Thursday , April 25 2024

Cristi Crețu, vice­președinte al CJ, arestat preventiv pentru 30 de zile. Detalii despre contractele dintre Autotehnorom și Consiliul Județean Suceava

Silviu Cristinel Crețu, vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava, este acuzat de   luare de mită și trafic de influență. Luni, în urma unei descinderi a procurorilor DNA Cluj, Crețu a fost prins în flagrant primind un plic cu 40.000 de euro de la “drumarul” Vasile Rîpan, patronul Autotehnorom. Vicele CJ a fost reținut luni noapte pentru 24 de ore, ieri Tribunalul Cluj dispunând arestarea pentru 30 de zile. Rîpan susține că i-ar mai fi dat lui Crețu o mită asemănătoare, tot 40.000 de euro, și în decembrie 2020. Citiți mai jos detalii despre contractele dintre Autotehnorom și CJ pentru care s-ar fi cerut/dat mită.

Silviu-Cristinel Crețu, vicepreședinte al Consiliului Județean Sucea­va
Silviu-Cristinel Crețu, vicepreședinte al Consiliului Județean Sucea­va

Tribunalul Cluj a dispus ieri după-amiază măsura arestării preventive pentru 30 de zile față de inculpatul Crețu Silviu-Cristinel, vicepreședinte al Consiliului Județean Sucea­va, pentru săvâr­și­rea infracțiunilor de luare de mită și trafic de influență. Decizia judecătorilor Tribunalului Cluj poate fi contestată în termen de 48 de ore.

Reamintim că luni, procurori ai DNA Cluj au anunțat că organizat un flagrant în urma căruia vicepreședintele Consiliului Județean Suceava a fost prins primind de la un om de afaceri un plic cu 40.000 de euro. Mituitorul-denunțător ar fi Vasile Ioan Rîpan, patronul Autotehnorom, firmă care derulează mai multe contracte de întreținere și mo­-dernizare a drumurilor județene, aflate în administrarea Consiliului Județean Suceava.

Conform procurorilor DNA, la începutul lunii decembrie 2020, suspectul Crețu Silviu-Cristinel, vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava, ar fi acceptat și primit, de la administratorul unei societăți comerciale (Autotehnorom – n.r.), suma de 40.000 euro, lăsându-l să creadă că va interveni pe lângă persoanele din cadrul Consiliului Județean Suceava cu atribuții de decizie în derularea contractelor de reabilitare de drumuri, astfel încât derularea unui contract încheiat de instituție cu firma administratorului să decurgă în bune condiții, iar plățile să fie făcute la timp.

Ulterior, în perioada 16 – 29 martie 2022, suspectul Crețu Silviu-Cristinel, în legătură cu un alt contract de întreținere a drumurilor județene pentru care avea atribuții de verificare, i-ar fi pretins aceluiași om de afaceri o altă sumă de 40.000 euro, pentru desfășurarea fără impedimente a contractului încheiat de firma acestuia cu Consiliul Județean Suceava.

În acest context, la data de 4 aprilie 2022, suspectul Crețu Silviu-Cristinel ar fi primit de la omul de afaceri, cu titlu de mită, suma de 40.000 euro, moment în care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante în interiorul clădirii CJ Suceava (în birourile de la Casa Prieteniei).

Crețu a fost audiat de procurorii DNA Cluj, care au dispus în noaptea de luni spre marți, în jurul orei 2, reținerea acestuia pentru 24 de ore. Așa cum am precizat, vicepreședinele CJ Suceava a fost prezentat ieri judecătorilor de la Tribunalul Cluj, care au decis plasarea acestuia în arest preventiv pentru 30 de zile, pentru săvâr­și­rea infracțiunilor de luare de mită și trafic de influență

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Contractele dintre Autotehnorom și CJ pentru care s-ar fi cerut/dat mită

Mituitor – denunțător în acest caz este omul de afaceri sucevean Ioan Vasile Râpan, patronul Autoehnorom. Comunicatul emis de DNA imediat după prinderea în flagrant a lui Cristi Crețu, care însă nu specifică numele respectivului om de afaceri, spune că la începutul lui decembrie 2020, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, ar fi acceptat și primit 40.000 euro de la omul de afaceri. Crețu l-ar fi lăsat pe Rîpan să creadă că va interveni pe lângă persoanele din cadrul Consiliului Județean Suceava cu atribuții de decizie în derularea contractelor de reabilitare de drumuri, astfel încât derularea unui contract încheiat să decurgă în bune condiții, iar plățile să fie făcute la timp.

Vasile Ripan, patronul Autotehnorom, semnand contractul pentru centura Sucevei, 2018
Vasile Ripan, patronul Autotehnorom

 

La acea vreme, firma Autotehnorom a omului de afaceri Ioan Vasile Râpan avea două contracte în derulare încheiate cu CJ Suceava de reabilitare a unor porțiuni din drumuri județene în cadrul unui program finanțat, parțial, cu fonduri europene. Suma adjudecată la licitație a fost de aproape 110,1 milioane lei pentru drumul de la Suceava – Bosanci spre Dolhasca și limita cu județul Iași și de 69,5 milioane lei la contractul pentru drumul de la Suceava – Frumoasa – Liteni Moara – Zaharești – Costâna – Dărmănești, ambele contracte fiind adjudecate însă la aceeași licitație, dar pe loturi diferite. Cu toate acestea, în primăvara acestui an firma Autotehnorom și asociații au reziliat contractele.

DNA susține că, mai apoi, în perioada 16 – 29 martie 2022, „suspectul Crețu Silviu-Cristinel, în legătură cu un alt contract de întreținere a drumurilor județene pentru care avea atribuții de verificare, i-ar fi pretins aceluiași om de afaceri o altă sumă de 40.000 euro, pentru desfășurarea fără impedimente a contractului încheiat de firma acestuia cu Consiliul Județean Suceava”. Din datele de pe SEAP rezultă însă că firma Autotehnorom mai avea cu Consiliul Județean Suceava un contract de 32,25 milioane lei, încheiat în noiembrie 2019, pentru asfaltarea unei porțiuni de peste 20 km a drumului de la Rădăuți la Vicovu de Sus. Se pare însă că, de această dată, este vorba despre contractul pe care Autotehnorom îl încheiase cu Direcția Județeană de Drumuri și Poduri Suceava – structură aflată în subordinea Consiliului Județean – pentru lucrări de întreținere pe timp de vară și iarnă în perioada 2021 – 2025 iar suma era de 193 de milioane de lei, primul contract subsecvent având valoare de 48,25 milioane de lei. Conform DNA, cel mai probabil referitor la acest contract omul de afaceri  s-ar fi adresat procurorilor DNA, care au organizat un flagrant.  (D.P.; O.S.)

Vezi si

O nouă sesiune de admitere la Şcoala Militară de Subofițeri Jandarmi ”Petru Rareș” Fălticeni, care a scos la concurs 350 de locuri

Data limită de înscriere a candidaților este 14 mai a.c., iar dosarele pot fi depuse …