Thursday , September 29 2022

Cronica unui eșec previzibil – A șaptea încercare de aprobare a primului pas spre modernizarea parcărilor de reședință a picat la vot în CL Suceava

„A opta oară o să fie cu noroc”, au spus, cu vădită ironie, unii consilieri. Consilierii PSD au votat împotriva unui proiect care prevedea ca în inventarul municipiului să figureze peste 4.000 de locuri de parcare ce au fost amenajate de cetățeni pe terenul Primăriei, ocupând de cele mai multe ori spațiul verde 

image description

A șaptea încercare prin care primarul Ion Lungu și viceprimarul Lucian Harșovschi voiau ca în inventarul domeniului privat al Municipiului Suceava să fie trecut, așa cum este în realitate, un număr de peste patru mii de locuri de parcare a eșuat. De facto, cele 4.364 locuri de parcare sunt folosite – de ani de zile, în unele cazuri chiar de mai bine de unul sau două decenii – de către suceveni care le-au amenajat în proximitatea blocurilor de locuințe unde domiciliază – nu de puține ori pe spațiul verde – fie cu pietriș sau resturi de materiale de construcție, fie chiar betonându-le sau pavându-le ori asfaltându-le și delimitându-le cu borduri sau cu garduri metalice ori, în unele cazuri, cu gard viu. Fiindcă acestea nu ­fi­gurau în Inventarul domeniului privat al Municipiului Suceava ca locuri de parcare, conducerea Primăriei a crezut de cuviință că, în perspectiva unor proiecte care să modernizeze actualele amenajări de terenuri – făcute ilegal de cetățeni – să își facă mai întâi ordine în acte, respectiv în Inventar. Pentru asta, are nevoie de acceptul Consiliului Local. Întrucât genul de proiecte de hotărâre este unul despre chestiuni de patrimoniu, adoptarea de către deliberativul local se face cu minim două treimi din numărul total de voturi. Asta înseamnă 16 voturi din cele 23 posibile (21 de consilieri locali ^ 2 viceprimari, aleși din rândul consilierilor locali și care își păstrează dreptul de vot, fără a primi și indemnizație). Problema a rămas însă aceeași ca dățile trecute: PSD cu opt consilieri are altă optică – și temeri cu iz electoral, după cum s-a putut deduce din discuțiile contradictorii de la ultima ședință de ieri – iar fiindcă nu s-a ajuns la un numitor comun, nu s-au întrunit cele minim 16 voturi necesare.

 

De altfel, proiectul referitor la modernizarea parcărilor de reședință a fost din nou propus spre aprobare fără modificări față de propunerile anterioare, fiind inventariate tot 4.364 locuri de parcare cât erau și dățile trecute – 1.755 în centru și George Enescu, 1.161 în Obcini, 1.087 în Burdujeni și 361 în Zamca.

 

Pe de o parte, PSD a reclamat și anumite aspecte corecte cum ar fi faptul că sunt peste 100 de locuri de parcare din cele peste 4.000 care ar fi, de fapt, înscrise deja în Registrul Spațiilor Verzi. Interesant este argumentul celor de la ALDE enunțat în ședință și potrivit căruia faptul că sunt peste 100 de locuri de parcare în registrul Spațiilor Verzi nu înseamnă că un proiect care se referă la peste patru mii de locuri de parcare trebuie să fie blocat.

 

Au fost alte aspecte puse în discuție precum unele legate de cadastru, dar și altele cu iz electoral. Inclusiv chestiuni legate de eventuale construcții de parcări ­supra­terane și de parcări de reședință, amintiri din trecutul mai mult sau mai puțin îndepărtat al unor politicieni. S-a amintit de lipsa unui buget, însă Ion Lungu a replicat că în proiectul de buget local sunt și sume de bani prevăzute pentru lucrările de amenajare a unor parcări.

 

În zadar s-a încercat să se explice de către PNL – pe mai multe voci – că nu este un proiect care va duce în mod automat la efectuarea unor lucrări, ci e un proiect necesar în perspectiva efectuării acestora deoarece trebuie să fie clarific ate aspecte de ordin patrimonial înainte de a începe orice investiție din bani publici.

 

Toate acestea au dus la schimburi de replici între Vasile Mocanu (PSD) și Adrian Arămescu (PNL), acesta din urmă afișând și o atitudine ceva mai dezinhibată față de politica PNL, făcându-l pe primarul Ion Lungu să remarce că „se cere afară din partid” iar replica lui Arămescu fiind că va candida independent. (Dan PRICOPE)

 

Vezi si

Absolventă a Colegiului Național ”Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți, premiată și felicitată de conducerea ASE București și de ministrul Educației

Absolventa Colegiului Național ”Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți, promoția 2022, Denisa Siminiuc, a fost premiată și felicitată …