Wednesday , February 1 2023

Cum motivează judecătorii lăsarea în libertate a criminalului Toader Covali

Magistraţii botoşăneni au arătat că Toader Covali poate fi eliberat din închisoare, chiar dacă a omorât patru oameni, deoarece acesta a avut un comportament corespunzător în închisoare, a participat la activităţi semistructurate şi a beneficiat de consiliere psihologică, precum şi pentru că a executat două treimi din pedeapsa de 25 de ani. Imediat după ce a ieşit din puşcărie, Covali a provocat un nou scandal, ieşind gol puşcă în centrul comunei Volovăţ, a înjurat poliţiştii veniţi la faţa locului şi apoi s-a  îmbrăcat într-o rochie, susţinând că este femeie

Toader Covali, FOTO BZI.ro [800x600]

Judecătoria Botoşania a oferit cotidianului “Obiectiv de Suceava” motivarea instanţei în dosarul privind liberarea condiţionată a lui Toader Covali, individul din Volovăţ, care în anii 90′ a omorât patru persoane. Astfel, prin procesul verbal nr.8 din data de 18 martie 2015, comisia de propuneri pentru punerea în libertate condiţionată din cadrul Penitenciarului Botoşani a propus liberarea condiţionată a condamnatului Toader Covali din executarea pedepsei de 25 de ani de închisoare pronunţată de Tribunalul Iaşi pentru comiterea infracţiunii de omor deosebit de grav.
Comisia a constatat că în cauza analizată sunt îndeplinite condiţiile legale pentru a fi propusă liberarea condiţionată. După ce au analizat propunerea liberare condiţionată formulată de Comisia din cadrul Penitenciarului Botoşani, judecătorii au reţinut faptul că liberarea condiţionată reprezintă o instituţie complementară a regimului de executare a pedepsei închisorii, care vizează în mod direct conduita condamnatului, în timpul executării pedepsei, dacă, în prealabil, se constată faptul că sunt îndeplinite condiţiile privind executarea unei anumite părţi din pedeapsă.
“In conformitate cu prevederile art.59 al.1 Cod penal/1958, aplicabile în cauză faţă de caracterul lor mai favorabil în raport cu prevederile art. 100 – 106 Cod penal referitoare la instituţia analizată, deţinutul poate fi liberat înainte de executarea în întregime a pedepsei în situaţia în care a executat cel puţin două treimi din durata pedepsei, este stăruitor în muncă, disciplinat şi dă dovezi temeinice de îndreptare, urmând a se ţine cont şi de antecedentele sale penale”, se arată în motivarea judecătorilor botoşăneni.
Comisia de propuneri pentru punerea în libertate condiţionată din cadrul Penitenciarului Botoşani a arătat că Toader Covali a început executarea pedepsei pe 22 octombrie 1997 şi urma să părăsească închisoarea la data de 21 octombrie 2022. Până în data încheierii procesului – verbal acesta a executat 6.357 de zile, fracţia din pedeapsa necesară a fi executată pentru liberarea condiţionată fiind de 4.565 de zle, astfel că această condiţie este îndeplinită la momentul soluţionării cererii. Condamnatul are antecendente penale şi nu a mai beneficiat de liberare condiţionată.
Potrivit înscrisurilor de la dosar, Toader Covali a avut un comportament corespunzător în închisoare, conformându-se prevederilor regulamentului de ordine interioară. Pe domeniul educaţional el a participat la activităţi semistructurate predominant de tipul activităţii moral manifestând atitudine pozitivă faţă de acestea. Covali a beneficiat de consiliere pe probleme sociale, a participat şi a finalizat programul de pregătire pentru liberare. Din punct de vedere psihologic, el a beneficiat de asistenţă psihologică conform nevoilor identificate, concluzia fiind aceea că se menţine nevoia de control social în perioada postdetenţie.
Concluzia comisie la liberare este aceea că sunt îndeplinite cerinţele legii şi că persoana privată de libertate poate beneficia de facilitatea acordată de lege de a fi pusă în libertate înainte de executarea integrală a pedepsei. Aceasta întrucât condamnatul a executat fracţia de pedeapsă prevăzută de lege şi a avut un comportament corespunzător, în acord cu normele şi regulile impuse, a particiapt la activităţi semistructurate. Nu a fost sancţionat disciplinar şi a fost recompensat de 12 ori: de opt ori cu suplimentarea dreptului la vizită şi pachet pentru implicare în activităţi socio – educative; de două ori cu suplimentarea dreptului la vizită pentru implicare în activităţi socio – educative; o dată cu suplimentarea dreptului la pachet pentru implicare în activiăţi socio – educative.
Este interesant că deşi cei din comisie se laudă că Toader Covali nu a fost sancţionat disciplinar el a fost recompensat cu ridicarea unei măsuri disciplinare aplicate anterior pentru implicare în activităţi socio – educative.
