Saturday , April 20 2024

Cum a ajuns recrutul Securităţii, primarul din Cornu Luncii, să fie exclus de două ori din PSD

Conform Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, actualul primar al comunei Cornu Luncii, Gheorghe Fron, a fost recrutat de Securitate în vara anului 1989, preluând numele conspirativ “Avram”. CNSAS însă nu a identificat informaţii transmise de Fron-Avram către Securitatea comunistă u după Revoluţie, în 1995, Fron s-a ales cu un dosar penal pentru că a bătut un consătean. Actualul primar de Cornu Luncii deţine şi un record probabil greu de egalat: în doar cinci ani de zile a fost exclus de două ori din PSD, pentru acelaşi motiv – comportamentul violent 

 
FRON 1 [800x600]


Ghinioanele lui Gheorghe Fron, primarul comunei Cornu Luncii, au început chiar înainte de Revoluţie. Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) arată că primarul Fron este titular al dosarului fond reţea nr.R 363218 (cotă CNSAS), fiind recrutat de Securitate pentru acoperirea informativă a obiectivelor, locurilor şi mediilor de pe raza comunei Cornu Luncii. La data de 2 iunie 1989, acesta a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ “Avram”. Direcţia de Specialitate din cadrul CNSAS nu a găsit informaţii transmise Securităţii de către Gheorghe Fron.
adeverinta Fron_tn
Facsimil după Adeverinţa eliberată de CNSAS în care se arată că Fron a semnat un Angajament în faţa Securităţii în iunie 1989. CNSAS precizează însă că lui Fron “nu i se poate atribui calitatea de lucrător/colaborator al Securităţii”.

Acest lucru poate fi explicat prin faptul că primarul din Cornu Luncii ori nu a avut prea mult timp să culeagă informaţii pentru Securitate ori nu a dorit să ofere note informative. Cert este că la mai puţin de jumătate de an de când a fost recrutat de Securitate, a început Revoluţia şi Gheorghe Fron nu a avut “ocazia” de a oferi informaţii preţioase din comună securiştilor. Despre actualul primar al comunei Cornu Luncii, Gheorghe Fron, născut în judeţul Neamţ, CNSAS precizează că nu i se poate atribui calitatea de lucrător/colaborator al Securităţii.

Atitudinea agresivă a lui Gheorghe Fron a ieşit la iveală în comunitatea din Cornu Luncii în vara anului 1994. In data de 24 iunie a acelui an, în jurul orei 19.00, primarul Fron, în timp ce era în faţa unui magazin din Cornu Luncii, l-a prins de gât, l-a îmbrâncit şi l-a lovit cu pumnii peste faţă şi cu picioarele în fund pe un consătean. Pentru fapta lui, în data de 7 iunie 1995, Judecătoria Fălticeni l-a condamnat la pedeapsa de 50.000 de lei amendă pentru săvârşirea infracţiunii de lovire.
O altă scenă ce l-a avut drept protagonist pe Gheorghe Fron s-a petrecut pe 30 aprilie 2010 în clădirea Primăriei din Cornu Luncii. Pe atunci, el era consilier local din partea PSD, iar în timpul unei şedinţe de Consiliu Local a sărit la bătaie la Vlad Dumitru, consilierul personal al primarului de atunci, Petru Vodă, cei doi ajungând să se îmbrâncească preţ de câteva secunde. Tot incidentul a fost înregistrat pe camerele video din sala de şedinţe a Primăriei şi au fost făcute publice. Mai multe voci au apărut atunci şi au arătat că Gheorghe Fron are porniri violente. Pentru fapta lui, Fron a fost exclus din PSD de Gavril Mîrza, liderul organizaţiei judeţene a PSD la acea vreme, însă la alegerile din 2012,  el a fost reprimit în partid şi pus candidat pentru fotoliul de edil al comunei Cornu Luncii.
La sfârşitul lunii trecute, Gheorghe Fron a fost din nou exclus din PSD după ce în presă a fost făcut public un filmuleţ în care primarul comunei Cornu Luncii înjură şi scuipă o bătrână ce îi cerea ajutorul în genunchi. Chiar liderul PSD, Liviu Dragnea, a ieşit public şi a declarat că “un asemenea comportament nu poate fi tolerat în PSD”. (Constantin ZUZEAC)

