Saturday , April 20 2024

Cristi Bleorțu a picat proba scrisă a examenului pentru șefia Casei Județene de Asigurări de Sănătate

Joi, 6 mai, a avut loc la București prima probă (scris) a examenului organizat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru funcțiile de directori ai caselor județene de sănătate. Singurul candidat pentru fotoliul de director al CJAS Suceava a fost economistul Cristi Bleorțu, actualul director interimar al instituției.

Vineri seara s-au afișat rezultatele examenului scris, doar 5 dintre cei 33 de candidați promovând această probă la care trebuiau să ia note peste 7, iar 19 au obținut note sub 5, a anunțat fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu.

Cristi Bleorțu a obținut un punctaj de 38,30, fiind respins.

Potrivit CNAS, contestații se pot depune până luni, 10 mai, la sediul instituției. Candidații care au obținut peste 7 vor susține un interviu în următoarele zile.

Bleorțu a fost numit interimar la conducerea CJAS Suceava pentru prima dată în 2015. În martie 2019, medicul sucevean Claudiu Cobuz a preluat această funcție, pentru ca în ianuarie 2020 Cristi Bleorțu să fie din nou numit interimar ca președinte-director general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Suceava.

Cele mai mari punctaje de la prima probă le-au avut directorii în funcție de la Maramureș (93,30) și Iași (80,70), Carmen Eleonora Prodan, respectiv Radu Țibichi, ultimul fiind, în trecut, directorul general al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Ceilalți candidați care au îndeplinit punctajul minim de 70 de puncte au fost din Tulcea, Cluj și Bistrița-Năsăud. Din informațiile G4Media, la Cluj este vorba tot de șeful care ocupă deja acest post – Lucia Luminița Brustur Chirilă. Este extrem de puțin probabil ca runda de contestații să mai poată schimba ceva, de vreme ce candidatul de pe locul 6 are 61,05 puncte, cu mult sub minimumul de 70 de puncte necesar.

Conform HotNews, în total, în 24 de județe, directorii interimari în funcție au participat la concurs: București, Alba, Arad, Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Cluj, Covasna, Galați, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iași, Ilfov, Maramureș, Mureș, Prahova, Satu Mare, Suceava, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea.

În afara celor 15 care au fost candidați unici, dintre care doi au fost respinși la concurs – Ilfov și Suceava – nu este exclus să mai existe și alte cazuri în care actualii directori interimari au picat concursul, însă CNAS nu face publice numele candidaților, din cauza regulamentului GDPR, astfel că este greu de stabilit.

Conform G4Media, proba scrisă a constat în 10 întrebări stabilite în baza unei bibliografii. Printre aceste întrebări s-au aflat: care sunt serviciile medicale care nu sunt decontate din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (20, înmulțite cu 0,5 egal 10 puncte), lista documentelor care atestă calitatea de asigurat în România (8 ori 1,25 egal 10 puncte) sau minimum cinci propuneri pentru eficientizarea cheltuielilor în asistența medicală spitalicească (5 ori 2 egal 10 puncte). Punctajele slabe înregistrate la această probă sunt cu atât mai îngrijorătoare cu cât printre cei 54 de înscriși s-au aflat 24 de directori în funcție, persoane care se confruntă zi de zi cu astfel de probleme în activitatea lor.

În județele unde niciun candidat nu a fost admis, procedura de concurs urmează să fie reluată.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate este, practic, cea mai bogată instituție din domeniul sănătății, iar casele județene au de gestionat un buget uriaș: aproximativ 45 de miliarde de lei, echivalentul a aproape 10 miliarde de euro, în acest an.

În urmă cu o săptămână, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Adrian Gheorghe, numit în funcție de Guvern la începutul acestui an, la propunerea fostului ministru Vlad Voiculescu, explica faptul că CNAS nu are niciun contract cu niciun furnizor de servicii medicale, toate contractele fiind încheiate între casele județene și furnizori. “La nivelul caselor județene sunt gestionate, de facto, resursele Casei de Asigurări de Sănătate. De aceea trebuie să ne asigurăm că managementul lor este eficient”, spunea atunci Adrian Gheorghe.

Președintele CNAS adăuga că “va fi un concurs organizat în litera și spiritul legii” și a ținut să sublinieze că “am primit asigurări de la reprezentanții tuturor partidelor din coaliție că se dorește ca acest concurs să fie transparent și obiectiv”. “Nu am primit direct sau indirect niciun fel de aluzie sau presiune” după anunțarea acestor concursuri, a subliniat Adrian Gheorghe. (O.S.)

Vezi si

ADU și-a lansat candidații la fucția de primar al Sucevei și președinte al Consiliului Județean

Alianța Dreapta Unită (ADU) Suceava a lansat oficial, la o ceremonie care a avut loc …