Thursday , February 2 2023

Cum a reușit Cătălina Zorescu să centreze, să dea cu capul și să înscrie golul care a lăsat DSP fără doi directori și a blocat activitatea instituției

Demisia medicului epidemiolog Cătălina Zorescu a intrat în vigoare de joi, 1 noiembrie, iar la conducerea instituției a mai rămas doar directorul economic, Firuța Bosancu. Ea nu poate coordona activități de control în județ, neavând vreo delegare din partea Ministerului Sănătății în acest sens. După ce directorul executiv, Cătălina Zorescu, a scos la concurs postul de medic epidemiolog, a numit comisia de examen, s-a înscris în calitate de candidat,  a susținut examenul și a ocupat postul, a lăsat libere două posturi de director, adjunct și executiv  

Activitatea în Direcția de Să­nătate Publică (DSP) Suceava este aproape paralizată, după ce din colectivul director a mai rămas un singur șef. Este vorba despre dire­ctorul economic, Firuța Bosan­cu, care are drept de sem­nătură în ceea ce privește plata facturilor și statelor de plată, dar nu poate coordona activități de control în ju­deț, neavând vreo delegare din par­tea Ministerului Sănătății în acest sens. S-a ajuns în această situație după ce, medicul Cătălina Zorescu a decis să părăsească postul de director general al instituției, demisia acesteia intrând în vigoare începând cu data de 1 noiembrie. Ea a ocupat acest post din luna februarie, când inspectorul Petru Sebastian Jureschi, delegat, prin ordin al Ministerului Sănătății, să preia atribuțiile specifice funcției de director executiv, și-a dat demisia. Nimic ilegal în toată povestea, doar că directorul Zorescu s-a mutat pe alt post, tot în cadrul instituției, ce-i drept, mult mai bine plătit, susținând concursul între colegi. Mai exact, în calitate de director executiv al instituției a solicitat aprobare de la Ministerul Să­nătății pentru a scoate la concurs acest post. Tot în calitate de șefă, a numit și comisia de examen, după care și-a depus dosarul de candidat. A dat concursul cu subalternii ei, concurs pe care cu siguranță l-ar fi promovat în orice con­diții, doar că a dat dovadă, din nou, de labi­litate managerială.

Pentru că este vorba despre un post contractual, și nu de func­ționar public, din comisia de examen nu a trebuit să facă parte și un reprezentant al Agenției Națio­­nale a Funcționarilor Publici. Men­țio­­năm însă faptul că re­pre­­zentanții Spitalului Județean au solicitat câte un reprezentant în comisia de examen de la Centrul Universitar Iași de fiecare dată când printre concurenții vreunui concurs se aflau și persoane care au lucrat în unitatea spitalicească, evi­tându-se în acest mod orice inter­pretare a obiectivității punc­tării.

Așa se face că de la 1 noiembrie, din consiliul director al DSP Suceava face parte o singură persoană, posturile de director executiv și director adjunct fiind vacante.

De precizat că Direcția de Sănătate Publică Suceava a fost condusă din luna august 2017 până pe data de 9 noiembrie 2017 tot de medicul Cătălina Zorescu, care din poziția de director adjunct al instituției a preluat și atribuțiile de director, prin ordin de ministru al Sănătății, după ce fostul director Andrei Ianovici a demisionat, ea solicitând și atunci aprobare din partea Ministerului Sănătății pentru organizarea concursului de ocupare a postului de medic epidemiolog. (Cristina RUŞTI)

 

Vezi si

200 de mii de lei de la Primăria Suceava pentru gala de kickboxing la Cetatea de Scaun

Primăria Suceava va finanța cu 200.000 de lei gala de kickboxing programată pe 30 iunie …