Thursday , December 8 2022

Cum au votat sucevenii: Ponta a câştigat alegerile în 83 de localităţi din judeţ. Iohannis în 31

In judeţul Suceava, candidatul PSD la prezidenţiale, Victor Ponta a câştigat peste 50% din sufragii în 45 de localităţi.  Klaus Iohannis a fost câştigător absolut în doar 12 localităţi din judeţ. Obiectiv prezintă procentual care au fost opţiunile electorale pentru cei doi candidaţi rămaşi în cursă pe fiecare localitate în parte, dar şi harta culorilor politice predominante în care s-au îmbrăcat localităţile după primul tur de scrutin

harta suceava colorata [800x600]


Harta opţiunilor electorale a judeţului Suceava rezultată în urma primului tur  de scrutin pentru alegerile prezidenţiale constituie o oglindă relativă a schimbărilor  politice din ultima perioadă, inclusiv din intervalul de 45 de zile pus la dispoziţie aleşilor locali, inclusiv primarilor, pentru a migra dintr-o formaţiune politică în alta. Cum se ştie, cei care au avut de plecat s-au orientat în principal spre structura politică aflată la guvernare ori şi-au declarat independenţa. Aceste mişcări politice au avut, în unele localităţi darul de a orienta electoratul pe direcţia mutării făcute de “primul gospodar”, în principal acolo unde s-a dovedit în timp că alegătorii sunt în majoritate docili, executând dispoziţiile transmise de acesta, cum e cazul la Mălini ori Dolhasca dar există şi situaţii în care electoratul nu a urmat tonul dat de primar, exemplu fiind oraşul Frasin.
Tinând cont de aceste considerente,  prezentăm o dare de seamă statistică a modului în care s-a votat în fiecare dintre localităţile judeţului şi vom vedea cum sunt distribuite, pe harta judeţului Suceava opţiunile electorale majoritare.
Se ştie deja că în judeţul nostru, dintr-un număr total de 580.593 de persoane incluse pe listele electorale s-au prezentat la urne 282.708 alegători, inclusiv cei de pe listele suplimentare şi cei care au votat folosind urna mobilă. Procentul de prezentare la urne a fost de 48,6%, mult sub media naţională de 52%.
Conform datelor centralizate la Biroul Electoral Judeţean, în toate cele 114 localităţi din judeţ, cele mai multe voturi le-au obţinut Victor Ponta şi Klaus Iohannis. Procentual în judeţul Suceava, Victor Ponta a obţinut 43,84% din voturile sucevenilor în vreme ce Klaus Iohannis a obţinut 32,63% din voturi. Se poate astfel spune că faţă de media naţională, cele două structuri politice în numele cărora au candidat  cei doi, PSD şi ACL, au ieşit amândouă cu faţa curată, în sensul că au obţinut mai multe procente decât au obţinut fiecare dintre cei doi candidaţi pe plan naţional, în medie cu un procent. Concret, în judeţul Suceava, din cele 114 localităţi, 83 au fost câştigate de candidatul PSD la fotoliul prezidenţial, Victor Ponta lui Klaus Iohannis revenindu-i doar 31. Ca număr de alegători, Iohannis a câştigat mai multe opţiuni în zonele urbane, în acest fel explicându-se scorul electoral mai strâns. Astfel, dacă luăm în calcul doar municipiile din judeţ, Kaus Iohannis a câştigat în Suceava – 36,55% faţă de 33,55% Victor Ponta, Câmpulung Moldovenesc – 42,87% faţă de 31,35% şi Rădăuţi – 36,11% faţă de 34,55%. Victor Ponta a câştigat în municipiul Fălticeni cu 53,10%, faţă de 24,50% Kaus Iohannis şi Vatra Dornei, cu 36,51% faţă de 34,85% contracandidatul său.
Dacă luăm în calcul localităţile care, dacă România ar fi fost formată doar din acestea ar fi avut preşedinte chiar din primul tur,în sensul că unul dintre cei doi candidaţi au obţinut peste 50% din voturile exprimate de alegători, putem spune că “mica Românie Ponta” ar avea 45 de localităţi, cu un municipiu – Fălticeni, două oraşe – Dolhasca şi Vicovu de Sus şi 42 de comune, în vreme ce “mica Românie Iohannis” ar avea numai 12 localităţi, toate rurale. Este vorba, desigur despre localităţile în care fiecare dintre cei doi au obţinut în primul tur de scrutin, majoritate absolută. Dar pentru că judeţul Suceava este mai mare, iar România este cu mult mai mare decât acele mici “ţărişoare” închipuite, Obiectiv de Suceava pune la dispoziţia cititorilor un tabel complet al procentelor obţinute de cei doi candidaţi la funcţia de preşedinte al României pentru fiecare localitate din judeţ în parte.
In plus, puteţi vedea o hartă care prezintă modul în care au fost dispersate pe teritoriul judeţului nostru în primul tur de scrutin de duminică, 2 noiembrie a.c., opţiunile politice majoritare ale electoratului sucevean. Cum va arăta această hartă după data de 16 noiembrie a.c., când este programat al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, vom trăi şi vom vedea. (Neculai ROSCA)
 

Vezi si

Flutur: Bugetul pe 2023 se situează la nivelul lui 2022. Nu vor fi blocate conturile primăriilor sucevene din cauza proiectului “Utilități și mediu”

Președintele Consiliului Jude­țean Suceava, Gheorghe Flutur nu exclude ca bugetul de stat pe anul viitor …

3 comments

  1. ca de obicei, zonele mai bogate, uman, industrial etc… voteaza in general cu dreapta, acolo unde oameni au ca principala grija asteptrea ajutorului social si drumul batatorit spre crasma, unde oameni nu reusesc sa inteleaga de ce sa iti faci o casa de 100-150mp cand poti locui si intro coliba acoperita cu paie, voteaza predominant cu Ponta, astfel fiecare ajungem sa avem ce meritam, iar ceilalti plecam din tara, pentru un trai mai bun, cu gandul la viitor

  2. Bucovinenii nu se dezic de restul moldovenilor si voteaza cu comunistii. Rusine bucovinenilor!

  3. E clar ! Bucovina a votat Iohanis si regatul a votat Ponta! Asta pentru cei ce sustin ca nu e nicio diferenta si nici nu exista Bucovina si Regat !