Wednesday , May 25 2022

Criza de medici de familie se va adânci în județul Suceava

La finalul anului trecut, opt medici de familie s-au pensionat, iar după patru luni încă nu s-au găsit înlocuitori. Peste 20% dintre medicii de familie din județ au vârsta de pensionare. În următoarele luni, cel puțin alți zece medici de familie vor ieși la pensie

După cum reiese din  datele statistice ale Casei de Asigurări de Sănătate, peste 20% dintre medicii de familie suceveni au vârsta de pensionare, dar nu au făcut încă acest pas pentru că sunt conștienți că nu sunt alți medici care să preia pacienții, iar mii de suceveni riscă să rămână fără asistență medicală.  Populația din mediul rural e tot mai îmbătrânită, de la un an la altul, iar în multe cazuri, când apar problemele de sănătate, oamenii nu au la cine să apeleze. Numărul comunelor fără medic de familie e în creștere în județul Suceava, unde sătenii care se confruntă cu probleme de sănătate fie sună la Ambulanță, fie pleacă la zeci de kilometri distanță, spre cel mai apropiat spital.

Primăriile oferă condiții, de la dispensare moderne până la locuințe și avantaje materiale, dar tot mai mulți medici declină ofertele locale și pleacă la muncă în Europa. De la un an la altul crește numărul comunelor în care nu există medic de familie, iar în județul nostru medicina de familie este acoperită de aproximativ 20% de medici pensionari.

Sunt comune unde medicii tineri nu vor să se ducă, majoritatea fiind în zona de munte a județului, unde distanțele până la cea mai apropiată unitate spitalicească este destul de mare. Astfel, lipsa medicilor de familie începe să afecteze tot mai mult județul nostru, dacă facem referire și la faptul că patru comune din Suceava nu au medic de familie, de ani buni. Este vorba despre Cârlibaba, Poieni Solca, Pleșești – Vulturești și Crucea, iar în multe alte comune deficitul de medici de familie se mărește permanent.

La finalul anului trecut, opt medici de familie suceveni s-au pensionat, majoritatea motivând că le este frică de o posibilă infectare cu Covid 19 și nimeni nu a preluat încă acei pacienți, chiar dacă au trecut aproape patru luni. Situația este și mai îngrijorătoare deoarece se preconizează că în lunile următoare cel puțin alți zece medici de familie din județ se pregătesc de pensionare. (Cristina RUȘTI)

Vezi si

Polițiștii de frontieră au descoperit că Mercedesul de 35.000 de euro al unei femei din Suceava este furat din Olanda

Marți, 24 mai, în jurul orei 18.30, un echipaj al poliției de frontieră a identificat …