Vezi si

21 de elevi de la ”Hurmuzachi”, calificați la etapele naționale ale olimpiadelor școlare, de la aproape toate disciplinele din planurile-cadru

”Lotul olimpicilor naționali de la CNEH cuprinde, astfel, 21 de elevi calificați la 13 discipline …

3 comments

  1. Sunt plecat din C.Luncii de peste 40 ani. Sigur,mai tin legatura cu rudele….parintii s/au stins. Dupa anul 1990 am urmarit cu interes evolutia comunei, si nu numai. Am rude pe toata raza comunei, de la Sasca Mare,la Berchisesti, de la Sinca, la Malini…Sasca Mica, Paiseni etc. Normal cunosc si parerea majoritatii oamenilor cu, care corespondez.
    Toti spun ca acest primar Fron Georghe este unul din cei mai BUNI primari care i/a avut comuna. Tot de la dansii am auzit ca s/a pornit o campanie puternica de denigrare a/l acestui primar, ceea ce eu cred ca este un lucru mizerabil. Aflu ca sansele de a fi reales sunt de 80%, motiv ptr. care s/a cautat pana si la cnsas….poate, poate. Eu zic sa lasati omul in pace sa/si faca treaba, chiar se pare ca este un bun gospodar.

  2. Încă ceva. Se pare că nu am dat destul de multă atenție și nu vreau să se creadă că nu știu sau vorbesc în dodii. Nu degeaba am făcut referire la „combinații și permutări cu … Băișanu”. Se menționează spre finalul articolului că „însă la alegerile din 2012, el (Gheorghe Fron) a fost reprimit în partid şi pus candidat pentru fotoliul de edil al comunei Cornu Luncii”. Nu a fost reprimit în partid, ci s-a dus la PNL după ce bătuse palma, inițial, cu PDL. Nu știu încă de ce, dar Flutur a optat pe ultima sută de metri să îl pună pe Vodă candidat de primar iar pe Fron pe lista consilierilor județeni. Acesta din urmă a considerat ca un fel de afront și a plecat cu oamenii săi la PNL, cu binecuvântarea lui Băișanu – zice-se că nu doar cu a acestuia. În PNL, Gheorghge Fron a rămas până în toamna lui 2014 când a beneficiat din plin, ca mulți alții de altfel, de prevederile din Ordonanța Dragnea.

  3. Departe de mine în a-l susține pe unul cum este Gheorghe Fron. Cei care nu mă cred, pot verifica ce fel de cmentarii am pus la articolul privind înregistrarea cu primarul care a bruscat o femeie.
    Totuși, am sentimentul – nu și convingerea fermă – că se cam scormonește în gunoi. Nu știu exact de ce, dar mi se pare un pic cam din senin acest articol. Nu îl văd legat de ceva transparent, vreun alt demers politic despre care să se fi scris în presă.
    Îmi place deosebit de mult să văd aleși locali și parlamentari că a fi avut vreo legătură cu Securitatea. Asta dovedește pe de o parte cât de mult am pierdut ca țară că nu am avut o lege a lustrației care să fi funcționat în intervalul 1990, fie și 1992 până în 1996. Totuși, nu pot să nu mă întreb și cred că sunt destui în asentimentul meu, de ce astfel de dosare apar acum ca din senin, la câteva săptâmâni după un incident regretabil? E un mesaj transmis de cineva în genul „dle Fron, până aici ți-a fost”?
    Cât despre excluderea a doua din motive de violență, cred că este încă de discutat. Nu că nu ar fi vorba de violență, dar sunt și tot felul de combinații și permutări la mijloc și cu Flutur și cu Băișanu și cu Vodă – Dzeu să-l ierte! – și nu doar cu ei. Poate că odată își va scrie Fron memoriile, cinstit și fără înflorituri.