Friday , April 19 2024

Cum a luat Suceava ţeapă de la Ministerul de Finanţe şi de la banca Statului

cultural bucovina [800x600]

 “Aşa e la noi: când e brânză, nu-i butoi. Nu am putut încheia contractul pentru Centrul Cultural Bucovina, anul trecut, cu banca pentru că afectam deficitul bugetar la nivelul întregii ţări. In acest an am avut o şansă de a putea primi aprobarea de la Ministerul de Finanţe, dar din păcate oferta CEC Bank a fost valabilă până la 31 decembrie. Ne-am adresat în sensul de a o prelungi. Nu comentez strategia băncii, dar nu au mai prelungit-o”, a spus primarul Sucevei, Ion Lungu. „Vom finanţa prin surse proprii şi am să fac tot posibilul să dăm prioritate acestor lucrări. Ne mai trebuie 33 de miliarde de lei vechi, pentru că anul trecut constructorul a mai lucrat, câte ceva, într-un ritm mai lent, în ideea că totuşi vor veni banii din credit. Cele 33 de miliarde de lei le vom da din surse proprii”, a mai adăugat primarul Sucevei

 
O ţeapă de zile mari şi-a luat municipalitatea suceveană tocmai de la autorităţile române. Este vorba de banii pentru finanţarea lucrărilor la fostul cinematograf Modern, actualmente Centrul Cultural Bucovina.
Anul trecut, municipalităţii îi mai trebuiau aproximativ un milion de euro pentru a putea finaliza lucrările la clădirea respectivă, inclusiv dotările acesteia. Fiindcă administraţia locală era strâmtorată cu banii din cauza arieratelor care trebuiau plătite şi a sumelor uriaşe pentru a fi menţinută pe linia de plutire activitatea de termoficare, s-a luat decizia de a obţine finanţare printr-un credit.
Asta după ce reprezentanţii firmei Civica au spus Primăriei că nu pot să ducă la capăt în 2013 lucrările, în speranţa că abia din 2014 vor putea să primească banii şi atunci tot cu ţârâita.
Prin urmare, Primăria a organizat o licitaţie de accesare a unui credit, la care s-au prezentat două bănci, iar oferta câştigătoare a fost desemnată cea a CEC Bank. Asta se întâmpla în vara lui 2013, iar de atunci şi până acum Municipiul Suceava nu a putut accesa creditul de la CEC Bank – banca Statului Român reprezentată prin Ministerul Finanţelor.
O comisie din Ministerul Finanţelor trebuia să dea un acord pentru ca banca de stat a României să finanţeze o lucrare de investiţii a unei autorităţi publice locale, în cazul de faţă Primăria Suceava. Deşi primarul s-a deplasat în mai multe rânduri la Bucureşti pentru a primi „ok-ul” de la Ministerul de Finanţe, acest lucru nu s-a mai întâmplat. Motivul: accesarea unui credit de patru milioane de lei de către Primăria Suceava făcea ca România să nu se încadreze în ţinta de deficit bugetar convenită cu FMI. Iată cum s-a bătut pasul pe loc, anul trecut.
Anul acesta, Primăria Suceava primeşte mult aşteptatul acord de la Ministerul de Finanţe. De data asta, însă, cei de la CEC Bank nu mai vor să dea banii. Oficialii de la CEC Bank au transmis Primăriei Suceava că oferta lor era valabilă până pe datra de 31 decembrie şi nu intenţionează să o prelungească. „Aşa e la noi: când e brânză, nu-i butoi. Nu am putut încheia contractul anul trecut cu banca pentru că afectam deficitul bugetar la nivelul întregii ţări. In acest an am avut o şansă de a putea primi aprobarea de la Ministerul de Finanţe, dar din păcate oferta CEC Bank a fost valabilă până la 31 decembrie. Ne-am adresat în sensul de a o prelungi. Nu comentez strategia băncii, dar nu au mai prelungit-o”, a spus, ieri, într-o conferinţă de presă, primarul Sucevei, Ion Lungu.
Astfel, Primăria avea două variante: organizează o nouă licitaţie sau duce la capăt lucrarea cu fonduri de la bugetul local. Prima variantă ar fi însemnat că din nou s-ar fi pierdut câteva luni bune cu procedurile de licitaţie, după care trebuia din nou să fie aşteptată o aprobare de la comisia din cadrul Ministerului de Finanţe pentru ca Primăria să poată utiliza creditul pentru finalizarea Centrului Cultural Bucovina.
„Vom finanţa prin surse proprii şi am să fac tot posibilul să dăm prioritate acestor lucrări. Ne mai trebuie 33 de miliarde de lei vechi, pentru că anul trecut constructorul a mai lucrat, câte ceva, într-un ritm mai lent, în ideea că totuşi vor veni banii din credit. Cele 33 de miliarde de lei le vom da din surse proprii. Vom avea în fiecare săptămână comandament cu constructorul pentru a ne asigura că până la sfârşitul anului se va finaliza lucrarea. Constructorul ne-a spus că se apucă de treabă după data de 20 a lunii, dar se pare că, în sfârşit, a venit iarna şi va mai întârzia un pic. In măsura în care va veni vremea bună, va veni şi constructorul şi sper că va face lucrări de calitate. Nu putem să dăm lucrările peste cap. Am convingerea că vom reuşi să finalizăm această investiţie importantă pe fonduri proprii”, a declarat primarul Ion Lungu. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Lemn confiscat în valoare de 585.000 lei și amenzi de 556.000 lei aplicate luna trecută de Garda Forestieră Suceava

În luna martie 2024 personalul Gărzii Forestiere Suceava a efectuat în total un număr de …

One comment

  1. Daca stiau de la inceput ca nu au toti banii necesari, de ce nu au facut un proiect pentru o cladire mai mica?
    A, pentru ca firme de partid sa aiba incasari…ale oricarui partid, ca doar anul asta e an electoral…sa ne uitam doar la sutele de indicatoare rutiere supra-dimensionate si uneori inutile montate de loial prin tot judetul..