Friday , April 19 2024

Criză de mere românești în acest an

Opinia aparține președintelui Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, exprimată la Târgul Mărului de la FălticeniFlutur meretn

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a participat la sfârșitul săptămânii trecute la Tărgul Mărului, organizat la Fălticeni. El a declarat, cu acest prilej, că  salută organizarea în continuare a acestui b târg al mărului. “Când eram ministru, în anii 2005 – 2006 am organizat acest festival pentru a avea o anvergură națională. Este bine, sunt soiuri de calitate. Săptămâna trecută, la Cluj, am avut un test. In prima zi, cei care au venit cu mere de la Fălticeni de vândut au terminat toată marfa și au trebuit seara se trimită mașina după mere înapoi la Fălticeni. E  criză de mere anul acesta și acest lucru, pentru producători sper să fie bine, pentru că anul trecut le-au putrezit merele în beciuri. Anul acesta am auzit că sunt căutate. Pe de altă parte, marca de Fălticeni, de județul Suceava este foarte bine apreciată pentru că sunt mere de foarte bună calitate. Avem în standuri soiuri diverse care arată extraordinar de bine ca formă și culoare dar și gust sunt nemaipomenite”, a declarat Gheorghe Flutur.

Seful administrației publice  județene a arătat că sunt și probleme ale producătorilor, și a venit laTârg pentru a mai afla care sunt acele neajunsuri.  Mai întâi, a arătat, Gheorghe Flutur,  a aflat că se fac până la 12 stropiri pe an pentru combaterea dăunătorilor. Ceea ce înseamnă că substanța nu este de bună calitate. Ar trebui deci să existe instituții care să verifice acest lucru – OPC, structurile fitosanitare care să verifice calitatea acestor produse. “Mai sunt și probleme legate de grindină dar și de organizarea pieței. Dar cred că acum asociația (pomicolă n.r. ar trebui să acceseze fonduri europene pentru realizarea laborator propriu de analiză. pentru substanțele de tratament chimic dar și pentru mărul propriuzis” a mai spus Gheorghe Flutur. El a reamintit că a făcut un apel și cu ani în urmă pentru procesarea merelor – proiecte pentru suc de mere sau sucuri combinate, cu sfeclă roșie ori cu pere care au prins la pomicultorii din zonă. “Ce nu mi s-a părut în neregulă este că atunci când am întrebat despre un sortiment mai aparte – suc de măr cu coacăze negre, mi s-a spus că mărul este din Fălticeni dar coacăzele sunt aduse din Germania. Trebuie să facem cumva ca să reintroducem coacăzul negru în cultură în județul Suceava. L-am mai avut în zona Todireștiului, ar fi păcat să facem importuri care se pot cultiva aici”, a mai transmis președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur care a transmis că producătorii sunt așteptați  la Târgul de toamnă  Produs în Bucovina,  care se va desfășura în această săptămână la Suceava, dând garanții că de fiecare dată când Consiliul Județean va participa la evenimente de profil în Europa, vor fi invitați și producătorii din zona Fălticeni, care au devenit deja un brand pentru Suceava și România. (N.R.)

Vezi si

UPDATE: Puternicul incendiu de la Marginea s-ar fi produs din cauza unui scurtcircuit (FOTO, VIDEO)

În noaptea de miercuri spre joi, un incendiu violent a cuprins un adăpost de animale …