Friday , March 29 2024

Creşterea preţului gazelor naturale pune în pericol existenţa fabricii de sticlă din Suceava

fabrica de sticla suceava 1

 “Dacă se liberalizează preţurile la gaz, există riscul să închidem porţile”, a spus Mircea Zettel, unul dintre asociaţii de la Still Glass SRL, fosta STIMAS. La respectiva fabrică sunt angajate 187 de persoane. Pe 1 aprilie 2013, gazele pentru consumatorii non-casnici s-au scumpit cu 5%, iar de la 1 iulie 2013 tarifele la gazele naturale vor fi majorate cu circa 5% pentru consumatorii non-casnici şi cu circa 8% pentru casnici

Preconizata scumpire a tarifului gazelor naturale, începând cu data de 1 iulie, va conduce la efecte nedorite în plan economic şi social, existând riscul ca unele firme să îşi închidă porţile, în următoarele luni de activitate şi să trimită sute de oameni în şomaj. Un astfel de risc planează şi asupra fabricii de sticlă de pe strada Traian Vuia, care a activat în cadrul societăţii Stimas SA Suceava, iar activitatea a fost preluată de Still Glass SRL, având printre asociaţi şi pe omul de afaceri sucevean Mircea Zettel.
Cu toate că spre finele anului 2010 fabrica de sticlă a intrat în insolvenţă, iar procesul de reorganizare a activităţii este în derulare, fosta STIMAS continuă să fie unul din cei mai mari, poate chiar cel mai mare producător de sticlă din ţară, după cum ne-a spus Mircea Zettel. Producerea de sticlă necesită, însă, un mare consum de energie şi de gaze naturale, iar orice „ajustare în plus” a tarifelor la aceste utilităţi poate fi o piatră de moară.
Intrebat în ce măsură creşterea tarifelor la gazele naturale va afecta activitatea de la Still Glass SRL Suceava, Mircea Zettel a răspuns că „enorm de mult”, dar a spus că s-ar putea amâna această creştere. „Am făcut o sesizare la autoritatea de reglementare pentru că sunt unele neclarităţi cu privrie la calculul consumului de gaze naturale. Sunt unele lucruri poate un pic ambigue în ce priveşte stabilirea criteriilor de consum de gaz din producţia internă şi din cea externă. Noi nu ştim niciodată cât consumăm din fiecare şi ne vine apoi factura care diferă de la lună la lună. In februarie am avut peste 70% facturat consum de gaz din import care este mai scump pe când luna trecută am fost mai norocoşi şi am avut în jur de 20%”, a spus Mircea Zettel.
Potrivit acestuia, diferenţele mari de facturare se văd de la lună la lună când gazul pe care trebuie să îl plătească fabrica de sticlă poate fi de la 1,5 la 2,8 miliarde de lei vechi. Fluctuaţiile acestea mari şi mai ales preconizata scumpire a gazului metan de la data de 1 iulie l-a descumpănit pe Mircea Zettel. El a spus că activitatea se bazează pe contracte de export şi că trebuie să practice preţuri cât mai competitive, prin urmare o creştere de taxe sau de tarife îl poate afecta oricând. „Dacă se liberalizează preţurile la gaz, există şi riscul să închidem porţile”, a spus Mircea Zettel. El a precizat că la fabrica de sticlă de pe strada Traian Vuia lucrează 187 de persoane.
De la 1 iulie 2013, tarifele la gazele naturale vor fi majorate cu circa 5% pentru consumatorii non-casnici şi cu circa 8% pentru casnici. De asemenea, tarifele de furnizare a gazelor naturale se vor majora de la 1 octombrie 2013 cu circa 3% pentru consumatorii non-casnici şi cu 2% pentru consumatorii casnici. Trebuie amintit faptul că de la 1 aprilie 2013, gazele pentru consumatorii non casnici au mai cunoscut o majorare, tot cu circa 5%, acestea ajungând la 55,3 lei/MWh.
Tarifele sunt majorate în conformitate cu angajamentele asumate de Guvernul României faţă de FMI, BM şi CE, concretizate în Memorandumul privind calendarul de eliminare a preţurilor reglementate la gazele naturale. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Vasile Rîmbu și-a prezentat echipa cu care intră în campania pentru Primăria Suceava

Liderii Organizației Municipale PSD Suceava s-au reunit în cadrul unei întâlniri strategice de planificare a …

One comment

  1. Nu stiam ca mai functioneaza aceasta fabrica.Trebuie sustinuta sa poata supravietui,nu se poate sa nu mai ramana nimic in Suceava din fosta industrie.S-au bucurat toti cand s-au inchis fabricile si au ajuns la fier vechi,dar nu e asa.