Friday , April 19 2024

Cu 40% mai puține cadre didactice pensionabile  vor preda anul viitor în școlile din județ

IŞJ Suceava a aprobat 138 de cereri de menținere în activitate, pentru anul școlar 2021-2022, a personalului didactic titular aflat la vârsta pensionării. Numărul cererilor este mult mai mic față de anul trecut, când au fost aprobate 220 de astfel de solicitări.  ”Un profesor de limba română de la Colegiul Economic Suceava nu a obținut menținerea în activitate pentru că există o restrângere de activitate la această disciplină în unitatea școlară, iar unui profesor din Siret i-a fost respinsă cererea pe motiv că are calificativul Bine și pentru că a beneficiat deja de două prelungiri”, a explicat inspectorul școlar general adjunct Ioan Puiu 

Consiliul de Administrație al Inspectoratului Şcolar Județean (IŞJ) Suceava a aprobat 138 de cereri de menținere în activitate, pentru anul școlar 2021-2022, a personalului didactic titular pensionabil. Numărul cererilor este mult mai mic față de anul trecut, când au fost aprobate 220 de astfel de solicitări, deoarece majorarea punctului de pensie, care a avut loc la finalul anului trecut, a făcut ca pensia să devină foarte atractivă, ceea ce le-a determinat pe multe dintre cadrele didactice să renunțe la catedră.

Au solicitat menținerea în activitate peste vârsta de pensionare 109 cadre didactice din județ. Este vorba despre femei, titulare în funcția didactică, care la data de 1 septembrie 2021 vor avea vârste cuprinse între 62 și 65 de ani. Alte 29 de cereri de menținere în activitate au fost depuse atât de femei, cât și de bărbați, titulari în funcția didactică, cu până la 3 ani peste vârsta de 65 de ani, care au gradul didactic I sau titlul științific de doctor.

Menținerea în activitate pentru aceste cadre didactice a fost condiționată de obținerea calificativului ”Foarte Bine” și a neacordării vreunei sancțiuni disciplinare în ultimii 5 ani școlari încheiați. În aceste cazuri s-a avut în vedere ca posturile didactice pe care sunt titulare să fie complete și viabile în anul școlar 2021-2022, iar la nivelul unităților de învățământ în care urmează să fie menținute în activitate nu există reducere de activitate la catedrele pe care cadrele didactice respective sunt titulare și nu este necesară completarea/ întregirea normei didactice de predare-învățare-evaluare altor cadre didactice titulare din unitățile de învățământ respective. Drept urmare, în două situații cererile au fost respinse de către Consiliul de Administrație al IŞJ Suceava. ”Un profesor de limba română de la Colegiul Economic Suceava nu a obținut menținerea în activitate pentru că există o restrângere de activitate la această disciplină în unitatea școlară, iar unui profesor din Siret i-a fost respinsă cererea pe motiv că are calificativul Bine și pentru că a beneficiat deja de două prelungiri”, a explicat inspectorul școlar general adjunct Ioan Puiu.

Amintim că IŞJ Suceava a aprobat 70 de cereri de pensionare, de la începutul acestui an școlar, cele mai multe dintre ele fiind depuse de educatoare și învățătoare. Potrivit inspectorilor școlari, numărul pensionărilor în acest an a fost neașteptat de mare, fiind aprobate toate cererile venite din partea cadrelor didactice din județ. Oferta posturilor didactice și a catedrelor didactice vacante sau rezervate urmează a fi avizată de către IŞJ Suceava, urmând ca în perioada imediat următoare lista să fie postată pe site-ul dedicat concursului național de Titularizare 2021. (Oana NUȚU)

Vezi si

Adăpost de animale incendiat intenționat la Marginea (FOTO, VIDEO)

Pompierii militari ai Detașamentului Rădăuți, împreună cu lucrătorii Serviciilor voluntare pentru situații de urgență Marginea …