In concluzie, instanţa botoşăneană a considerat că deţinutul a îndeplinit toate condiţiile referitoare la liberare condiţionată şi consideră că timpul executat din pedeapsă a fost suficient pentru reeducarea sa.
Imediat după eliberare criminalul Covali a ieşit dezbrăcat în stradă, susţinând că este femeie
Amintim că la sfârşitul lunii iunie 2015, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi au început urmărirea penală faţă de Toader Covali, individul care era proaspăt eliberat de după gratii după ce a omorât patru persoane, pentru săvârşirea infracţiunii de ultraj contra bunelor moravuri.
Anchetatorii au stabilit că pe 11 iunie 2015, în jurul orei 08.00, în timp ce era în curtea casei din comuna Volovăţ, s-a expus public dezbrăcat în mod complet, cu organele genitale la vedere, fiind vizibil din drumul comunal, aflat în apropierea Scolii Generale cu clasele I – VIII Volovăţ.
Când au ajuns poliţiştii la faţa locului, Covali a ieşit dezbrăcat în stradă, având şi un comportament verbal agresiv la adresa acestora. Ulterior, individul s-a îmbrăcat cu lenjerie de damă, o rochie de damă, iar pe cap şi-a pus o glugă de la o geacă, legând-o cu şnurul sub bărbie, susţinând că este femeie.
“Având în vedere şi trecutul infracţional al suspectului, condamnat pentru săvârşirea a patru infracţiuni de omor calificat, acesta a fost condus la aceeaşi dată de 11.06.2015 la secţia de Psihiatrie a Spitalului Municipal Rădăuţi de unde a fost transferat la Secţia de Psihiatrie Burdujeni a Spitalului Judeţean Sfântul Ioan Suceava. La cererea organelor de urmărire penală suspectul a fost internat medical nevoluntar la Spitalul de Psihiatrie Socola Iaşi, loc în care se află şi în prezent, urmând a fi expertizat psihiatric”, a declarat atunci purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi, procuror Andrei Bucşa.
Si-a omorât nevasta, copilul, concubina, precum şi o asistentă medicală
Toader Covali, un individ din Volovăţ, este considerat unul dintre cei mai periculoşi criminali pe care i-a avut România. Acesta a fost eliberat în urmă cu două luni de magistraţii de la Judecătoria Botoşani.
El a stat după gratii timp de 22 de ani, fiind condamnat pe viaţă pentru patru crime, însă în 2007, când a împlinit 60 de ani, pedeapsa i-a fost micşorată la 25 de ani. Acum el a fost eliberat condiţionat, după ce comisia de liberări condiţionate de la Penitenciarul Botoşani a cerut acest lucru Judecătoriei Botoşani.
Toader Covali, care în prezent are vârsta de 68 de ani, a fost arestat prima dată în 1993, când avea 46 de ani. Atunci, el şi-a omorât nevasta, pe Maria, despre care bătrânul a precizat că a ucis-o pentru că îl considera nebun şi vroia să-l interneze la Socola. El a lovit-o pe femeie cu toporul în cap, victima neavând nicio şansă de supraveţuire.
Înainte de a-şi omorâ consoarta, Toader Covali a fost internat de mai multe ori la spitalele de psihiatrie din judeţul Botoşani. După ce a ucis-o pe Maria, individul l-a omorât şi pe unul dintre fii săi, pe Viorel, care avea 16 ani. El a avut ghinionul să dea ochii cu tatăl său exact când Covali ieşea din casa în care şi-a omorât soţia. Adolescentul a vrut să-şi salveze mama însă s-a ales şi el cu un topor în cap, lovitură care i-a pus capăt vieţii.
În faţa anchetatorilor, Toader Covali a precizat că nu a vrut să-şi omoare fiul, ci defapt acesta ar fi dat singur cu capul în toporul pe care bărbatul îl avea în mână.
După aceste două crime, Toader Covali a fost internat la Spitalul de Grajduri din Iaşi, unde în anul 1997 a recidivat şi a comis o nouă dublă crimă. Concubina sa, Manuela Stefan, o femeie în vârstă de 33 de ani, a fost următoarea victimă a lui Covali.
Bărbatul a povestit că femeia a fost cea care ar fi vrut să moară şi el doar a ajutat-o omorând-o cu cuţitul pe care Manuela l-a pus lângă patul său. Imediat după crimă, Covali a mai ucis şi o asistentă medicală, apoi a intrat în bucătăria spitalului cu intenţia de a continua să omoare, ţintele lui fiind bucătăresele. Din  fericire, acesta nu a reuşit să-şi ducă planul la sfârşit, femeile fiind doar tăiate de Covali, înainte de a fi imobilizat. (Constantin ZUZEAC)
 

Vezi si

Un tânăr de 18 ani din Bunești, prins de jandarmii din Fălticeni după ce a lovit un bărbat cu o bâtă

În data de 30 ianuarie a.c., pe timpul executării serviciului de patrulare, jandarmii din municipiul …

One comment

  1. justitie de toit rahatul , omori 4 persoane si mai esti lasat si liber, asa ca sa mai faca o crima . La puscarie cu judecatorii astia.