nicio diferență.

Prezent la fața locului, activistul de mediu Tiberius Vatamaniuc, el însuși absol­vent al unei școli silvice și fost lucrător al RNP, a obiectat, atrăgându-le atenția poli­țiștilor și silvicultorilor că nici măcar “ochiometric” cantitatea de lemn din camioanele respective nu corespunde cu actele prezentate de șoferi.

Deoarece însă cei doi șoferi au refuzat ca mașinile lor să fie cântărite, camioanele au fost indisponibilizate în curtea atelierului de la Marginea, polițiștii ridicându-le plăcuțele de înmatriculare. Cu toate acestea, polițiștii respectivi au decis că firma FORESTLIV își poate ridica lemnul din cele două transporturi, urmând a se face transbordarea cu alte mijloace ale firmei.

Având în vedere situația incredibilă la care a fost martor, Vatamaniuc a sesizat imediat Garda Forestieră și Poliția Rădăuți. A doua zi, pe 25 martie, la fața locului s-au prezentat un echipaj de la Garda Forestieră, doi ingineri de la Ocolul Silvic Marginea și un echipaj de la Poliția Marginea, pentru a lămuri situația semnalată. Patronul firmei FORESTLIV însă a refuzat să se prezinte el sau altcineva din partea societății la acțiunea de recubare-reinventariere a lemnului din camioanele sale întrucât era zi de sărbătoare – Bunavestire.

Convins că are dreptate și că se încearcă o mușamalizare a cazului, activistul de mediu a rămas “de gardă” lângă Atelierul pentru împletituri al Ocolului Silvic Marginea. Astfel, el a observat că în seara de 25 martie, în interiorul Atelierului a intrat un camion container, aparținând aceluiași om de afaceri Liviu Bodnărescu, care a început transbordarea materialului lemnos indisponibilizat de pe cele două camioane, lemn care ar fi urmat să fie inventariat din nou a doua zi dimineață.

Vatamaniuc a sunat din nou la 112 și, după o oră, a reușit să parcurgă distanța de doi kilometri și un echipaj al Poliției Marginea. Polițistul ajuns la fața locului a spus însă că nu poate face nimic până ce măcar unul dintre camioane nu iese pe drumul public. Prezența activistului de mediu și mai apoi a polițistului i-a făcut însă pe cei care mutau lemnele dintr-un camion în altul să renunțe la acțiune, pro­-babil dându-și seama că în momentul în care vor ieși pe poarta Atelierului vor fi din nou opriți de poliție.

În dimineața următoare, pe 26 martie, s-a deplasat o nouă echipă de la Garda Forestieră, de la Ocolul Marginea și de la Poliția Marginea, echipă care a făcut o nouă recubare a materialului lemnos din cele două camioane, rezultând, într-adevăr, un surplus de 11,5 mc (conform documentelor prezentate mai jos).

Având în vedere atitudinea unor lucrători de poliție și a celor doi pădurari care au calculat “eronat” cubajul la prima măsurătoare, activistul Vatamaniuc  a făcut o plângere la DGA Suceava pentru infracțiunea de abuz în serviciu, preluată de DGA și înaintată ulterior la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuți.

La prima vedere, tot acest zbucium pentru doar 10-11 mc de lemn fără acte poate stârni râsul. În realitate însă, situația descrisă mai sus arată exact cum funcționează în continuare mafia lemnului din județul Suceava, sub protecția unor polițiști și silvicultori preocupați mai degrabă să păcălească activiștii de mediu care le strică “afacerile” decât să lupte cu marii hoți de lemn din pădurile Sucevei. (O.S.)

Vezi si

Lungu: „Suceava putea arde deșeurile la Bioenergy, dar s-a negociat prost aquis-ul comunitar. Ministerul Mediului să se grăbească”

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a reiterat proiectul său de a valorifica deșeurile menajere – …

2 comments

  1. Această mafie nu o să dispară în veci, dacă nu se vor lua măsuri serioase și menționez se pot lua aceste măsuri cu desăvârșire, dar nu se vrea.Decretele care sunt făcute au atâtea “ușițe” favorabile mafiei și sistemului care ne conduce. Dacă nu se vor lua măsuri serioase din partea conducerii, poți să faci decrete câte vrei că nu are nici un rost. Nimeni nu-și asumă răspunderea pentru-că fiecare are de câștigat, numai că întrebarea pe care trebuie să și-o pună este pe spatele cui ?.

    Poliția din păcate nici nu-i sprijinită dar nici mare interes nu are, când este vorba de așa ceva ei nu se bagă stau ascunși, respectiv persoanele private le opresc când și cum vor ei, aici nu au frică.

    Tot ce ne-au lăsat strămoșii noștri au distrus fără milă și respect într-un timp record (întru-un timp de treizeci de ani), politica și ai săi politicieni, așa ziși oameni de afaceri (securiști, foști directori Ceaușiști, pădurari fără scrupul, etc.) care numi sau îmbogățit și nici un om din această ELITĂ nu se gândește la copii lor, nepoții și la generațiile care cu ajutorul lui Dumnezeu vor mai trăi pe acest pământ, că nu le mai poate lasă nimic.

  2. Aceasta modalitate de lucru e cunoscuta de mult in randul celor care doresc real protejarea padurilor.
    Culmea e ca rapoartele apaure in ziarul concurent, din partea celor care trebuie sa le protejeze, prezinta situatia chiar ROZA, adica nu sunt furturi si suprafetele impadurite nu scad. Ba mai mult, apare chiar punctul de vedere al unui silvicultor ofuscat de faptul ca a cubat gresit incarcatura unui camion iar diferenta se incadreaza in marja de eroare, parca 5%. Cum naiba nu a cubat niciodata in minus?
    Se procedeaza la fel ca la permise sau ceva mai vechi, cazul din vama Siret, SPAGA in RETEA PIRAMIDALA.
    Iar ca un prost sa nu ne faca marlani pentru faptul ca “aducem” acuze, sa faca bine sa citeasca articolele mentionate si sa faca apoi comparatie cu ce s-a intamplat in situatia relatata aici, iar ca sa fiu pe intelesul prostului, noi, nu aducem acuze ci doar citim si fiecare intelege dupa cat il duce mintea.
    Felicitari OBIECTIV!