Wednesday , October 5 2022

CULMEA CONTRABANDEI: Polițist de frontieră prins cu 800 de pachete cu țigări în valiza în care transporta documente secrete

Vasile Balaschi, agent al Poliției de Frontieră române în sistemul cvasi-secret Punctul de Contact Porubnoe, a fost surprins având în servieta cu care trebuia să transporte documente secrete româno-ucrainene țigări de contrabandă. Agentul a fost prins chiar de colegii săi de la Poliția de Frontieră Siret. In geanta securizată pusă la dispoziție de statul român pentru a-i folosi lui Balaschi la transport de documente de interes internațional, polițistul de frontieră a reușit să înghesuie 848 de pachete de țigări. Cazul este în lucru la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuți

 politia-de-frontiera2 [800x600]


Un angajat al Poliției de Frontieră române, pe nume Vasile Balaschi, a fost surprins acum trei săptămâni, chiar de colegii săi, cu geanta plină de țigări de contrabandă aduse din Ucraina. Este vorba despre peste 800 de pachete cu țigări pe care Balaschi le căra cu geanta cu care trebuia să transporte documente cu un grad mai mare sau mai mic de secretizare, între punctele de trecere a frontierei Siret – România și Porubnoe – Ucraina și înapoi. Vasile Balaschi era un fel de ofițer de legătură între grănicerii din România și cei din Ucraina, însărcinat cu gestionarea documentelor între cele două entități militare de apărare a granițelor statelor vecine. Polițistului de frontieră Balaschi i-a fost dată ca responsabilitate, angajat fiind într-o structură semi-secretă, transportarea documentelor peste granița româno-ucraineană, de la Siret la Porubnoe și viceversa.
Din păcate pentru el, grănicerul sucevean nu a rezistat tentației, umplându-și geanta peste graniță nu cu documente secrete, ci cu țigări de contrabandă din duty-free, pe care le-a adus în România, pentru a-și completa, se presupune, veniturile.
In acest moment, pentru a analiza această situație fără precedent, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră a trimis la Suceava o echipă de anchetă, care urmează să își formuleze un punct de vedere ce va fi făcut public în perioada următoare.
Până când echipa de anchetă va finaliza verificările, am obținut ieri un comunicat de presă din partea polițiștilor de frontieră, care confirmă incidentul: “În data de 21 februarie a.c., polițiștii de frontieră din cadrul ITPF Sighetu Marmației au reținut, în PTF Siret, un polițist de frontieră din cadrul Punctului de Contact Porubnoe, care avea asupra sa 848 pachete cu țigări de proveniență duty-free.
În cauză, politiștii de frontieră au întocmit lucrare penală pentru săvârșirea infracțiunii de contrabandă, iar în prezent cercetările sunt continuate de către procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți”.
Reprezentanți ai Inspectoratului Județean al Poliției de Frontieră, care sunt sătui de articole negative la adresa lucrătorilor acestei instituții, mai ales că zilnic fac eforturi pentru a reconfigura imaginea polițiștilor de frontieră ca oameni de onoare, au punctat clar faptul că această entitate – Punctul de Contact Porubnoe – nu are nicio legătură cu Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației sau cu Inspectoratul Județean al Poliției de Frontieră Suceava, cu atât mai puțin cu sectoarele poliției de frontieră din județul nostru. S-a făcut precizarea că această entitate – Punctul de Contact Porubnoe –  este coordonată direct de conducerea IGPF de la București.
Procurorii de la Parchetul din Rădăuți vor cerceta cum se poate ca un polițist de frontieră purtător de documente secrete la granița româno–ucraineană să-și burdușească servieta diplomatică cu țigări de contrabandă. De precizat și că Vasile Balaschi,  “agentul secret” de la  Punctul de Contact Porubnoe,  este sucevean de-al nostru. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Caravana mobilă pentru testarea gratuită HPV a femeilor va fi luna aceasta în Stulpicani, Frătăuții Vechi și Noi, Broșteni și Straja

Femeile cu vârsta între 25 și 64 de ani se pot prezenta doar cu buletinul …

2 comments

  1. Pana unde poate merge hotia la romani. Rusine!

  2. Art. 270. – Introducerea sau scoaterea din ţară, prin orice mijloace, a bunurilor sau mărfurilor, prin alte locuri decât cele stabilite pentru control vamal constituie infracţiunea de contrabandă şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea unor drepturi.(PRIN ALTE LOCURI DECAT CELE STABILITE PENTRU CONTROLUL VAMAL…..EL A TRECUT PE UNDE TREBUIA.)Unde exista fapta de contrabanda??!!!!!!!!!!!!!Risca sa fie sanctionat pe linie de serviciu si o amenda in cel mai rau caz.