Tuesday , April 16 2024

Cum a ajuns primarul Melen de Brodina stăpânul cursului superior al râului Suceava

melen Brodina [800x600]

Oameni din Brodina, exasperaţi de comportamentul de stăpân absolut al comunei pe care o consideră propria moşie, descriu evoluţia acestui personaj, care în câţiva ani, de la proprietarul unui atelier de tâmplărie a ajus să stăpânească mai tot ce este important în comună. Cum a cumpărat de la ex-deputatul Dorel Petru Crăciun activele defunctei FORESTIND, cum a beneficiat de bunăvoinţa fostului primar care i-a pus la dispoziţiei cele mai importante clădiri şi terenuri din localitate şi multe altele, sunt prezentate pe îndelete de locuitori ai comunei care şi-ar da numele, dar se tem pentru siguranţa lor  

Un articol publicat la începutul acestei luni de Obiectiv de Suceava în legătură cu modul în care primarul actual al comunei Brodina a devenit stăpânul de facto al localităţii a produs reacţii nebănuite la nivelul comunităţii locale. Bucuroşi dar totodată înspăimântaţi, temându-se pentru siguranţa lor, cetăţeni ai comunei din nordul judeţului Suceava au început, mai întâi mai timid, mai apoi tot mai cu curaj, să transmită, pe diferite căi, nemulţumirile pe care le-au adunat de ani întregi, de când Vasile Viorel Melen a devenit, pas cu pas, proprietar al celor mai importante terenuri şi clădiri din localitate iar mai apoi, a devenit şi primar “independent”, în 2012.
Inainte ca acest om să devină edilul şef al comunei Brodina, dânsul a beneficiat din plin de înţelegerea vechii conduceri a primăriei, dar şi a altor structuri sus-puse, care i-au facilitat o ascensiune în domeniul afacerilor locale, cu neputinţă de oprit.
De la proprietarul unui atelier de tâmplărie, ca multe altele din Brodina, Vasile Viorel Melen a reuşit să se ridice rapid, începând cu anul 2003, când a înfiinţat firma FORESTBROD. Cu ceva exploatări forestiere, un mic gater, ceva sprijin de la Consiliul Judeţean în formula de la acea vreme şi cu mult tupeu, Vasile Melen a devenit foarte repede unul dintre investitorii “de prestigiu” ai capătului de lume, locul în care se “agaţă harta în cui”, nu doar a României, ci chiar şi a judeţului Suceava. Cum a obţinut primii bani cu care să demareze afaceri de anvergură în zonă pare a fi o necunoscută pentru oamenii din zonă dar se poate aprecia că, înfiinţând FORESTBROD şi intrând timpuriu pe piaţa exploatatorilor de masă lemnoasă din zonă, într-o vreme când îl avea concurent doar pe ex-deputatul Dorel Petru Crăciun, cu firma FORESTIND, la tăiat păduri pe cursul superior al râului Suceava, a acumulat destul capital încât să aibă cu ce cumpăra, câţiva ani mai târziu, chiar afacerea din Falcău – Brodina a lui Petru Crăciun. Acest lucru s-a întâmplat în anul 2012, când Vasile Melen era pe cale să ajungă primar independent. Fabrica de prelucrare a lemnului de la Falcău, aparţinând SC FORESTIND SA, societate preluată de Dorel Petru Crăciun după divizarea FOREX SA în 1998, moştenitoarea defunctului IFET, a fost vândută de Crăciun firmei FORESTBROD, ce aparţine de facto lui Vasile Melen, dar care în acte îl are ca asociat unic şi administrator pe un anume Andrei Gheteş, om cu nouă copii, cu femeia fără loc de muncă şi care ar fost semnatarul actului de vânzare-cumpărare a afacerii de la Falcău, pentru suma de 950.000 de euro. Lumea din sat îşi pune întrebarea de unde a reuşit amărâtul de Gheteş să facă rost de atâta bănăret, şi dacă i-a avut, de ce i-a băgat într-o afacere falimentară. Pentru că de fapt, FORESTBROD nu a cumpărat de la FORESTIND decât nişte terenuri şi nişte clădiri, utilajele şi mai tot ce însemna metal în incinta vechii fabrici de la Falcău fiind vândute anterior tranzacţiei.
