Sunday , January 29 2023

Creștere semnificativă a numărului de copii internați cu viroze respiratorii. Medicii de la Spitalul Județean le explică părinților când trebuie să se prezinte cu micuții la Urgență

De la începerea sezonului rece, la Unitatea de Primire a Urgențelor din cadrul Spitalului Județean Suceava a crescut foarte mult numărul pacienților pediatrici ca urmare a apariției virozelor respiratorii. Chiar dacă în acest an numărul cazurilor înregistrate la copii este mai mare decât în anii precedenți, părinții trebuie să știe că primul rol în tratamentul acestor afecțiuni îl au medicul de familie și/sau medicul pediatru din ambulator, unde trebuie să se adreseze prima dată la apariția simptomelor, au transmis reprezentanții Spitalului Județean.

Este foarte important pentru părinți să știe când să se prezinte la medicul de familie sau medicul pediatru și când să se prezinte direct la camera de gardă. Un copil care prezintă tuse, secreții nazale, obstrucție nazală, chiar dacă face febră, se va prezenta la medicul de familie și va primi tratament simptomatic corespunzător. Este foarte importantă izolarea copilului la domiciliu pentru că va fi mai bine hidratat și administrarea medicamentelor se poate face corect.

Putem aștepta 2-3 zile înainte de prezentarea la medic în cazul următoarelor simptome: febră – bine tolerată 2-3 zile,  tuse, scaune diareice dar cu apetit păstrat pentru lichide, rinoree.

În condițiile în care febra nu cedează la antipiretice, copilul prezintă stare generală influențată, vărsături, respirație dificilă, familia se va prezenta la camera de gardă sau la Unitatea de Primire a Urgențelor.

Dar există și situații în care este necesară prezența la camera de gardă încă din ziua de debut a simptomelor: febră mai mare de 38 grade la sugarul cu vârstă mai mică de 3 luni, febră care nu cedează la administrarea de antitermice sau apare la interval de 2-3 ore, febră la copilul cu boli cronice, dureri de cap intense, somnolență, agitație marcată sau modificarea stării de conștientă, respirație dificilă, vărsături incoercibile, diaree cu refuzul alimentației, erupții cutanate extinse, dureri abdominale intense.

Părinții trebuie să știe că nu este corect să administreze medicamente fără o evaluare medicală în prealabil. Antitermicele trebuie administrate în doza corespunzătoare pentru că sunt hepatotoxice în doze prea mari.

Un copil cu malformații cardiace , boli respiratorii cronice, un copil prematur, e mai predispus la complicații.

Părinții trebuie să rețină cu sugarii mici  nu trebuie duși la locuri de joacă, iar un nou născut sau sugar mic trebuie separat de frații mai mari răciți”, a explicat dr. Petruța Demuth , medic primar pediatru în cadrul U.P.U Spital Județean Suceava.

De asemenea, dr. Dan Teodorovici, medic urgentist, purtător de cuvânt al Spitalului Județean de Urgențe, a atras atenția asupra faptului că  atât pacienții pediatrici, cât și adulții, trebuie să știe că medicina primară nu se face în UPU. Multe diagnostice care se pun în departamentul de urgență sunt diagnostice prezumtive și nu de certitudine. De aceea medicul din UPU recomandă aproape de fiecare dată continuarea investigațiilor prin ambulator cu ajutorul medicului de familie pentru acei pacienți care nu necesită internare. Rolul medicului de urgență este de a stabiliza pacientul critic și de a identifica acele patologii cu risc crescut de deces în următoarele ore sau câteva zile, de a pune un diagnostic cât mai corect, chiar dacă prezumtiv, pentru ca pacientul să fie internat pe secția care trebuie, diagnostic care va fi confirmat pe parcursul internării.

Viroza respiratorie NU se tratează cu antibiotice. Măsuri de prevenție

Viroza respiratorie reprezintă o infecție a căilor respiratorii superioare și/sau inferioare cauzate de un virus și nu de o bacterie. De aceea, administrarea de prima intenție a antibioticelor de la debutul simptomelor este contraindicată. Antibioticele se folosesc pentru tratarea infecțiilor cauzate de bacterii și nu de virusuri.

 Numărul mai mare de viroze la copii se explică o dată prin prezența unui sistem imunitar insuficient dezvoltat, care nu poate oferi o protecție eficientă împotriva patogenilor cât și prin modul de transmitere aerian al patogenului în cadrul colectivităților. Copiii se pot îmbolnăvi de viroze respiratorii de 6-8 ori pe an.

Foarte importante în prevenție sunt măsurile igienico-sanitare (izolarea copiilor bolnavi, spălatul frecvent al mâinilor, dezinfectarea suprafețelor și obiectelor atinse de persoane contaminate, evitarea contactului mâinilor persoanei contaminate cu ochii, nasul sau gură copilului, evitarea contactului direct cu persoană contaminată). Anumite virusuri pot supraviețui mai mult de 30 de minute pe suprafață tegumentului, câteva ore pe suprafețe de contact atinse de persoane infectate și mai mult de 24 de ore la nivelul șervețelelor nazale contaminate. (O.S.)

 

 

 

Vezi si

Un tânăr din Câmpulung și unul din Rădăuți, prinși în toiul nopții drogați la volan

În ultimele zile polițiștii au acționat pe drumurile publice, pentru prevenirea monitorizarea și fluidizarea traficului …