Din colţul de lume Bordina, unde ajung doar cei ce au cu adevărat interes să profite, în sensul mercantil, din zonă vin şi alte veşti despre ascensiunea grozavă a lui Vasile Melen, devenit între timp primar, om cu care nu se poate pune nimeni pe tot cursul apei Sucevei, de la Straja în sus. Inainte de 2012, când primar al comunei era Vasile Popescu, acesta l-a pus în posesie cu mai multe clădiri şi terenuri pe care Vasile Melen, desigur, le-a cumpărat anterior, de la Primărie. Sunt şi exemple – fosta brutărie a devenit chiar sediul firmei FORESTBROD. Fostul complex comercial – magazinul general al comunei a fost preluat de Melen şi transformat în apartamente pentru locuit, pe care le-a valorificat ulterior. Un spaţiu comercial în care funcţiona o afacere de familie ce a fost falimentată pentru că ar fi vrut să-l cumpere în mai multe rânduri, dar s-a lovit de împotrivirea deţinătorilor contractului de închiriere, a fost până la urmă luat în chirie de un cumnat al său, iar acum o lună, prin hotărâre de consiliu local a fost cumpărat prin interpuşi de Vasile Melen, care l-a şi demolat imediat.A devenit proprietar pe o suprafaţă de teren în lunca răului Suceava, zona Podul Ascunsu. A concesionat peste un hectar de teren în mijlocul satului Falcău, unde şi-a instalat între casele oamenilor o staţie de sortare şi concasare, în ciuda protestelor locuitorilor din zonă, care cu greu suportă zgomotul produs de utilajele care zdrobesc piatra zi şi noapte.
Lista imputărilor aduse de locuitorii din Brodina primarului Melen continuă: Când a împrejmuit sediul fostului FORESTIND, pe care l-a cumpărat, a îngrădit şi o bună suprafaţă din domeniul public al localităţii, aproape un hectar. Nemaivorbind de faptul că o parte din terenul cedat anterior de Petru Crăciun primăriei Brodina, fiindcă nu îi convenea să plătească impozit pe acesta ar fi fost de asemenea preluat în mod abuziv de Vasile Melen. Ar fi vorba de peste un hectar de teren.
Există însă şi dovezi de împotrivire, cum doar prin filmele americane clasice au mai fost descrise. Intre coastele primarului Melen a rămas, ca un junghi, un brodinean încăpăţânat. Liviu Cojocaru are un butic şi cam 20 de ari de teren, concesionat de la Primărie pe o perioadă lungă de timp, amplasat fix între două proprietăţi ale latifundiarului primar Melen. Dacă l-ar scoate, şi-ar putea unifica moşiile dar Liviu Cojocaru nu vrea şi pace, ţinând cu dinţii de contractul semnat cu primăria dinaintea perioadei Melen. Primarul i-ar fi oferit şi bani, nu puţini, să renunţe, dar Cojocaru se ţine deocamdată dârz, refuzând să plece. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Peste 100 de persoane au participat la o acțiune de igienizare a Parcului Șipote

Luni, 15 aprilie, Primăria municipiului Suceava și Direcția Silvică a Parcul Șipote au organizat o …

4 comments

  1. Nici aici nu scapam de “pupincuristi si hargatii lui Melen” baneasa_69? Adevarat este dar inca nu sa scris destule din cate face acest “impartat al Brodinei”

  2. D.i primar nu a facut decat bine la oamneni din comuna asa ca nu inteleg de unde atatea spaculatii si minciuni…dar stiti un proverb popular…,unde arunca un prost o piatra,10 destepti se chinuie sa o scoata,…multi locuitori au un loc de munca datorita lui….doar nu l-a votat atata lume degeaba…bine ca este in stare si poate…bravo lui..

  3. ar trebui sa verificati din mai multe surse despre ce a-ti scris ca sigur nu este adevarat in totalitate acest articol

  4. Daca cei de la DNA l-ar intreba de “sanatate” pe Vasile Melen, probabil ca acesta ar ajunge la “racoare”.